Για τις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κω
Πολιτική
30/03/2024

Ερώτηση στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κω κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. 

Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης ΠαφίληςΜαρία Κομνηνάκα και Νίκος Παπαναστάσης, αναφέρεται: 

«Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου με έγγραφό της αναδεικνύει για πολλοστή φορά, το οξυμένο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Όλες αυτές οι κυβερνήσεις συρρίκνωσαν το προσωπικό της Πυροσβεστικής, με σκοπό τη μείωση δαπανών, με κριτήριο την σχέση κόστος - όφελος και τη συσσώρευση κεφαλαίων προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου αναφέρει ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω για την κατ' ελάχιστο απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία της κατά τη θερινή περίοδο χρειάζεται μία οργανική δύναμη που να ανέρχεται τουλάχιστον σε 44 πυροσβέστες, αφού στην καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία της και όχι σε περίπτωση ενεργοποίησης του Β' σταδίου επικινδυνότητας, πρέπει να επιχειρούν τουλάχιστον 13 πυροσβέστες. Τα συγκεκριμένα νούμερα προκύπτουν ως εξής:

  1. - Πέντε (5) για τη στελέχωση της ΠΥ Κω (δύο οχήματα από δύο άτομα πλήρωμα συν ο τηλεφωνητής).

  2. - Δύο (2) υπάλληλοι στο περιπολικό όχημα στη περιοχή της Αντιμάχειας.

  3. - Δύο (2) υπάλληλοι στο περιπολικό όχημα στην περιοχή της Ζιας.

  4. - Δύο (2) υπάλληλοι για περιπολία Υπηρεσίας Κρόνου (επιχειρησιακός Αξ/κος και οδηγός).

  5. - Δύο (2) υπάλληλοι που βρίσκονται με ρεπό ή και σε άδεια.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω όφειλε να υπηρετούν τουλάχιστον τριάντα εννέα (39) πυροσβέστες στις βάρδιες, συν άλλοι πέντε (5) για την κάλυψη των γραφείων (Διοικητής, Υποδιοικητής, Ανακριτικό, Πυρασφάλεια, Γραμματεία), τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επιχειρούν συνολικά (ΠΥ Κω και παράρτημα της ΔΙΠΥΝ Δωδεκανήσου), μόλις είκοσι οκτώ (28) πυροσβέστες.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό το μέγεθος της υποστελέχωσης των εκεί Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα προβληματικό οδικό δίκτυο, κυκλοφοριακά κορεσμένο κατά τη θερινή περίοδο, με εποχιακή μεν (καλοκαίρι) αλλά ιδιαίτερα έντονα αυξημένη συγκέντρωση τουριστών. Οι συνθήκες αυτές αναγκάζουν το πυροσβεστικό προσωπικό που υπηρετεί στην περιοχή, κυριολεκτικά να εκπέμπει "σήμα κινδύνου".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Την αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική.

- Την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω».