Στη Βουλή το θέμα της επανεκκίνησης του θαλάσσιου τουρισμού
Πολιτική
24/06/2020

Μετά την  επιστολή διαμαρτυρίας των επαγγελματιών του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας μας που είδε το φως της δημοσιότητας ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις σχεδόν όλων των ειδών έχουν επαναλειτουργήσει, μόνο το yachting να παραμένει σε καθεστώς καραντίνας και τα ιδιωτικά σκάφη να παραμένουν δεμένα στις μαρίνες της Ελλάδας.

Οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικά οι νησιώτες προσβλέπουν στην επαναλειτουργία κι αυτού του είδους τουρισμού ως μια επιπλέον μορφή στήριξης του καταπονημένου για φέτος τουριστικού κλάδου της χώρας μας.


Για τους παραπάνω λόγους η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 δια της βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσε σχετική ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Αναλυτικά παρακάτω η σχετική ερώτηση.
«Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας των επαγγελματιών του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας μας που είδε το φως της δημοσιότητας, μολονότι οι τουριστικές επιχειρήσεις σχεδόν όλων των ειδών έχουν επαναλειτουργήσει, μόνο το yachting να παραμένει σε καθεστώς καραντίνας και τα ιδιωτικά σκάφη παραμένουν δεμένα στις μαρίνες της Ελλάδας.


Οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικά οι νησιώτες προσβλέπουν στην επαναλειτουργία κι αυτού του είδους τουρισμού ως μια επιπλέον μορφή στήριξης του καταπονημένου για φέτος τουριστικού κλάδου της χώρας μας. Παράλληλα, τα ιδιωτικά σκάφη παραμένουν σε καραντίνα, παρά το γεγονός πως τα συγκεκριμένα πλοία λειτουργούν ως αυτοτελείς και αυθύπαρκτες μονάδες, οι οποίες δεν έχουν καμία εξάρτηση κι άμεση ανάγκη ελλιμενισμού τους, συνεπώς παραμένουν ένα ασφαλές μέσο τουρισμού.
Την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως αρκετοί εργαζόμενοι κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκουν εργασία είτε σε ιδιωτικά σκάφη, όπου οι ιδιοκτήτες κάνουν ιδία χρήση, είτε σε άλλα που ενοικιάζονται από επισκέπτες-τουρίστες.


Κατόπιν όλων των παραπάνω και με δεδομένο πως οι τουρίστες που θα επιλέξουν αυτή τη μορφή τουρισμού, φθάνοντας στη χώρα μας, θα έχουν τηρήσει όλα τα αναγκαία μέτρα,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Γιατί, παρά την εκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας, ο θαλάσσιος τουρισμός με σκάφος παραμένει εκτός λειτουργίας;
2. Αναμένεται να επαναλειτουργήσει το yachting για φέτος στη χώρα μας;
3. Τι ισχύει ή τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο πεδίο;
4. Ποια μέτρα στήριξης θα ληφθούν για αυτούς;