Το Δημοτικό Συμβούλιο που τάσσεται κατά της δημιουργίας θαλάσσιου αιολικού πάρκου!
Πολιτική
25/11/2023 | 15:30

Την κατηγορηματική αντίθεση του στην δημιουργία αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα διαπόντια νησιά εξέφρασε με ομόφωνο ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας. Το αιολικό πάρκο, που προβλέπεται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και των κατοίκων που δηλώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την περιοχή τους με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία.

 

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση καταληκτική ημερομηνία στις 30/11/2023 την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στο οποίο περιλαμβάνονται και τα Διαπόντια Νησιά.

Στο σχέδιο, συγκεκριμένα προβλέπεται ένα πολύγωνο εγκατάστασης στη θάλασσα μεταξύ των νησιών των Οθωνών, της Ερείκουσας και του Μαθρακίου, με εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών ισχύος 15mw, με το επικρατέστερο μοντέλο διάμετρου ρότορα 236 μ. και ύψους μέχρι 280 μ. Δηλαδή, το ύψος τους θα υπερβαίνει την υψηλότερη κορυφή της Ερείκουσας και του Μαθρακίου, δηλαδή, εντελώς δυσανάλογο με το τοπίο της περιοχής.

 

 

Οι κάτοικοι της περιοχής που, όπως επισημαίνουν είναι επί χρόνια ξεχασμένοι και η κεντρική εξουσία τους αποκαλεί ακρίτες κατά το δοκούν, δηλώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία και τη ζωή τους. Ο τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός που αναπτύσσεται στην περιοχή, η θαλάσσια αλιεία με 150 επαγγελματίες ψαράδες που θα χάσουν παντελώς το αντικείμενο εργασίας τους αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον απειλούνται.

Όπως υπογραμμίζεται και στο κείμενο του ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου, “το συνολικό σχέδιο και η Στρατηγική Μελέτη έγιναν και τίθενται σε διαβούλευση χωρίς να έχει ακόμη θεσπιστεί η Εθνική Χωρική Στρατηγική για το Θαλάσσιο Χώρο και τα προβλεπόμενα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια.

Το προτεινόμενο ΕΠΑΥΑΠ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποκλίνουν σε τεράστιο βαθμό από τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς που ισχύον στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις αποστάσεις των αιολικών πάρκων από τις ακτές. Στο Εθνικό Σχέδιο και την Στρατηγική Μελέτη τηρείται μια ελάχιστη απόσταση 1,5 ΝΜ από την ακτή των Οθωνών, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απόστασης από τις ακτές είναι 14 NM για τα υφιστάμενα έργα και 33 ΝΜ για τα έργα υπό αδειοδότηση.

 

Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη οι συγκοινωνιακές γραμμές ναυσιπλοίας της περιοχής που θα υποστούν τεράστιες αλλαγές.

Η ορνιθοπανίδα απειλείται με πλήρη εκτοπισμό όπως και η βιοποικιλότητα της περιοχής μας.

Επειδή δεν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις βάσει του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου θα υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην φυσιογνωμία της περιοχής, της ζωής, της οικονομίας του τόπου και του περιβάλλοντος καθώς και στους προστατευόμενους οικοτόπους και τα είδη του δικτύου Natura 2000 στο οποίο περιλαμβάνονται ζώνες προστασίας των Διαπόντιων Νησιών”.

Αυτό που ζητούν κάτοικοι και το δημοτικό συμβούλιο είναι η εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαπόντιων Νησιών από κάθε μελλοντική εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών και επιφυλάσσονται για τυχόν νομικές ενέργειες στην περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης.

 

Αντίθετος και βουλευτής της ΝΔ

Την αντίθεση του στη δημιουργία του αιολικού πάρκου εξέφρασε στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις» και ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την Ομιλία του κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και στο γεγονός πως στην πρώτη φάση ανάπτυξης του προγράμματος προβλέπεται να αναπτυχθούν Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην περιοχή των Διαποντίων Νήσων και του Πατραϊκού Κόλπου.

Όμως, όπως είπε, υπάρχει ζήτημα σε ότι αφορά στα Διαπόντια Νησιά και στην χωροθέτηση του συγκεκριμένου Πάρκου. Μάλιστα τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, με  Ομόφωνο Ψήφισμά του εναντιώνεται σε μια τέτοια προοπτική.

Κατέθεσε δε στα Πρακτικά, το σχετικό Ψήφισμα και χάρτη με υποτυπωμένο το σχέδιο ΥΑΠ.

Οι λόγοι που θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην χωροθέτηση του ΥΑΠ όπως εξήγησε ο κ. Γκίκας είναι ότι:

 

«Τα Διαπόντια Νησιά συρρικνώνονται πληθυσμιακά επικινδύνως. Τα τελευταία 4 χρόνια με εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης, δεσμεύσαμε πόρους και δρομολογήσαμε έργα λιμενικών υποδομών και στα τρία νησιά, αλλά και στην απέναντι ακτή – στον Αγ. Στέφανο Αυλιωτών – ώστε να βοηθήσουμε την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη των νησιών, στην αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού και με αυτόν τον τρόπο στην συγκράτηση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης.»

Ανέφερε ότι σύμφωνα με την Μελέτητο ύψος των ανεμογεννητριών που προτείνονται για εγκατάσταση, θα υπερβαίνει την υψηλότερη κορυφή της Ερείκουσας και του Μαθρακίου, γεγονός μη αποδεκτό.

Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι προβλέπεται ότι το ΥΑΠ θα έχει ελάχιστη απόσταση 1,5 ν.μ. από την ακτή των Οθωνών, το οποίο ο Βουλευτής χαρακτήρισε ως «το πιο σοβαρό πρόβλημα», ενώ ανέφερε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το συγκοινωνιακό ζήτημα των Διαποντίων Νήσων, καθώς θα επηρεαστούν η συγκοινωνία μεταξύ των Νησιών και η συγκοινωνιακή σύνδεση της Κέρκυρας με τα Διαπόντια Νησιά.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζήτησε από την Κυβέρνηση και τον παρόντα αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρο Σκυλακάκηνα επανεξετάσει το ζήτημα της ανάπτυξης Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στα Διαπόντια Νησιά και πως η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων & Ενεργειακών Πόρων θα πρέπει να εξετάσει την δυνατότητα τοποθέτησης πλωτού πάρκου ΥΑΠ, αντί σταθερής έδρας της και σε απόσταση 5-6 ν.μ. βόρεια από τις ακτές των νησιών.