Γ. Νικητιάδης με ερώτηση στη Βουλή για την ακρίβεια : «Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να μην πούμε το ψωμί, ψωμάκι;»
Πολιτική
31/08/2023

Την απροθυμία και την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής θέτει με ερώτηση του στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, επικεφαλής του κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.  Η ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα κατατέθηκε την Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Τα στοιχεία της Eurostat για βασικά είδη διατροφής στη χώρα μας είναι συγκλονιστικά ως προς την ετήσια αύξηση στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παραλλήλως οι Έλληνες έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταφραζόμενο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και μολαταύτα οι Έλληνες  να πληρώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στα ράφια είναι το ελαιόλαδο και η φέτα. Με τις αυξήσεις να έχουν φτάσει στο 186% και 114,7%, αντίστοιχα . Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με την Κυβέρνηση να είναι απρόθυμη να έρθει σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα της αγοράς και να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, υπάρχουν και εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς ότι «θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι» καθώς αναμένονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί.

Οι όποιες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης δεν έχουν περιορίσει την ακρίβεια, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών είναι η δεύτερη χαμηλότερη σε επίπεδο ΕΕ και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον γενικό πληθωρισμό, ενώ είναι γνωστό πλέον ότι τα όποια «pass» της Κυβέρνησης της  ΝΔ  δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Βάσει των παραπάνω ο βουλευτής Δωδεκανήσου ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, πέραν των κουπονιών που κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν φέρουν; Θα λάβει μέτρα η κυβέρνηση  ειδικώς για τις ανατιμήσεις στην φέτα και στο λάδι που οι τιμές τους είναι μία και δύο φορές πάνω σε σχέση με μόλις 2 ή 3 χρόνια πριν; Και τι θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να μη πει ο κόσμος το ψωμί, ψωμάκι;