Ν. Ηλιόπουλος: Η ακρίβεια αποτελεί το πρώτο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας
Πολιτική
10/02/2024

Στη Ρόδο βρίσκεται από χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς κ. Νάσος Ηλιόπουλος, στο πλαίσιο της πολιτικής ανασυγκρότησης του κινήματος, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στο ξενοδοχείο Semiramis.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ηλιόπουλος είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενώ το πρόγραμμά του περιελάμβανε συναντήσεις με το δήμαρχο Ρόδου, με τοπικούς φορείς και τον εμπορικό κόσμο, με σκοπό να συζητηθούν κρίσιμα θέματα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρόδο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου παρουσία του πρώην βουλευτή κ. Δημήτρη Γάκη κατά την οποία αναφέρθηκε στις Ευρωεκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στη γενικότερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Τοποθετούμενος για το θέμα, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε τα εξής: «Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη μεταπολιτευτική μας ιστορία που υπάρχει μία τόσο μεγάλη ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν είναι μόνο αριθμητικό ζήτημα αλλά και βαθιά ποιοτικό, γιατί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει σε κρίσιμα ζητήματα με πολύ μεγάλη ευκολία και γενναιοδωρία να ασκούν μία συναινετική αντιπολίτευση, όπως τα ζητήματα των αμυντικών εξοπλισμών αλλά και ακόμα και στην εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα παιχνίδια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να εκφράσει ένα μαχητικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας όλων των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και με μία καλή εκλογική καταγραφή στις Ευρωεκλογές να μπορέσουμε να παίξουμε έναν θετικό ρόλο στην ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».

Με αφορμή την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπογράμμισε, ότι αν προχωρήσει ο σχεδιασμός για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας, με υποχρηματοδότηση και λιγότερους εισακτέους.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στον εμπορικό κόσμο λέγοντας ότι αντιμετωπίζει συνθήκες αφανισμού, καθώς οι αγρότες με πολύ μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής ενώ πουλάνε τα προϊόντα τους με τιμή που φτάνει στους καταναλωτές πενταπλάσια. «Το κόστος ζωής είναι κόστος για κάποιους και κέρδος για κάποιους άλλους.

Η ακρίβεια για εμάς αποτελεί το πρώτο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και θα είναι η πρώτη καμπάνια που θα κάνει η Νέα Αριστερά το επόμενο διάστημα. Χρειαζόμαστε μία πολιτική που θα βάλει όρια σε αυτούς που όλο αυτό το διάστημα έχουν κερδίσει», τόνισε, ενώ μιλώντας για τις ευρωεκλογές είπε:

«Δεν περιμένουμε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα να δικαιώσει μία επιλογή που λέει ότι δεν μπορούμε ν’ ανήκουμε σε έναν χώρο που επέλεξε δυστυχώς να απομακρύνεται με τη στάση του από αυτό που έχει ανάγκη η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Νομίζω ότι σε καμία άλλη ιστορική περίοδο δεν θα ακούγαμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συζητούν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια». Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις Ευρωεκλογές θα υπάρξει μία συνολική συζήτηση στον ευρύτερο αριστερό προοδευτικό χώρο, καθώς φαίνεται, ότι με τις σημερινές ηγεσίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, όπως είπε, να υπάρξει αντίπαλος απέναντι στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά τις ευρωεκλογές, έχοντας μία ισχυρή και άνετη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύουν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη συζήτηση ανασύνθεσης που πρέπει να ανοίξει.

Οι κ.κ. Ηλιόπουλος και Γάκης Σε ερώτηση για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, απάντησε, ότι το ψηφοδέλτιο επιλέχθηκε να συγκροτηθεί με ενιαία λίστα, άρα όλη η χώρα θα είναι μία εκλογική περιφέρεια αλλά προφανώς θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει εκπροσώπηση πανελλαδικά, όχι μόνο με γεωγραφικούς όρους αλλά και κοινωνικούς.

Όπως είπε επίσης ο κ. Ηλιόπουλος, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 90 ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με σκοπό το πώς ένας προοδευτικός κόσμος θα εμπλακεί ξανά στο παιχνίδι και θα αισθανθεί ξανά ότι υπάρχει χώρος για να εκφράσει μία διαφορετική πολιτική κατεύθυνση. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στις αρχές Μαρτίου, θα γίνει στην Αθήνα μία πανελλαδική ιδρυτική συνδιάσκεψη της Αριστεράς.

Εκεί θα ψηφιστεί η ιδρυτική διακήρυξή της ενώ όλο αυτό το διάστημα δημιουργούνται προσωρινές μεταβατικές συντονιστικές επιτροπές, καθώς η τυπική συνεδριακή διαδικασία θα γίνει το φθινόπωρο που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές. Πάντως, υπογράμμισε, ότι οι Ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καθώς σε όλη την Ευρώπη επικρατεί το ρεύμα της άκρας δεξιάς, και ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να πυροδοτήσει συνολικότερες εξελίξεις, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Εμείς επιμένουμε, ότι ο τόπος χρειάζεται μία αριστερή προοδευτική δύναμη, η οποία θα έχει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση».

rodiaki.gr