Θ. Νικηταράς-Δήμαρχος Κω: O Δήμος Κω συστρατεύεται, με 91 Δήμους από όλη τη χώρα, για την δημιουργία του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων»
Πολιτική
13/03/2024

Με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Κω, Θεοδόση Νικηταρά, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου 3ου Forum του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), του κορυφαίου περιβαλλοντικού γεγονότος της χρονιάς.

Μέσα από αρκετές θεματικές ενότητες και τραπέζια διαλόγου αποτυπώθηκαν οι ιδέες, ανάγκες, προτάσεις και μέθοδοι που συμβάλλουν στην προστασία και αναγέννηση των δασών της χώρας με βασικό σύμμαχο της τοπικής αυτοδιοίκησης την Τεχνητή Νοημοσύνη στην δασοπροστασία και όχι μόνο.

Ο κ. Νικηταράς, συμμετείχε στο Τραπέζι συζήτησης με το σαφές μήνυμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ουσιαστικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας. Αυτοδιοίκηση, εργαλεία, εθελοντές είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας, οι εργασίες του Forum ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 12/3 και πραγματοποιήθηκαν στο Συνεδριακό–Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη Αττικής.

Για την στοο 3o FORUM του ΣΠΑΥ μίλησε στην κάμερα του Kos TV o Δήμαρχος της Κω, καθώς όπως σημείωσε η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται ραγδαία σε μια κρίσιμη εποχή για την Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας το πλέον θεσμό για τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Νικηταράς συνομίλησε και αντάλλαξε απόψεις με άλλους αυτοδιοικητικούς με κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Ανθεκτικές Πόλεις, επισημαίνοντας ότι με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων τεχνολογιών, μπορούμε να προστατεύσουμε τον ορεινό όγκο της Ζιάς.

Στο εν λόγω Forum συμμετείχαν όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κω, 8 Υπουργοί80 Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα και συνολικά 120 καταξιωμένοι και διακεκριμένοι ομιλητές (Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων κ.α.) συμμετέχουν ενεργά για το περιβάλλον – που έχει γίνει θεσμός – από τον μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό σύνδεσμο της χώρας, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.

Κατά την πρώτη ημέρα θα γίνει κατά την επίσημη τελετή έναρξης η παρουσίαση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Υμηττό και τη δεύτερη ημέρα μέσα από 9 τραπέζια διαλόγου θα γίνει ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων όλων των συνεργαζόμενων φορέων και Δήμων, συνδιαμορφώνοντας την περιβαλλοντική ατζέντα της επόμενης ημέρας.

Η καινοτομία του 3ου FORUM εστίασε στην ίδρυση του Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, με 84 Δημάρχους –Μέλη να υπογράφουν την επίσημη διακήρυξη.

Εν κατακλείδι ο Δήμαρχος Κω ανέφερε ότι "Προχωρήσαμε στη δημιουργία του πρώτου δικτύου πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία που γεννιέται μέσα από το 3ο FORUM του ΣΠΑΥ με τη συμμετοχή δεκάδων δήμων, που πλέον, όλοι μαζί, διεύρυναν την οικογένεια του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ