Νικητιάδης για μεταναστευτικό : «Η Κυβέρνηση μας εμπαίζει και αδιαφορεί για τους Δωδεκανήσιους»
Πολιτική
12/11/2023

«Δε θα περιμένουμε άλλο πότε  να έρθετε στη Ρόδο κ.Καιρίδη…»

Εμπαιγμός και διαρκής αδιαφορία  από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προς τους Ροδίτες και τους Δωδεκανήσιους για το μεταναστευτικό. Παρά τις υποσχέσεις του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη ότι θα επισκεφθεί τη Ρόδο, μία στις 30 Οκτωβρίου και μάλιστα μέσα στη Βουλή, μία στις 5 Νοεμβρίου και εν συνεχεία ότι θα επισκεφθεί την περιοχή με συναρμόδιους υπουργούς καμία από αυτές  δεν πραγματοποιήθηκαν έως τώρα. 

 

Στη Ρόδο εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους  καταυλισμούς από τα μέσα Σεπτεμβρίου σε πάρκα πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Εκατοντάδες από αυτούς αποπειράθηκαν δυο φορές να επιβιβαστούν σε  πλοία, καταλύοντας κάθε έννοια κράτους.   

Άλλη μέρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.

 

Η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση και ο κ. Καιρίδης επιμένει σε τοποθετήσεις του ότι το πρόβλημα θα λυθεί με μεταγωγές. Παραλλήλως ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου κατέφυγε και σε δηλώσεις «συνομοσιολογίας», ότι δήθεν οι πρόσφυγες διέμεναν τη θερινή περίοδο στο νησί και τώρα που τελείωσε η τουριστική σεζόν θέλουν να φύγουν, αφήνοντας υπονοούμενα για «μαύρη εργασία» στον τουριστικό κλάδο. Υπονοούμενα που στη συνέχεια έτρεξε να μαζέψει, μετά τις τεράστιες αντιδράσεις που δημιούργησαν. 

 

Στην Κω και συγκεκριμένα στο χωριό Πυλί, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ξεπεράσει τη δυναμικότητα φιλοξενίας. Οι κάτοικοι του χωριού είναι αγανακτισμένοι. 

 

Από τη Ρόδο όπου βρίσκεται, με αφορμή την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης το Σάββατο 11 Νοέμβριου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

 

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδιαφορεί και εμπαίζει τους Ροδίτες και αφήνει  υπονοούμενα για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για τον τουριστικό κλάδο. Ακόμη να επισκεφθεί ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου τη Ρόδο, όπως ανακοίνωσε αρκετές φορές.  Δεν θα τον περιμένουμε άλλο. 

Μετανάστες και πρόσφυγες εδώ και μήνες, έχουν μετατρέψει σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς  πάρκα και πλατείες του νησιού και αναζητούν τρόπο να καταγραφούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο Πυλί της Κω το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και οι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν ξεπεράσει τα όριο τους. Τα όρια τους έχουν υπερβεί και οι κάτοικοι του χωριού που είναι αγανακτισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί. 

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί άβουλη και ανίκανη να διαχειριστεί τους εκατοντάδες μετανάστες που έχουν καταλάβει κοινόχρηστους χώρους, διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και δυστυχώς παρουσιάζουν μία εικόνα που δεν τιμά κανέναν. Οι δηλώσεις ότι έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές θυμίζουν τις πρόσφατες υποσχέσεις του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, ότι θα έρθει στη Ρόδο. Στη Ρόδο τον περιμένουμε. Τον περιμένουμε όμως και στο Πυλί της Κω για να έχει μια πλήρη εικόνα του μεταναστευτικού προβλήματος».