«Ν. Σαντορινιός: Σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας η χώρα χάνει
Πολιτική
17/10/2020

Με σαφή ευθύνη της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη»

Σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας έχουμε χάσει με σαφή ευθύνη της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παραχωρώντας συνέντευξη στο ΑιγαίοTV και στον δημοσιογράφο κ. Τέρη Χατζηιωάννου. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ø  «Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένονται ούτε αποφάσεις, ούτε κυρώσειςπρος την Τουρκία»

«Στο ζενίθ της τουρκικής προκλητικότητας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων. Πρόκειται για μια συνεχή αποτυχία της ελληνικής διπλωματίας. Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και ενώ γινόταν λόγος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για επιβολή κυρώσεων που θα «δαγκώνουν», τελικά μάλλον ήμασταν τυχεροί που δεν μας επιβλήθηκαν κυρώσεις!».

«Σήμερα, ενώ οι Ευρωπαίοι μας κοροϊδεύουν- για να μιλάμε απλά και ξεκάθαρα-η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε vertigo. Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν διεκδικείούτε τα αυτονόητα, που παρέχονται από το Διεθνές Δίκαιο, για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Ø  «Να ασκήσει η χώρα μας το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ. που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο»

«Η χώρα μας οφείλει, υπό τις παρούσες συγκυρίες, να ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο: Η επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως Ρόδου, Καστελλορίζου και Κρήτης, δεν υπάγεται καν στο casusbelli, υπάγεται αποκλειστικά στις ρυθμίσεις του Διεθνούς Δικαίου. Η Κυβέρνηση επιτέλους οφείλει να αλλάξει ρότα και να ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική. Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να γίνονται λάθη στην εξωτερική πολιτική, διότι, σε αντίθεση με άλλους τομείς, πολύ δύσκολα διορθώνονται».

«Οι ‘κόκκινες γραμμές’ έχουν οριστεί με νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη εθνική γραμμή επί αυτών των ζητημάτων. Όταν το 2011 ψηφίστηκε ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες, επί υπουργίας κ. Μανιάτη, τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας ήταν σαφή,  με βάση το Διεθνές Δίκαιο για τον καθορισμό των ΑΟΖ. Για να το πούμε απλά, στα 6 ν.μ. δεν είναι η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, είναι τα χωρικά μας ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας εκτείνεται μέχρι και νοτίως του Καστελλορίζου, εκεί δηλαδή που βρίσκεται σήμερα το Όρουτς-Ρέις. Αν λοιπόν το Όρουτς-Ρέις κάνει έρευνες στην περιοχή, προσβάλλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ø  «Επί κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιστήκαμε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας εμπράκτως, κάτι που δεν κάνει σήμερα η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης»

«Όταν, σε μια αντίστοιχη περίπτωση, το 2018, υπήρξε απειλή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου με το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός να βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της χώρας, δηλαδή να κάνει αυτό που έκανε για 40 μέρες το καλοκαίρι το ΌρουτςΡέις και που το συνεχίζει σήμερα,  η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση,κατάφερε να υπάρξει συγκεκριμένος κατάλογος κυρώσεων για την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων και η δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού απέτρεψε το σκάφος. Δεν είχαμε επιτρέψει τέτοιες ενέργειες, δεν επιτρέψαμε σε τουρκικό ερευνητικό να «κόβει βόλτες» σε περιοχή που διεκδικούμε κυριαρχικά δικαιώματα».

«Θυμίζω επίσης ότι από το Νοέμβριο που έγινε το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, ο ΣΥΡΙΖΑ πίεσε την Κυβέρνηση της ΝΔ να ζητήσει, στην τότε Σύνοδο Κορυφής, να υπάρξει επέκταση των κυρώσεων για την περιοχή που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο Σύμφωνο. Η Κυβέρνηση αρνήθηκε να το πράξει, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι στρατηγική επιλογή».

Ø  «Ο κ. Μητσοτάκης παρέβη την εθνική γραμμή που είχαν υπερασπιστεί διαχρονικά όλες οι Kυβερνήσεις»

«Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ενώ υπάρχει εθνική γραμμή, την παρέβη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με άρθρο του σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπου επί λέξει σημείωσε ότι η Τουρκία κάνει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε περιοχές που διεκδικούνται τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά. Αυτό μας πάει πολλά βήματα πίσω από την εθνική γραμμή που υπερασπίστηκαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά».

«Πώς να θέσει κόκκινες γραμμές ο κ. Μητσοτάκης όταν δημοσίως «υιοθετεί» θέσεις που υπερασπίζεται η Τουρκία και βάσει αυτών πάει να διεκδικήσει; Πώς να θέσει τις ‘κόκκινες γραμμές’, όταν μόνος του θέτει αμφισβήτηση για εκείνα που ανήκουν στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας; Πώς θα διεκδικήσει κυρώσεις όταν δεν παραδέχεται ότι έχουμε παραβίαση αυτών;».