Την διατήρηση του ΔΟΠΑΒΣ και της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ με την παρούσα νομική υπόσταση αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ.
Πολιτική
13/11/2023

Ο Δήμαρχος της Κω θα πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και να αιτηθεί και επίσημα την διατήρηση των ΝΠΔΔ του Δήμου της Κω μετά τις σημερινές αποφάσεις που έλαβε το Δ.Σ.

 

Μετά τις δύο ματαιωθείσες τακτικές συνεδριάσεις λόγω μη απαρτίας, η συνεδρίαση του ΔΣ πραγματοποιείται οριστικά για τρίτη φορά με τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και με την παρουσία της εκπροσώπου της λαϊκής συσπείρωσης και ελάσσονος μειοψηφίας κ. Κική Μακρή.

Τα δύο σημαντικότερα θέματα στην ημερήσια διάταξη τα οποία όλοι ανέμεναν ήταν φυσικά οι αιτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κω προς το Υπουργείο Εσωτερικών, για τη διατήρηση των Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Κω (Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ.)»  και  επίσης της διατήρησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης με την επωνυμία «Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Πρόνοιας, Υγείας και Αστικής Συγκοινωνίας (Κ.Ε.Κ.Π.Α.Π.Υ.ΑΣ)» [ΦΕΚ 577/2-3-2012, Τεύχος Δεύτερο] 

Στο πρώτο θέμα της ημερησίας διατάξεως τον λόγο πήρε από την Πρόεδρο κ. Τελλή ως εισηγητής απουσία Δημάρχου, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ. Ο κ. Χατζηχριστοφής αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης των νομικών προσώπων και εν προκειμένω για τον ΔΟΠΑΒΣ όπου και είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος, ως εκ τούτου δικαιωματικά τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος του οργανισμού ο κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής και όχι ο Δήμαρχος, ο οποίος είναι δικαιολογημένα εκτός Κω, καθότι παρίσταται εκπροσωπώντας τον Δήμο Κω, στην κηδεία του τέως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου.

Αναφερόμενος αναλυτικά στον ΔΟΠΑΒΣ, ο Πρόεδρος εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να παραμείνει ο οργανισμός ως έχει, καθότι η προσφορά και η συνεισφορά του στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλη, γι' αυτό και ανέλυσε εκτενώς τους λόγους για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος αναφορικά με την νομική υπόσταση του Οργανισμού!

Τον λόγο μεταξύ άλλων για το θέμα του ΔΟΠΑΒΣ έλαβε εν συνεχεία και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξανδρος Χρυσόπουλος ο οποίος στην τοποθέτηση του στάθηκε ανοικτά υπέρ της διατήρησης του ΔΟΠΑΒΣ, διότι όπως σημείωσε η κατάργηση του εν λόγω νομικού προσώπου δεν πρόκειται να ευνοήσει την λειτουργία του δήμου Κω, αντιθέτως θα προξενήσει νέες δυσλειτουργίες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Γεωργία Κασσιώτη Αντιδήμαρχος του Δήμου της Κω στην πρωτολογία της για το ζήτημα της κατάργησης των νομικών προσώπων ανέφερε συμπληρωματικά την δική της καταφατική άποψη σχετικά με την διατήρηση του ΔΟΠΑΒΣ και της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, ενώ στάθηκε στα επιχειρήματα που ανέπτυξαν μέσα από τις εισηγήσεις τους ο Αντιδήμαρχος Ιωάννης Καλλούδης και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Π. Χαζτηχριστοφής.

Για το ζήτημα του ΔΟΠΑΒΣ και της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι συμπεριλαμβανομένης και της κ. Μακρή ψήφησαν ομοφώνως ΝΑΙ στην διατήρηση του Οργανισμού και της επιχείρησης, ώστε να παραμείνουν ως έχουν με το σημερινό νομικό καθεστώς και να μην συγχωνευτούν με τις Υπηρεσίες του Δήμου της Κω, γεγονός που θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στην διοίκηση και λειτουργία των νομικών προσώπων.

Ακολουθούν οι εισηγήσεις που ανέπτυξαν οι δύο αιρετοί για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της διατήρησης των εν λόγω ΝΠΔΔ:

Κατόπιν αυτών των ομοφώνων αποφάσεων ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς νομιμοποιείται από το Δημοτικό Συμβούλιο Κω, να μεταβεί στην Αθήνα και να εκθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών τα επιχειρήματα του, εκφράζοντας παράλληλα την επίσημη θέση του Δ.Σ. Κω και εν γένει του Δήμου περί με κατάργησης των δύο νομικών προσώπων αλλά την διατήρηση τους καθώς η κοινωνική συνεισφορά τους δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να την υποκαταστήσει ο Δήμος της Κω ως διάδοχος φορέας διαχείρισης.

 

 

Ρεπορτάζ