Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στο Λαογραφικό Μουσείο Κω
Πολιτική
03/09/2023

Με μεγάλη ανταπόκριση κόσμου, εκπροσώπων φορέων και παρουσία του υπουργού νησιωτικής πολιτικής Ιωάννη Παππά, η παρουσίαση του απολογισμού των  πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής δήμου Κω στο Λαογραφικό Μουσείο Κω.

Ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς ενημέρωσε τους δημότες για τα μέχρι τώρα ολοκληρωμένα έργα, όπως επίσης για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος της θητείας του. 

Η παρουσίαση αποσκοπεί στην ενημέρωση των δημοτών για τα μέχρι τώρα  πεπραγμένα της δημοτικής αρχής αλλά και για το αναπτυξιακό σχέδιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της θητείας της δημοτικής αρχής.

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς  αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα με βελτίωση την καθημερινότητα των πολιτών, στο νέο νοσοκομείο, στην κοινωνική πολιτική, στην κατασκευή και ανακατασκευή αθλητικών χώρων, στη ναυπήγηση νέου πλοίου της ΑΝΕΜ για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας,στην ποιότητα νερού στο τρίγωνο,  στην οικονομική διαχείριση με μείωση των δημοτικών τελών,  στη διεκδίκηση μελετών και έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Επίσης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής στην περίοδο της πανδημίας, με επίδομα, συσσίτια, ενίσχυση των επαγγελματιών που επλήγησαν , στο έργο που επιτελεσε η ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Ο προϋπολογισμός του δήμου μετά την πανδημία ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια ευρώ υπογράμμισε ο δήμαρχος.  Επίσης σημείωσε τις πρωτοβουλίες marketing , ανανέωσης και προβολής της Κω σε νέες τεχνολογίες και στρατηγικές.

Έκανε λόγο για ανάπτυξη της Μαρίνας Κω, που αποτελεί στολίδι για το νησί,  στις συνέργιες με φορείς για τα θέματα της δημόσιας υγείας στην Κω, αναφέρθηκε στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας δήμου Κω, στις πρωτοβουλίες εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα με μηχανισμό στη θάλασσα που θα διευκολύνει τα άτομα ΑμεΑ. όπως επίσης στις παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στο νέο ποδηλατοδρόμιο, στα πράσινα γήπεδα  σε Κω και στα χωριά, στα κλειστά γήπεδα μπάσκετ, που σύντομα θα δοθούν στους αθλητές μας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος δήλωσε πως το σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου δεν έχει τελειώσει εδώ, θα ολοκληρωθεί την επόμενη πενταετία και επισήμανε  "συνεχίζουμε και προχωράμε μπροστά με έργα που θα δώσουν νέα δυναμική στον τόπο.

Αμέσως μετά τον δήμαρχο Κω, το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γιώργος Κυρίτσης ο οποίος αναφέρθηκε στον θεσμό του απολογισμού που θα έπρεπε γίνεται κάθε Ιούνιο του τρέχοντος έτους και επισήμανε πως δεν έγιναν λαϊκές συνελεύσεις, ούτε έργα στις κοινότητες. Επρόκειτο για μια θητεία απραξίας επισήμανε ο κ.Κυριτσης, ο οποίος τόνισε πως τα περισσότερα έργα που  ο κ.Νικηταρας  ανέφερε ήταν έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Χαρακτήρισε άδικο τον μηδενισμό του έργου προηγούμενων δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων.  Αναφέρθηκε σε κατάλογο απραξίας της δημοτικής αρχής στα σχολεία, χωρίς συντηρήσεις, με εκκρεμότητες σε πληρωμή ενοικίων,.  Υπάρχουν πολλά ζητήματα που θέλουν απαντήσεις και έθεσε ερωτήματα αναφορικά  με την Αίγλη, τον  εργολάβο καθαριότητας, την  έλλειψη ποιότητας στην καθημερινότητα των πολιτών, το μόρφωμα που λέγεται ΚΩΑΝ, την έλλειψη δρομολογίων στη ΔΕΑΣ. Προτεραιότητα για τον ίδιο και την παράταξη του η επόμενη ημέρα με την Κω στο φως.

Στη συνέχεια η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.Κικη Μακρή επισήμανε πως είναι προκλητικό, ο απολογισμός να είναι γεμάτος θα και να αφορά την πενταετία της δημοτικής αρχής. Τόνισε πως η δημοτική αρχή εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα έργα δε λύνουν τα προβλήματα των πολιτών. Υποβαθμίζεται η καθημερινότητα των πολιτών επισήμανε η κ.Μακρη η οποία  τόνισε πως είναι πρόκληση να λέει πως σε λίγο καιρό τα παιδιά θα μπουν στο Αζιλο, χαρακτήρισε ντροπή τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε isobox, ανέδειξε πως δε γίνεται αντισεισμική μελέτη των σχολείων. Αναφέρθηκε πως στο κέντρο της πόλης στον Αμπαβρη ακόμα δεν έχουν συνδεθεί με το βιολογικό. Αναφέρθηκε στο δημοτικό ιατρείο που παραμένει κλειστό, υποστελέχωση στη δημόσια υγεία, για εμπορευματοποίηση του ΝΟΚ, τον ΧΥΤΑ που επιβαρύνει το περιβάλλον. Στην ίδρυση του ΦΟΣΔΑ που δεν έχει επιλύσει ζητήματα, στην υποστελέχωση του τομέα καθαριότητας, στην προστασία της Ζιάς  στην άναρχη και επεκτατική δόμηση με επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Φωτογραφίες