Οι κατοικίες κινδυνεύουν ενώ καλούμαστε να μείνουμε σπίτι
Πολιτική
10/11/2020

Βάιος Καλοπήτας Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Οι κατοικίες κινδυνεύουν ενώ καλούμαστε να μείνουμε σπίτι

Από το νέο έτος, όσοι χρωστάνε θα έχουν τη δυνατότητα μιας ανελαστικής ρύθμισης των χρεών τους και κήρυξης σε πτώχευση με συνοπτικές διαδικασίες χάνοντας φυσικά κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, ακόμα και το σπίτι τους.

Με έναν ακόμη νόμο σκούπα, λίγο πριν το πρόσφατο Lockdown, η Κυβέρνηση κατάφερε εκ νέου να αναδείξει το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της και να εγκλωβίσει την πλειοψηφία των επιχειρηματιών και των ιδιωτών στη μέγγενη των τραπεζών και των funds.Ο νέος πτωχευτικός νόμος έχει απ’ όλα. Λίγη προστασία για τους δανειολήπτες, λίγη ψευδεπίγραφη ελπίδα «δεύτερης ευκαιρίας» και πολλή ικανοποίηση στα μεγάλα συμφέροντα.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε εν μέσω υγειονομικής και ελληνοτουρκικής κρίσης να φέρει προς ψήφιση ένα νόμο που βάζει την ταφόπλακα στο θεσμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Συνεχίζοντας το έργο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ικανοποιεί τις ορέξεις των μεγάλων συμφερόντων και τελειοποιείτην πιο νεοφιλελεύθερη πολιτική στην ιστορία της χώρας.

Με τον εμβληματικό 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ, προστατεύθηκε αποτελεσματικά η πρώτη κατοικία καιχιλιάδες δανειολήπτες βρέθηκαν υπό την προστασία του νόμου αυτού, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα αποπληρωμής μέρους των χρεών τους ώστε να ορθοποδήσουν ξανά.Εντούτοις, ο νόμος αυτός ενόχλησε πολλούς. Και οι μετέπειτα Κυβερνήσεις, ως μαριονέτες των μεγάλων συμφερόντων, αρχικά τον αποψίλωσαν κι έπειτα άνοιξαν το δρόμο για τον πλειστηριασμό των σπιτιών των πολιτών.

Στο νέο πτωχευτικό νόμο μπορεί κανείς να αναγνώσει την υποταγήστις εταιρείες διαχείρισης χρέους. Σε πρώτο στάδιο, αλλάζει η πτωχευτική διαδικασία.Επιγραμματικά κάποιες από τις ανάλγητες “καινοτομίες” είναι πως απλουστεύεται η διαδικασία πτώχευσης και παράλληλα σε αυτή εντάσσονται και οι ιδιώτες, υπολογίζονται τα μελλοντικά εισοδήματα στην πτωχευτική περιουσία ενώ η όποια αναδιάρθρωση χρέους επιτευχθεί, ανατρέπεται εύκολα με την αίτηση των πιστωτών. Με λίγα λόγια, ο νόμος διαπνέεται από το πνεύμα της ικανοποίησης των δανειστών και όχι της παροχής δεύτερης ευκαιρίας και εξυγίανσης του επιχειρηματικού κόσμου.

Για πρώτη φορά, με τον αυτό το νόμο μένουν χωρίς προστασία χιλιάδες δανειολήπτες. Πλέον ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα – αν όχι τη μοναδική επιλογή – να πτωχεύουν και να ρευστοποιούν το σύνολο της περιουσίας τους, μέσα σε αυτή και την πρώτη κατοικία τους, με διαδικασίεςφαστ τρακ. Τα παραπάνω θα γίνουν με την “κάλυψη” της δεύτερης ευκαιρίας, όπως βάφτισαν το νόμο αυτό..

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με την επίφαση της έκτακτης ανάγκης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε την ευκαιρία πρώτα να συντρίψει τα εργασιακά δικαιώματα, να οδηγήσει σε φτωχοποίηση τη μεσαία τάξη κι έπειτα να απλοποιήσει τις διαδικασίες για να πλειστηριαστούν οι πρώτες κατοικίες. Σίγουρα δεν είχε αυτό στο μυαλό του ο Ελληνικός λαός όταν έδωσε την ψήφο ανοχής στη Νέα Δημοκρατία, την κατ’ ευφημισμό φιλελεύθερη παράταξη.

Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησηςσυνεχίζεται και τώρα. Χωρίς διαβούλευση καταθέτουν νομοσχέδια και τα υπερψηφίζουν μόνοι τους, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και όλα αυτά σε περιόδους που ο Ελληνικός λαός δοκιμάζεται από την υγειονομική και -μία ακόμα- οικονομική απειλή.

Όσα τεχνάσματα και αν χρησιμοποιήσουν, όσο και να αποσιωπούν περίτεχνα τις αντιδημοκρατικές πρακτικές τους, όσο και αν προσπαθούν να εξουθενώσουν την μεσαία τάξη, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να φτωχοποιήσουντη κοινωνία, εμείς θα είμαστε απέναντί τους.

Βάιος Καλοπήτας

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής