Μάνος Κόνσολας: Προτεραιότητα η δημόσια υγεία
Πολιτική
20/12/2023

«Από το 2019 έως σήμερα αυξήθηκαν οι δαπάνες στην Υγεία κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πόροι αυτοί δημιουργήθηκαν στο δημοσιονομικό πεδίο ως προϊόν της συνετούς δημοσιονομικής διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και ως προϊόν της αναπτυξιακής διαδικασίας που επιστρέφει στην κοινωνία.

Μέσα από την διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και την ενίσχυση της οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητες, αυξάνονται τα εισοδήματα, βελτιώνονται οι κοινωνικές παροχές αλλά και οι υποδομές στο κοινωνικό κράτος», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναφέρθηκε στην παράταση παραμονής (εφόσον το επιθυμούν)  στο ΕΣΥ των γιατρών που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος της ηλικίας του που καλύπτουν τις ανάγκες στα νοσοκομεία των νησιών και συνταξιοδοτούνται, αλλά και στην παράταση της θητείας του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού.

Επεσήμανε ότι με τις παρατάσεις, σαφώς και δεν αντιμετωπίζονται, σε μόνιμη βάση τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, αλλά παρέχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να καλυφθούν κενά που υπάρχουν μέσα από τις 6.500 προσλήψεις στον τομέα της υγείας μέσα στο 2024, αλλά και τα γενναία οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς που θα επιλέξουν την παθολογία ή τη γενική ιατρική ως ειδικότητα, αλλά και τα κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στις νησιωτικές περιοχές.

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να αναβαθμιστούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 96 νοσοκομεία της χώρας ενώ πριν από δύο ημέρες ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Η δημόσια υγεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στη νέα τετραετία», επεσήμανε ο Μάνος Κόνσολας.

 

Ρεπορτάζ