Ανατρέπονται ''συμφωνίες κυρίων'' για την διοίκηση της ΠΕΔ; Σενάρια φέρνουν τον Δήμαρχο Κω υποψήφιο για την Προεδρία
Πολιτική
24/02/2024

Η πολιτική διακήρυξη του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, που υπηρετεί με συνέπεια την σύγχρονη αντίληψη αποκέντρωσης και περιγράφεται στο δίπτυχο «συμμετοχική διοίκηση – αποκεντρωμένη διακυβέρνηση», στην αρχή της ισοτιμίας, χωρίς αποκλεισμούς, κάνοντας πράξη την ενδοπεριφερειακή συνοχή και την περιφερειακή συνείδηση, που πλέον έχει εμπεδωθεί σε μεγάλο βαθμό, στο σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, φέρεται να πηγαίνει… «περίπατο» μετά τις εκλογές στην Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.
 Συμφωνίες «κυρίων» πριν την κάλπη για την ανάθεση της διοίκησης του οργάνου με τις «ευλογίες» μάλιστα της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, στον δήμαρχο Σύρου και Ερμούπολης κ. Αλέξανδρο Αθανασίου φέρονται να ανατρέπονται.
 Είναι γεγονός ότι έχουν προκληθεί αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο Νέας Δημοκρατίας όσο και σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο, μετά την «διαρροή» αφηγήματος από πλευράς του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, ότι ενδέχεται τελικώς να διεκδικήσει την προεδρία με δεδομένο τον αριθμό των 55 ψήφων που έλαβε στις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν στην Αθήνα.
 Η αλήθεια όμως είναι ότι αφού εξασφάλισε, παρότι δεν ισχύει πλέον η απλή αναλογική και δεν υπήρχε δέσμευση, μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων στο ενιαίο ψηφοδέλτιο (έθεσε σχεδόν βέτο) μετά την διαπίστωση ότι υποψήφιος ήταν ο κ. Δημήτριος Ζανεττούλλης, ο Κολιάδης και οι εκπρόσωποί του, διαπραγματεύθηκαν το «πακέτο» των 24 ψήφων του με έτερους υποψηφίους και κατόρθωσε ατομικά να αυξήσει το ποσοστό του.
 Οι 55 ψήφοι ωστόσο που έλαβε δεν δικαιολογούν, όπως αναφέρουν παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας στην «δημοκρατική», την ανατροπή των συμφωνιών που είχαν προηγηθεί και ως εκ τούτου ετοιμάζεται plan B σε περίπτωση που ο κ. Κολιάδης επιδιώξει να είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου.
 Ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσιος Νικηταράς δοκιμασμένος και με περγαμηνές στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν αποκλείεται έτσι σε περίπτωση που διασαλευτεί η ισορροπία που επιδιώχθηκε μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου να είναι ομοίως υποψήφιος.
 Το όλο ζήτημα έχει κι άλλη ανάγνωση για την Νέα Δημοκρατία, που δεν βλέπει με καλό μάτι το προφίλ του υπερκομματικού υποψηφίου που επιδιώκει να καλλιεργήσει ο κ. Κολιάδης έχοντας συγκεντρώσει γύρω του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και «φλερτάροντας» ολοένα και περισσότερο και με το τοπικό ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό εκφράζεται από τον κ. Βαϊο Καλοπήτα και τον κ. Νίκο Μουτσάκη.
 Οπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», στην Νέα Δημοκρατία θεωρούν ειδικότερα ότι μια εκλογή Κολιάδη στην συγκεκριμένη θέση θα αποδυνάμωνε το κόμμα καθώς τυχόν νίκη του με την ανοχή ή και στήριξή της θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προσπάθεια να την καρπωθεί.
 Η «δημοκρατική» μάλιστα εγκαίρως είχε γράψει ότι είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες για «άρση επιφυλάξεων» και «συμφωνίες» με την Νέα Δημοκρατία στις φετινές εκλογές στην Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και ότι ελλόχευε ο κίνδυνος οι δήμαρχοι να μην πάνε στην κάλπη με ενιαίο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.

Σε κάθε περίπτωση, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον σε επίπεδο πολιτικών συνασπισμών και συμφωνιών.
 
dimokratiki.gr