Γ. Νικητιάδης : «Αναπάντητες άφησε ο Πρωθυπουργός τις αιχμές Ανδρουλάκη κατά Χατζημάρκου στη συζήτηση για τις φωτιές στη Βουλή»
Πολιτική
01/09/2023

Με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για το θέμα των πυρκαγιών, όπου μεταξύ άλλων έγιναν αναφορές και στη Ρόδο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «Οι τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις στη Ρόδο, δεν επουλώνονται με την παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στοιχείων που δείχνουν ότι η καμένη έκταση στο νησί είναι σχετικά μικρότερη από την αρχική  εκτίμηση. Η Ρόδος καιγόταν για 10 μέρες.  Οι οικονομικές επιπτώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά στη Νότια Ρόδο είναι τεράστιες.

Οι προσπάθειες του Πρωθυπουργού να εμφανίσει ως κυβερνητική επιτυχία την τουριστική ανάκαμψη της Ρόδου, ακούγεται ως ειρωνεία. Η τουριστική ανάκαμψη είναι αποκλειστικό επίτευγμα της άμεσης ενεργοποίησης του συνόλου των Ροδίων και κυρίως των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που είχε όμως και στο σχετικό κόστος.  Οι tour operators εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση απαίτησαν νέες προσφορές με χαμηλότερες τιμές από τους  ξενοδόχους πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να υποκύψουν μπροστά στις συνθήκες που επικρατούσαν.

Η επιτυχημένη απομάκρυνση, είκοσι χιλιάδων τουριστών και κατοίκων τις ημέρες που μαινόταν η φωτιά, η οποία επίσης επιδιώκεται να παρουσιαστεί ως κυβερνητικό επίτευγμα οφείλεται κατά το μέγιστο τμήμα της, στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης των Ροδίων. Οι κάτοικοι του νησιού ήταν αυτοί που ανέλαβαν την ουσιαστική συνδρομή σε όλους αυτούς. Θα επαναλάβω πως αν υπήρχε Νόμπελ Εθελοντισμού θα έπρεπε να δοθεί στις Ροδίτισσες και τους Ροδίτες.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση προαναγγέλλει ένα σύστημα παρακολούθησης με βάσει το οποίο θα διαπιστώνεται αν τα κρατικά χρήματα αξιοποιήθηκαν σωστά ή όχι από τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Τόνισε δε πως θα γίνεται δημοσιοποίηση των ποσών  που λαμβάνουν από το κράτος  οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες  και αν έκαναν καλά ή όχι τη δουλειά τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αντιδρώντας στην παραπάνω αναφορά του κ. Μητσοτάκη, στο κατά πόσο ασκήθηκε έστω και στοιχειωδώς η ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων για την δασοπροστασία από τους περιφερειάρχες αναρωτήθηκε: “ Άραγε, κύριε Μητσοτάκη, σταθμίσατε αυτό το δεδομένο, όταν δώσατε τα χρίσματα πριν από μερικές μέρες για τις περιφερειακές εκλογές; Γιατί εσείς μιλάτε για ανθρώπους που προσφέρουν, που αγωνίζονται, που φέρνουν αποτέλεσμα και όχι όπως λέτε για κομματικές σημαίες. Με αυτά τα κριτήρια δώσατε το χρίσμα στον κ. Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο; Τα κατάφερε καλά ο κ. Χατζημάρκος με αυτή την καταστροφή που έπαθε η Ρόδος; Μήπως με τα ίδια κριτήρια δώσατε το χρίσμα στον κ. Μέτιο στον Έβρο, στη Ροδόπη; Τα κατάφερε και αυτός το ίδιο καλά με τον κ. Χατζημάρκο;”. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε στη δευτερολογία του, ούτε στην τριτολογία του αναφέρθηκε στο θέμα για το χρίσμα που έδωσε στον κ. Χατζημάρκο, ως υποψήφιο Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου.

Η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού στη Ρόδο, που όπως είπε από το βήμα του Κοινοβουλίου, «θα επισκεφθεί το νησί για να δρομολογηθούν επί τόπου οι διαδικασίες ανάταξης και αποκατάστασης» όλως τυχαίως… συμπίπτει χρονικώς με την παρουσίαση του συνδυασμού του στηριζόμενου από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποψηφίου Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, στην οποία και θα παραβρεθεί.

Μέχρι σήμερα ωστόσο ουδείς έχει δώσει εξηγήσεις  για το λόγο που δεν ενεργοποιήθηκαν εναέριες δυνάμεις τη δεύτερη μέρα που είχε ξεσπάσει η φωτιά στη Ρόδο, αλλά το ύψος της ήταν ακόμη πολύ χαμηλό και επικρατούσε άπνοια ενώ ταυτοχρόνως ο κ. Χατζημάρκος με αναρτήσεις του τύπου «Η μάχη στην φωτιά στα Απόλλωνα της Ρόδου δίνεται συντεταγμένα…» και «Ξημέρωσε μία καλύτερη μέρα. Έγινε πολλή και καλή δουλειά τη νύχτα…» διαβεβαίωνε  για την κατάσβεση της. Αν γινόταν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για συντονισμένη εναέρια παρέμβαση, η φωτιά θα είχε ελεγχθεί από τη δεύτερη μέρα και δεν θα ζούσαμε αυτές τις τραγικές σκηνές που ζήσαμε».