Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις»
Πολιτική
13/10/2020

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων ενόψει του παζαριού που ήδη έχει στηθεί υπό την σκέπη των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ.

Το πρωί, το σκάφος βρισκόταν περίπου 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων ως προς την επήρεια των νησιών στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Ο χάρτης των περιοχών που δεσμεύουν οι Navtex κατά σειρά, δείχνουν πως η Τουρκία έρχεται όλο και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, στη Ρόδο και την Κάρπαθο, σε περιοχές δηλαδή πολύ κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα.  Η νέα παράνομη Navtex της Άγκυρας για το Ορούτς Ρέις είναι η τέταρτη κατά σειρά που εκδίδει η Τουρκία.

Με τη συγκεκριμένη περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα με τη Navtex (το άκρο της είναι σχεδόν 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο), αμφισβητεί έμπρακτα το δικαίωμα της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως και σε χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων. 

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, επιφάνειας αλλά και υποβρύχια, που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Εφόσον απαιτηθεί, οι μονάδες αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει μάλιστα οδηγία σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε ετοιμότητα.