Γιάννης Παππάς: Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι πληρωμές για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Πολιτική
29/05/2024

Στο άμεσο επόμενο διάστημα πρόκειται να πληρωθούν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ σε δικαιούχους νησιώτες του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Αυτά δήλωσε μιλώντας στο Βήμα της Κω και Ράδιο Πρώτο 91.5 ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς.

Ο κ. Παππάς ανέφερε:

«Είμαστε στη διαδικασία να πληρώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ σε επιβάτες. Είναι περίπου 300.000 επιβάτες οι δικαιούχοι. Τα ζητήματα είναι διαδικαστικά. Θα λάβουν το μήνυμα της πληρωμής πιστεύω μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.

 Τα χρήματα έχουν εγκριθεί. Επίσης έχουν εγκριθεί χρήματα για τις επιχειρήσεις. Όμως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα λεφτά των Ελλήνων να διασφαλίζονται διότι έρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων. Πρέπει τα χρήματα να πηγαίνουν προς τη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών.

Σε έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι τα χρήματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι και δυστυχώς στις επιχειρήσεις δεν πηγαίνει στον καταναλωτή αυτή η παροχή με τη μείωση των τιμών. Βλέπουμε στους περισσότερους ελέγχους ότι δεν υπάρχει καλή χρήση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

 Σε πρόσφατους ελέγχους και γι’ αυτό ζητάμε επιπλέον στοιχεία, διαπιστώθηκε όταν έλαβαν χρήματα επιχειρήσεις και επιβάτες που δεν θα έπρεπε και εκμεταλλέυτηκαν αυτό το μέτρο νησιωτικότητας.

Το μέτρο αυτό το ξεκίνησε ο αξέχαστος και αλησμόνητος συνάδελφος Δωδεκανήσιος Νεκτάριος Σαντορινιός, ξεκίνησε ως βοήθεια για τους συντελεστές Φ.Π.Α. Αυξήσαμε το ποσό και βάλαμε και τα μικρά νησιά στο πρόγραμμα με τα καύσιμα. Άρχισαν όμως τα προβλήματα με την κατάχρηση.

Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι για το 2022 και εκτιμώ από τον Ιούνιο ξεκινούν οι πληρωμές.

Εκτιμώ, μέχρι τέλος του 2024 θα έχουν γίνει όλες οι πληρωμές. Θέλουμε το μέτρο αυτό να παραμείνει προς όφελος των νησιωτών».