Ι. Παππάς: Αναβαθμίζονται τα Ειρηνοδικεία Κω, Ρόδου, Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου
Πολιτική
13/01/2024
?Στη σύσκεψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα, παρουσία Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων από τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (στα στιγμιότυπα μαζί με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου Βασίλη Περίδη και Κω Μανώλη Χατζηάμμαλου) όπως και συναδέλφων βουλευτών.
?Ειδικότερα όσον αφορά τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αποφασίστηκε η διατήρηση των Εφετείων και των Πρωτοδικείων ως έχουν και η αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία. Συγκεκριμένα, διατηρείται το Εφετείο Δωδεκανήσου ως έχει, όπως και τα Πρωτοδικεία Ρόδου και Κώ και αναβαθμίζονται τα Ειρηνοδικεία Ρόδου, Καρπάθου, Κω, Καλύμνου και Λέρου σε Πρωτοδικεία ενώ θα εξεταστεί η περαιτέρω ενίσχυση τους για την κάλυψη οργανικών θέσεων.
?Οι εισηγήσεις μας για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών, έγιναν απολύτως σεβαστές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η απόφαση αυτή θα συμβάλει σημαντικά, στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα και καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
?Γενικότερα η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, είναι μια βαθιά τομή στην ελληνική Δικαιοσύνη και το εγχείρημα αυτό αναμένεται να αντιμετωπίσει δικαστικά παράδοξα και αγκυλώσεις δεκαετιών, ενώ θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα, βάσει των οποίων απονέμεται η Δικαιοσύνη σήμερα.