Μ. Βουκελάτου-Χριστοδουλίδη στον RV: Μοναδικό το Πάσχα στην Κω – Τα ήθη και έθιμα του νησιού
Πολιτική
29/04/2024

“Η Κως, όπως κάθε νησί στην Ελλάδα, φροντίζει με κάθε τρόπο να διατηρεί τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά της”, τονίζει στον Real Voice 99.5 η Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού Ματίνα Βουκελάτου- Χριστοδουλίδη.

Η Κως πέρα από τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί, υποδέχεται τέτοιες ημέρες και εσωτερικό τουρισμό για τις πασχαλινές διακοπές, όπως επισημαίνει η κα Βουκελάτου-Χριστοδουλίδη.

Για τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού, η Αντιδήμαρχος αναφέρει:

Το Πάσχα στην Κω είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία.  Η Μεγάλη Εβδομάδα ή όπως επίσης γνωστή η Εβδομάδα των Παθών, είναι εβδομάδα έντονης νηστείας και προετοιμασίας για τις γιορτές του Πάσχα. Η Μεγάλη Τρίτη είναι η μέρα για το ψήσιμο των παραδοσιακών πασχαλινών κουλουριών, η Μεγάλη Τετάρτη είναι η μέρα για το ψήσιμο των τσουρεκιών και η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα για το ψήσιμο των κόκκινων πασχαλινών αυγών.

Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου τόσο στην πόλη της Κω, όσο και στα χωρία γίνεται μέσα σε μια πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα, ενώ την Ανάσταση τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό ενώ κεριά και φανάρια φωτίζουν τους δρόμους καθώς οι πιστοί επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Την Κυριακή του Πάσχα το μοναδικό πασχαλινό γλέντι έρχεται να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την υπέροχη εμπειρία. Πολύ ιδιαίτερες είναι οι εκδηλώσεις που συνοδεύουν την εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται και ιπποδρομίες, μια παράδοση που κρατάει πολλά χρόνια.

Το ενδιαφέρον του κόσμου να ταξιδέψει στην Κω την περίοδο του Πάσχα είναι πολύ έντονο και αυτό αποδεικνύεται από τις κρατήσεις των θέσεων στα δρομολόγια των πλοίων αλλά και των αεροπλάνων όπου υπάρχει μια αυξητική τάση περίπου της τάξεως του 40%.

Οι πασχαλινές παραδόσεις της Κω είναι αυτές που κάνουν αυτή τη γιορτή ακόμα πιο ξεχωριστή, και το να περάσετε το Πάσχα στην Κω είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ”, σημειώνει καταλήγοντας η Αντιδήμαρχος.

Ν.Π.