Χωρίς απαντήσεις η ερώτηση Γ. Νικητιάδη προς Κ. Σκρέκα στη Βουλή και αόριστες δεσμεύσεις για το γάλα
Πολιτική
18/09/2023

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργού Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη που συζητήθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, αναφορικά με  την τιμή του γάλακτος και την τεράστια διαφορά λιανικής τιμής και τιμής παραγωγού, αλλά ούτε και για τα συμπεράσματα, τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την τιμή στο φρέσκο γάλα. Η ερώτηση κατατέθηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου. Η Κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης κ. Σκρέκα,  κρύφτηκε πίσω από αόριστες αναφορές για νέους αυστηρούς ελέγχους στην αγορά για αισχροκέρδεια και με άστοχες αναφορές στα διάφορα pass, που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επιδερμικά». Από την απάντηση του υπουργού διαφάνηκε και σοβαρή διάσταση  μεταξύ Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως «Δεν μας έχει πείσει η Κυβέρνηση ότι έχει τη βούληση να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα για προστατεύσει τα νοικοκυριά και επίσης δεν μας πείσατε ότι έχετε και την ικανότητα να κάνετε κάτι τέτοιο». Παραλλήλως ο βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε πως δε βλέπουμε την παρέμβαση του κράτους και παρατήρησε πως συμφώνως με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουμε το δεύτερο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη, κάτι που όπως τόνισε δε φαίνεται να προβληματίζει την Κυβέρνηση ούτε όμως να την προβληματίζει και  το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των τιμών γάλακτος λιανικής στα ράφια του σούπερ μάρκετ .

Ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε τη σημαντική ιδεολογική διαφορά που υπάρχει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. «Στο ΠΑΣΟΚ ως Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουμε στην ισχυρή παρέμβαση του κράτους για τον καθορισμό των τιμών, ενώ εσείς εκ των πραγμάτων πιστεύετε στη δύναμη της αγοράς που θα τα λύσει όλα» και συνέχισε θέτοντας σημαντικά ερωτήματα  όπως  «λειτουργεί η ελεύθερη αγορά στη χώρα μας; Τηρούνται οι νόμοι, όταν μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λέει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια; Υπάρχει  υγιής  ανταγωνισμός;»

Καλώντας την Κυβέρνηση να εξετάσει και να καταρτίσει ένα ουσιαστικό παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μην έρμαιο στα κερδοσκοπικά συμφέροντα, ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στο πρότυπο της εμπορίας και διαμόρφωσης της τελικής τιμής γάλακτος του Καναδά σημειώνοντας πως ίσως πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτόν τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών.