Γ. Πασανικολάκης: Έλλειψη πολιτικής βούλησης του Δ.Σ. Κω να στηρίξει το αίτημα απομάκρυνσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία
Πολιτική
19/07/2023

«Έλλειψη πολιτικής βούλησης, προκειμένου να υπάρξει ομοφωνία στο δημοτικό συμβούλιο Κω, στο αίτημα απομάκρυνσης των δυο κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Ζηπάρι, λόγω κοντινής απόστασης τους από σχολεία», καταλογίζει στη δημοτική αρχή και  στη παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ‘’Δύναμη Αλλαγής ‘’ ο εκπρόσωπος της επιτροπής πολιτών Ζηπαρίου Γιώργος Πασανικολάκης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

Σχετικό υπόμνημα κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος η επιτροπή πολιτών Ζηπαρίου. Ωστόσο παρά την ομοφωνία των απόψεων όλων των παρατάξεων να απομακρυνθούν οι κεραίες, την ώρα της ψηφοφορίας η μεν δημοτική αρχή ψήφισε την εισήγηση του δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας τη δική της πρόταση.

Εξαίρεση η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας της παράταξης ‘’ΟΡΑΜΑ’’ Ιωάννα Ρούφα και η επικεφαλής της ’’Λαϊκής Συσπείρωσης’’ Κική Μακρή  οι οποίες συμπαρατάχθηκαν με το αίτημα των κατοίκων δηλαδή με την άμεση απομάκρυνση των κεραιών, την ανάκληση των αδειών και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την εγκατάσταση μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Σαφή απόσταση από την θέση της παράταξης του, ‘’Δύναμη Αλλαγής’’ πήρε και ο πρώην αντιδήμαρχος και συνεργάτης του πρώην δημάρχου Γ. Κυρίτση Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος ο οποίος τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των κατοίκων.

«Ζητήσαμε από το ανώτατο πολιτικό όργανο του δήμου να σταθεί μπροστάρης και όχι συνεπίκουρος, στο καθολικό αίτημα των κατοίκων του Ζηπαρίου, των γονέων των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μια πολιτική απόφαση η οποία δυστυχώς δεν πάρθηκε ώστε να στραφεί ο δήμος απέναντι στις εταιρείες και στους ιδιοκτήτες που έβαλαν η σκέφτονται να βάλουν κεραίες στις ταράτσες τους» τόνισε ο κ Πασανικολάκης.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του δημάρχου αφορούσε προσφυγή στον συνήγορο του πολίτη (στον οποίο συνήγορο ήδη προσέφυγε η επιτροπή πολιτών)  και ορισμού πραγματογνώμονα για διενέργεια ελέγχων.

Από τη πλευρά της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ‘’Δύναμη Αλλαγής’’ προτάθηκε να δημιουργηθεί κεραία σταθερής βάσης χωρίς ωστόσο να γίνει κατανοητό τι ακριβώς εννοεί, όπως εξήγησε και ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

«Αλλοίμονο αν το δημοτικό συμβούλιο δεν αντιλαμβάνεται τη κρισιμότητα των θεμάτων και δεν θέτει  απαγορευτικές γραμμές, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο σε αυτές τις εταιρείες. Αλλοίμονο αν η κάθε εταιρεία εκμεταλλευόμενη το θεσμικό πλαίσιο που η νομοθεσία της παρέχει να μπορεί να τοποθετεί κεραίες όπου θέλει. Εμείς θα το επιτρέψουμε;» διερωτήθηκε ο κ Πασανικολάκης μεταφέροντας την αγωνία των κατοίκων του Ζηπαρίου και ταυτόχρονα την κάθετη απόφαση τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τη προστασία της δημόσια υγείας.