Θεοδόσης Νικηταράς στον RV: Ακόμη πιο κοντά το νέο Νοσοκομείο Κω. Θα κριθεί στην πράξη η απόφαση για τα ΝΠΔΔ.
Πολιτική
29/11/2023

Καλεσμένος στην εκπομπή “RealKos” με τον Παναγιώτη Ζουζούνη βρέθηκε ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς συζητώντας για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΤΥΠ ΑΕ αναφορικά με το νέο τρόπο λειτουργίας των ΝΠΔΔ του Δήμου Κω, καθώς και το κεφαλαιώδους σημασίας εγχείρημα της δημιουργίας του Νέου Νοσοκομείου Κω και τη φάση στην οποία αυτή βρίσκεται.

Για την μη αποδοχή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κω απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τον νέο τρόπο λειτουργίας των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Κω (ΔΟΠΑΒΣ & ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ) ο κ. Νικηταράς δήλωσε τα εξής: “Η Κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου χωρίς να ζητήσει τη γνωμοδότηση των Δήμων και της ΚΕΔΕ. Μένουν να διευκρινιστούν αρκετά ζητήματα όσον αφορά τη νέα λειτουργία των Οργανισμών. Εκτός απροόπτου αύριο θα ξέρουμε τις οριστικές προθέσεις του Υπουργείου απέναντι σ’ ένα ζήτημα που αφορά το 90% των Δήμων της χώρας. Οι πληροφορίες που έχω είναι οτι πρόθεση του Υπουργείου είναι να καταργήσει τα ΝΠΔΔ πλην κάποιων κληροδοτημάτων που είναι δύσκολο να λειτουργήσουν υπό την διοικητική σκέπην του Δήμου. Εμείς προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό, δεν θα είναι εύκολη ούτε η μετάβαση ούτε η προσαρμογη. Εργαζόμαστε καθημερινά αφενός μεν για την ομαλή μετάβαση, αφετέρου δε για την βελτιστη λειτουργία των Οργανισμών υπό το νέο καθεστώς. Μπορεί να μην προέκυψε μια στοιχειώδης διαβούλευση με το Υπουργείο, όλα θα κριθούν στην πράξη”.

Για τη Δημοτική Συγκοινωνία ο Δήμαρχος Κω δήλωσε τα εξής: “Δεν μπορώ να διανοηθώ οτι θα τεθεί υπό δοκιμασία η Δημοτική Συγκοινωνία που πέρυσι εξυπηρέτησε 700.000 επιβάτες σ’ έναν τουριστικό προορισμό όπως η Κως. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας ποιος θα αναλάβει το βάρος της ευθύνης”;

Για τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΚΤΥΠ ΑΕ για την πορεία εξέλιξης της δημιουργίας Νέου Νοσοκομείου στην Κω ο κ. Νικηταράς δήλωσε τα εξής: “Πριν απ’ τη συνάντησή μου με τους εκπροσώπους της ΚΤΥΠ ΑΕ, κλιμάκιο αυτής επισκέφθηκε το νησί της Κω για 2 ημέρες και διερεύνησε τις τοπικές ανάγκες προκειμένου να προσαρμόσει τις μελέτες για το Νέο Νοσοκομείο στις ανάγκες του νησιού και των κατοίκων του. Το Νέο Νοσοκομείο δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, αρχίζει και λαμβάνει σάρκα και οστά. Δεν επιθυμώ να αναφερθώ σε χρονοδιαγράμματα αλλά είμαστε κοντά. Όταν πιστεύεις κάτι και μάχεσαι γι’ αυτό, το κατακτάς. Συμφωνώ πάντως με την άποψη οτι το 2025 είναι μια χρονική οριοθέτηση αξιόπιστη για την έναρξη των εγασιών κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου”.

Ιδιαίτερη η αναφορά του Δημάρχου Κω και στην αναγκαιότητα δημιουργίας Αστυνομικού Τμήματος στο Πυλί. “Έχω θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχει συγκεκριμένη αλληλογραφία με το αρμόδιο Υπουργείο και μένει ν’ αποδειχθεί εάν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση. Πρέπει να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας των Κώων και συγκεκριμένα των κατοίκων του Πυλίου ως περιοχή που φέρει την Δομή Φιλοξενίας της Κω”, μερικά απ’ όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς.