Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικόυ Συμβουλίου Κω 29-01-2024
Πολιτική
29/01/2024

Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται αυτή την ώρα, η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:

1. Εκλογή με μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη των εκπροσώπων Δήμου Κω στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (Π.Ε.Δ.).

2. Εκλογή αντιπροσώπων στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) για την πενταετία 1-1-2024 έως 31-12-2028.

3. Ορισμός ενός τακτικού και αναπληρωματικού εκπροσώπου Δήμου Κω στις Γενικές Συνελεύσεις του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία: «ΦΟΔΣΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» (Εισηγήτρια: Πρόεδρος του Δ.Σ., κα Τελλή – Τσιμισίρη Διονυσία).

4. Ορισμός τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Εκτίμησης για την Εκποίηση, Αγορά, Εκμίσθωση και Μίσθωση ακινήτων Δήμου Κω έτους 2024 (Εισηγητής: Δήμαρχος Κω, κ. Νικηταράς Θεοδόσιος).

5. Εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς κατά το έτος 2024. (Εισηγήτρια: Δημοτική σύμβουλος, κα Βλάχου Σεβαστή).

 

 

Η 4η κατά σειρά τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. ξεκίνησε με μία ανακοίνωση προς το Σώμα και τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, ο οποίος με αφορμή την ανακοίνωση που έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ η Δύναμη Αλλαγής και τους προβληματισμούς που αυτή θέτει σχετικά με ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι αυτήν την χρονική περίοδο η τοπική αυτοδιοίκηση βάλλεται συνολικά και παίρνονται αποφάσεις χωρίς καμία διαβουλευση για θέματα που αφορούν τους Δήμους γι'αυτό και σε συνεργασια με την μείζονα αντιπολίτευση θα συζητηθουν όλα τα ζητηματα στα οποια υπαρχουν κοινοι προβληματισμοί. Από την πλευρά του ο κ. Σιφάκης απάντησε στον Δήμαρχο της Κω και ανέφερε ότι είναι άκρως ενθαρρυντικό ότι ο κ. Νικηταράς αποδέχεται τους προβληματισμούς που θέτει η Δύναμη Αλλαγής, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει μία κοινή γραμμή στα ψηφίσματα που προωθούνται από το Δ.Σ. στην ΚΕΔΕ, στην ΠΕΔ και σε οποιονδήποτε κρατικό θεσμικό φορέα, ωστε οι αποφάσεις του Δ.Σ. σε ζητήματα που σχετίζονται με τις αλλαγές που επιχειρει η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοικηση να είναι ομόφωνες, ωστε να διεκδικουμε συντεταγμένα από την Κυβέρνηση όσα μας αναλογούν.

Συμπληρωματικά ο κ. Σηφάκης έθεσε με αλεπάλληλες ερωτήσεις του προς τον Δήμαρχο της Κω δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική επικαιρότητα και στάθηκε στο ζήτημα της κατάληψης των μαθητών του ΓΕΛ Κω, εξαιτίας του ζητήματος της θέρμανσης του σχολείου, το οποίο δεν έχει λυθεί εδώ και 3 χρόνια όπως χαρακτηριστικα είπε και οι μαθητές εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών αρνούνται να μπουν στις τάξεις, εφόσον δεν έχει δοθεί λύση στην επισκευή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του σχολείου. Το δέυτερο ζήτημα που έθεσε στον Δήμαρχο Κω ο κ. Σηφάκης αφορά την βλάβη που υπέστη το σκάφος της ΑΝΕΜ Ολύμπιος Ερμής το οποιο σταμάτησε να πραγματοποιεί δρομολόγια και κατέφυγε στο Πέραμα ώστε να επισκευαστεί η ζημιά στον υαλοπίνακα. Ο κ. Σηφάκης έθεσε στον δήμαρχο της Κω, συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το νεοτευκτο σκάφος της ΑΝΕΜ, ενώ κάλεσε τον Δήμαρχο να τοποθετηθεί σχετικά καθώς ανάπτυξη για την τοπική κοινωνία δεν είναι μονο η ναυπήγηση ενός σκάφους όπως αυτό της ΑΝΕΜ, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και συγκροτημάτων.

Ερωτήσεις για τα ίδια ζητήματα απήυθυναν προς τον κ. Νικηταρά και η επικεφαλής της Λαικής Συσπέιρωσης κ. Κική Μακρή η οποία τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της θέρμανσης των σχολείων αλλα και για την βλάβη που κρατά καθηλωμένο το νέο πλοιο της ΑΝΕΜ. Συμπληρωματικά ώστε να απαντήσει συγκεντρωτικά ο Δήμαρχος, πήρε τον λόγο και η δημ. συμβουλος Βάσω Πή και ο Γ. Κοκκαλάκης από την Δύναμη Αλλαγής, με τον κ. Κοκκαλάκη να ερωτά για ποιον λόγο έχουν παγώσει οι εργασίες στο γήπεδο μπασκετ του Ηρακλη 2000, ενώ είχε δοθεί η υποσχεση από την δημοτική αρχή ότι το γήπεδο σε 4 μήνες από την ανακοίνωση της Δημ. Αρχής θα ήταν έτοιμο να παραδοθεί.

Σε όλα τα παραπάνω απήντησε με την σειρά του ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς δίνοντας πειστικές και επαρκείς εξηγήσεις σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, Η απάντηση αναφορικά με την κατάληψη που ξεκίνησε σήμερα στο 1ο Ιπποκράτειο Λύκειο Κω, εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκληθεί με τη θέρμανση το σχολικού συγκροτήματος, έδωσε ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω. Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση του Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά «Σεισμός του 2017. Σωστά αποφάσισε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να εντάξει ένα νέο σύστημα θέρμανσης - ψύξης με καινοτόμα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας, όμως η αντλία που τοποθετήθηκε, στις αρχές της εργολαβίας αυτής, αποδείχθηκε από την πρώτη της στιγμή εντελώς προβληματική. Κάτι συνέβη. Όταν παραλάβαμε λοιπόν εμείς το 2019 κρατήσαμε χαμηλούς τόνους γιατί συμβαίνει αυτό. Ας πούμε ότι δεν υπήρχε πρόθεση από κανέναν, ούτε καν από τον εργολάβο, ότι ήταν μία αστοχία του υλικού, μια αστοχία της αντλίας θερμότητας. Δεν πετάς έτσι στον κάλαθο των αχρήστων μία προμήθεια 30.000€, επειδή μπορεί να συνέβησαν, όσα συνέβησαν, στο πρόσφατο τότε παρελθόν. Είπαμε λοιπόν ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Ήρθε ο ανάδοχος, προσπάθησε μία, δυο, τρεις φορές, άλλοτε λειτουργούσε το σύστημα της θέρμανσης, άλλοτε λειτουργούσε μόνο το σύστημα της ψύξης, άλλοτε δε λειτουργούσε τίποτα. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο μηδέν, όπου είπαμε ότι ό,τι κι αν γίνεται εκεί, όσοι κι αν έχουν παρέμβει και έχουν πει τεχνικά την άποψή τους, είτε αυτό φορά σε υπηρεσίες, είτε σε ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη αντλία θερμότητας που τοποθετήθηκε τότε, κουβαλούσε προβλήματα μαζί της και έπρεπε να αντικατασταθεί. Εκκίνησε μία διαδικασία λοιπόν, στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, η οποία έφτασε στο τέλος της.
Ο άνθρωπος που θα τοποθετήσει αυτή την αντλία θερμότητας, που είναι και μία εξειδικευμένη εργασία, είχε ένα πρόβλημα υγείας και δυστυχώς επειδή έκρινε ότι ο ίδιος έπρεπε να επιβλέπει τις εργασίες, γιατί όταν μιλάς για 30.000€ ένα μηχάνημα κάτι να πάει στραβά ποιος θα πληρώσει τον βαρκάρη μετά, ήθελε ο ίδιος να επιβλέπει.
Σηκώθηκε από το κρεβάτι ο άνθρωπος και να είναι σιδερένιος και να είναι αύριο εκεί όπως υποσχέθηκε, να τοποθετήσει την αντλία.
Τοποθετήσαμε σόμπες για να ζεσταθούν τα παιδιά, μην λαϊκίζετε σε αυτό, έπρεπε να είχε λυθεί και να λειτουργεί η αντλία θερμότητας. Κανείς δεν θα έμπαινε στον κόπο, ούτε στα έξοδα, να μπει σε μία τέτοια διαδικασία πρόχειρη και πρόσκαιρη θα έλεγα, προκειμένου να το επιλύσει. Δυστυχώς όμως έπρεπε να παρέμβουμε. Δεν τιμά κανέναν, δεν τιμά τις σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των σχολείων μας, αλλά είναι ένα πρόβλημα που το παραλάβαμε από το παρελθόν και είπαμε ότι και αυτό και άλλα πολλά θα τα επιλύσουμε με τομές καίριες, ουσιαστικά μηδενίζοντας το κοντέρ σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη διαιώνιση κάποιων προβλημάτων.»

Στην συνέχεια προχώρησε κανονικά η Πρόεδρος του Δ.Σ. στην διαδικασία της  μυστικής ψηφοφορίας καθώς, θεσμικά αποτελεί διαδικαστική προυπόθεση η εκλογή μέσω μυστικής ψηφοφορίας, ανάδειξη εκπροσώπων Δήμου Κω στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (Π.Ε.Δ.). Ενώ μετέπειτα ακολούθησαν κατά σειρά η εκλογή αντιπροσώπων στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Ακολούθως ορίστηκε ένα τακτικό και ενα αναπληρωματικό μέλος που θα εκπροσωπεί τον  Δήμο Κω στις Γενικές Συνελεύσεις του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία: «ΦΟΔΣΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» ζήτημα που εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Τελλή – Τσιμισίρη Διονυσία.

Τέλος αποφασίστηκε από το Δ.Σ. ο ορισμός τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Εκτίμησης για την Εκποίηση, Αγορά, Εκμίσθωση και Μίσθωση ακινήτων Δήμου Κω έτους 2024.

Αναλυτικά τα ονόματα των ορισθέντων εκπροσώπων του Δήμου Κω, θα ανακοινωθούν επισήμως μέσω ανακοίνωσης του Δήμου της Κω και θα δημοσιευτούν όπως ορίζει η νομοθεσία του Δ.Σ. στα τοπικά ΜΜΕ.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ