Live η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω
Πολιτική
30/12/2020
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κω, με μοναδικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη: Έγκριση προσχεδίου Καταστατικού της Α.Ε. Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία:  «ΚΩ.ΑΝ. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ», με έδρα τον Δήμο Κω & Ορισμός Εκπροσώπου στη Γενική Συνέλευση, λόγω νεότερων στοιχείων.  Εισηγητής : Δήμαρχος Κω, κος Νικηταράς Θεοδόσιος.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Προ ημερήσιας διάταξης ο δήμαρχος Κω ενημέρωσε το σώμα  για την επιστολή που απέστειλε στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας  κ.Χαρδαλιά, για την διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κω-Καλύμνου , λόγω έξαρσης του κορονοϊού στη Κάλυμνο. 

Η κ. Ρούφα επικεφαλής της παράταξης "Όραμα και Δράση" τόνισε πως της προξένησε το ενδιαφέρον οι επιστολές φορέων που απέστειλαν λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση ενώ στη επιτροπή Διαβούλευσης  δεν εκφράστηκαν αυτές οι απόψεις από τους εκπροσώπους τους . Επισήμανε δε πως η δημοτική αρχή επανέφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο  με τις τροποποιήσεις επειδή  υπήρξε η ένσταση της μειοψηφίας στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Στην ανακοίνωση του δημάρχου για τις εξελίξεις με την  πανδημία στην γειτονική Κάλυμνο, η επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Κική Μακρή τόνισε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε πως είναι σημαντικό να ενώσουμε τις φωνές μας με τους υγειονομικούς για να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Ο δήμαρχος τόνισε πως κάποιοι προφανώς δεν διάβασαν τις  επιστολές των φορέων και ζήτησε περισσότερη σοβαρότητα για τέτοια θέματα άλλως καλύτερα να μην μιλούν. Κατηγόρησε την επικεφαλής της παράταξης "Όραμα"  πως  μέμφεται και απορρίπτει τους φορείς που εκφράζουν δημοκρατικά τις απόψεις τους. Το ίδιο έπραξε και τη βραδιά του εκλογικού αποτελέσματος αφού η κ. Ρούφα πάλι κατηγόρησε τους πολίτες της Κω και την προέτρεψε να κάνει αυτοκριτική. Κάποιοι νομίζουν πως κάνουν κακό σε εμένα τόνισε ο κ.Νικηταράς , αλλά δεν καταλαβαίνουν πως γίνονται επιζήμιοι για την κοινωνία μας. Ζήτησε από την μειοψηφία να μην γίνουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 Έγκριση προσχεδίου Καταστατικού της Α.Ε. Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία:  «ΚΩ.ΑΝ. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

Ο πρόεδρος διάβασε το αίτημα του δημάρχου για σύγκληση του σώματος μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν με σκοπό την  έγκριση  του προσχεδίου Καταστατικού της Α.Ε. Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητώντας από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης ο πρόεδρος διάβασε τις επιστολές των δημάρχων Αστυπάλαιας  και Νισύρου οι οποίοι ψήφισαν στα δικά τους συμβούλια την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΤΑ και αναμένουν απάντηση από το Δήμο Κω, ώστε να δουν κι οι ίδιοι πως θα λειτουργήσουν με άλλες συνεργασίες. Στη συνέχεια διαβάστηκε η επιστολή των φορέων με την οποία η υπερτονίζεται πως η  Κως δεν πρέπει να μείνει πίσω. Δεν επιτρέπεται να χάσει την ευκαιρία και οι πολιτικές δυνάμεις του Δήμου πρέπει να λειτουργήσουν προωθητικά, βλέποντας το μέλλον. 

Στη συνεδρίαση παρενέβη η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Ντίνα Σβύνου η οποία τόνισε πως η Ένωση αμερόληπτα δρα όλα αυτά τα χρόνια και η επιστολή  εκφράζει τη κοινωνία και τους επιχειρηματίες. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι η εταιρεία που θα διαχειριστεί Ευρωπαϊκά κονδύλια  για την ανάπτυξη του τόπου και ανέφερε παραδείγματα με εξειδικευμένα έργα . Εξέφρασε την άποψη της  πως ο δήμος πρέπει να επενδύσει σε έργα υποδομής  και να μην είμαστε οι "φτωχοί συγγενείς" .  Εκφράζει την άποψη των φορέων  και τόνισε πως πρέπει να πράξουν όλοι χωρίς εγωισμούς και να προτάξουν το καλό της Κω.

Επίσης ο κ.Τζόγιας από την "Κίνηση πολιτών" επισήμανε πως δεν πρέπει να χαθούν ευκαιρίες ανάπτυξης του νησιού και ζήτησε την ψήφιση του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

 Ο κ. Σεγραίδος  από τν ΣΕΠΕ Κω παρενέβη και τόνισε πως έχουν γνώση όλοι οι φορείς για τη λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού και θεωρεί απαράδεκτο να λένε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πως χειραγωγούνται  οι φορείς.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Κοινή συνισταμένη των φορέων η συνεργασία και η ομοψυχία του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε ο κ. Νικηταράς.

 Ο δήμαρχος  ανακοίνωσε το γεγονός πως η Κάλυμνος θα βρίσκεται σε περιορισμό μέχρι τις 9 Ιανουαρίου λόγω έξαρσης της πανδημίας.

Ο δήμαρχος τόνισε πως οι άλλοι δυο δήμοι αυτοπαγιδεύθηκαν με την καταψήφιση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Κω. Επίσης αναφέρθηκε στις προτάσεις και τις αλλαγές που έγιναν μετά τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης και αποδέχτηκε η δημοτική αρχή , στο πνεύμα της συνεργασίας και των βελτιωτικών παρεμβάσεων.  Το διακύβευμα είναι ιστορικό τόνισε ο κ.Νικηταράς κι είναι σημαντικό ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να διαμορφώσουν την ανάπτυξη της Κω γιατί η Κως το δικαιούται.  Η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορική για την Κω επισήμανε ο δήμαρχος Κω  και κάλεσε τους Δημοτικούς συμβούλους να συμμετέχουν στο εγχείρημα της ανάπτυξης της Κω . Αν δεν γίνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός η Κως θα μείνει στο περιθώριο. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Κω, Νισύρου και Αστυπάλαιας, καθώς και οι ευκαιρίες που διαγράφονται στο άμεσο μέλλον συνηγορούν στους λόγους σύστασης του Οργανισμού και προδιαγράφουν το όραμα λειτουργίας του. Το όραμα του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι να αποτελέσει  βραχίονα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης Δήμων και περιφερειών. Η Κως πρέπει να είναι πρωταγωνιστής  και μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στην Ελληνική οικονομία. Η τελευταία απόφαση του χρόνου να είναι μια απόφαση που θα κληροδοτήσει τα καλύτερα στη νέα γενιά.

Στη εισήγηση του ο  Γ.Κυρίτσης επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" τόνισε πως ο δήμος και η ΔΕΥΑΚ μπορούν να διαχειριστούν Ευρωπαϊκά κονδύλια . Από την μια η πανάκεια και από την άλλη η απαξίωση του δήμου. Η εταιρεία αυτή θα παίρνει τα χρήματα από τους δήμους  και θα τα διαχειρίζονται κάποιοι άνθρωποι.  Ο κ. Κυρίτσης τόνισε πως κατανοεί την αγωνία των φορέων αλλά θα πρέπει η ΑΕ αυτή, να μην υποκαθιστά τον δήμο.  Σημείωσε επίσης πως αν ψηφιστεί ο Αναπτυξιακός σήμερα, δεν θα μπορεί όταν θέλει  να κάνει εκκαθάριση.  Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής τόνισε πως η παράταξη του δε θα δώσει την πλειοψηφία στη δημοτική αρχή με μια συνεργατική με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Η εταιρεία αυτή θα υποκαταστήσει τη λειτουργία του δήμου επισήμανε ο κ. Κυρίτσης.  Επίσης τόνισε πως η δημοτική αρχή έχει αρνητικό ρεκόρ έργων, απαξίωση των κοινοτήτων και διαχειριστική ανεπάρκεια. Συναίνεση σε τέτοιες αποφάσεις δεν θα πάρετε από τη Δύναμη Αλλαγής τόνισε ο κ. Κύριτσης.

Η κ. Ρούφα στην εισήγηση της τόνισε πως ο δήμαρχος αν σεβόταν τους φορείς θα τους καλούσε σε διαβούλευση. Το πολιτικό ζήτημα που μπαίνει είναι η παραχώρηση του δήμου σε μια ΑΕ. Δε θα συμμετάσχουμε , καταθέτουμε την πολιτική μας αντίθεση τόνισε η κ. Ρούφα. Για απόκρυψη του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας στην πρώτη συνεδρίαση ,  κατηγόρησε η κ. Ρούφα τη δημοτική αρχή. Επίσης αναφέρθηκε στα ονόματα που "¨κυκλοφορούν" για τη στελέχωση της . Έθεσε το ερώτημα πως θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια της ΑΕ και ρώτησε επίσης πως θα υπάρχει η εμπορική επικοινωνία που ανέφερε ο κ. Νικηταράς. Η κ. Ρούφα αναφέρθηκε επίσης στους εργαζόμενους που έχουν σκορπιστεί σε άλλες υπηρεσίες και θα μπορούσαν να επανδρώσουν τις υπηρεσίες του δήμου ως επιστημονικό προσωπικό ενώ τόνισε πως καλό θα ήταν να ακουστεί η φωνή του συλλόγου εργαζομένων δήμου Κω. Η σύμπραξη με τα άλλα δυο νησιά δεν θα είναι προς τα πάνω. Την αποδόμηση του δήμου και την απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου, θα φέρει η σύσταση της εταιρείας. Εμμένουμε στην αρχική μας απόφαση και δεν δεχόμαστε να μας υποδεικνύει κανείς πως ο δρόμος αυτός είναι μονόδρομος. Η θέση μας κατεγράφη. Θα αποχωρήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε η κ. Ρούφα.

Στην εισήγηση της η  κ. Κική Μακρή, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε πως θα παραμείνει στη συνεδρίαση αλλά δεν συναινεί  στην σύσταση της ΑΕ και εμμένει στην τοποθέτηση της. Το "όχι" της  Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έχει σχέση με το όχι των άλλων παρατάξεων. Με τις αλλαγές στους δήμους ανέφερε η κ. Μακρή πως απαξιώνετε και υποτιμάτε το έργο των εργαζομένων. Υπάρχει παραδοχή πως οι δήμοι δεν χρηματοδοτούνται και η ΛΣ το αναδεικνύει  διαχρονικά ως ζήτημα. Τα νέα δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρχει πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή αναβάθμιση ,όμως βλέπουμε μια χειροτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη δομή του δήμου αλλα δε θα δώσουμε σπρωξιά προς τον γκρεμό με τη ψήφιση του Αναπτυξιακού επισήμανε η κ. Μακρή.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Σταμάτης Καμπουράκης: Αυτό το διαχειριστικό "εργαλείο" θα βοηθήσει το δήμο και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Η εικόνα της πόλης μας έχει αλλάξει και επιβάλλεται να πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Βάσω Πη : Έχουμε καταψηφίσει τον Αναπτυξιακό Οργανισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται να ψηφίσει μια οικονομική επιτροπή -με απόλυτη πλειοψηφία της δημοτικής αρχής- η οποία θα αποφασίζει. Με τη σημερινή απόφαση δεν διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του  δήμου . Επικαλείστε το τεράστιο ποσό που θα διαχειρίζεται η περιφέρεια  ενώ μπορεί ο δήμος να απορροφήσει κονδύλια.  Η παράταξη της Δύναμης Αλλαγής δεν ενδίδει με θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.  Η σημερινή σας απόφαση θα μας απασχολήσει για το μέλλον και είναι υπόλογοι όσοι το ψηφίσουν ή σιωπηρά συμφώνησαν.

Βασίλης Μανιάς: Είναι δυνατόν κάποιοι με την πολιτική εμπειρία που διαθέτουν να μην βλέπουν την πραγματικότητα? όλες οι περιφέρειες και δήμοι προστρέχουν να φτιάξουν Αναπτυξιακούς Οργανισμούς αυτό κάτι πρέπει να μας λεει .. Κάποιοι δε θέλουν να πετύχει το εγχείρημα.  Έγιναν τροποποιήσεις στο καταστατικό, δόθηκε το master plan , το καταστατικό εσωτερικής λειτουργίας και έχει ενημερωθεί όλο το σώμα.   

θεόφιλος Μουζουράκης: Eυχαρίστησε το σώμα και τους συνδοιμότες για το ενδιαφέρον στο θέμα υγείας του. Δυστυχώς κανένας Αναπτυξιακός Οργανισμός δεν πήγε καλά όλα αυτά τα χρόνια τόνισε  κ. Μουζουράκης. Ψηφίζω όχι

Νίκος Ζερβός: O οργανισμός έχει τα πλεονεκτήματα μιας ΑΕ. Η σύγκριση με άλλους Αναπτυξιακούς -που έπαιξαν σημαντικό ρόλο-  δεν έχει καμία σχέση με τον συγκεκριμένο.  Ο Α.Ο έχει στόχο την στήριξη και τη βοήθεια της πολιτικής στόχευσης  των δήμων με μεγάλη ευελιξία και αξιοποίηση των κονδυλίων. 

Παναγιώτης Αβρίθης: Θλίβομαι με τα όσα ακούω. Άκουσα τον λαϊκό τροβαδούρο να μελοποιεί τραγούδια του καρόδρομου, βλέπουμε πίσω δυστυχώς. Άκουσα τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να παρασύρον το κόσμο . Οι ΑΕ του δήμου δεν έχουν αποτύχει είναι κερδοφόρες (βλέπε ΑΝΕΜ, ΜΑΡΙΝΑ). Οι Αναπτυξιακοί δεν επιχορηγούνται, δεν υπάρχει πακτωλός χρημάτων. Ο νομοθέτης επισημαίνει πως η εύρυθμη λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ,  διασφαλίζεται απόλυτα.  Είναι ιστορικής σημασίας η ψήφιση του κατασταστικού, πρέπει να ψηφιστεί με δυο παρατηρήσεις.

Αντώνης Κρητικός: Επανέφερε η δημοτική αρχή το θέμα χωρίς να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Η νομοθεσία έχει αλλάξει και έχει δοθεί έμφαση στις οικονομικές επιτροπές.  Ο κ. Αβρίθης ανέφερε ότι "μισούμε το κόσμο" αυτό πρέπει να το πάρει πίσω γιατί  είμαστε παρόντες στο δήμο και δε χρειάζεται να διχάζετε. Απαξιώνετε τα πέντε χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δίπλα στο δήμο, με τον Αναπτυξιακό θα  υπάρχει μια παράλληλη δομή που θα υποκαταστήσει τις λειτουργίες του δήμου. Αντί ο δήμος να διεκδικεί κονδύλια και την ισχυροποίηση του, πάμε σε μια παράλληλη δομή.

Σέβη Βλάχου : Η αποψινή συνεδρίαση είναι μια νίκη της κοινωνίας και των φορέων σε αντίθεση με τη θέση της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου που επιλέγει την απομόνωση. Πιστεύουμε στη δημοκρατία κι αυτό είναι δύναμη κι όχι αδυναμία. Είμαστε εδώ για το κοινό καλό και αυτό δεν αναγνωρίζεται από τη μειοψηφία. Ο Αναπτυξιακός αποτελεί επένδυση για το δήμο και εμείς θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη. Ο κόσμος έχει καταλάβει ποιος θέλει να πάει τον κόσμο μπροστά... "Τολμήστε και δράστε" είπαν οι φορείς και για εμάς, κανένα ευρώ και ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί! Περίμενα υπέρβαση από την αντιπολίτευση.

Σμαράγδα Παρισίδη: H σημερινή πρόταση ήρθε ολοκληρωμένη όμως είμαστε επιφυλακτικοί γιατί αυτή η εταιρεία δεν έχει συμμετοχή φορέων και ιδιωτών,  δεν έχει αυτονομία. Οι σκοποί σας είναι διαφορετικοί και θέλετε να τη διαχειρίζεστε εσείς κι όχι φορείς ή ιδιώτες. Για τον τουρισμό δεν κάνατε τίποτα και δεν μας καλέσατε να τις συζητήσουμε. Εμείς καταθέτουμε προτάσεις κι εσείς αδιαφορείτε. Η κυβέρνηση σας διέθεσε πάνω από 2 εκατ. ευρώ και εσείς δεν τις αξιοποιήσατε. Η Κως είναι ένα ακυβέρνητο καράβι.

Κώστας Ζαχαρός:  Όλοι γνωρίζουν τη γραφειοκρατική διαδικασία και σήμερα μας δίδεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνετε μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού ο οποίος  θα φέρει ανάπτυξη στο νησί μας με έργα υποδομών.

Διονυσία Τελλή: Ο Σκοπός των Αναπτυξιακών είναι η εκτέλεση έργων και η υποστήριξη των ΟΤΑ. Αποτελεί ένα αναγκαίο καλό . Εισάγεται για πρώτη φορά και αποτελεί σημείο αναφοράς μέσα από τον οποίο θα υλοποιηθούν έργα υποδομής  με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.  Η κοινωνία είναι υπέρμαχη για μια ισχυρή Κω

Παναγιώτης Χατζηχριστοφής:  Είναι η κοινή προσπάθεια των δήμων , ένα εργαλείο ανάπτυξης του τόπου μας και όλοι μαζί μπορούμε να πάμε το νησί μας μπροστά και να συμπράξουμε με τα εργαλεία της σύγχρονης εποχής. Η κοινωνία μίλησε μέσω των φορέων και αποφάσισε πριν από εμάς. Εμείς αυτούς δεν υπηρετούμε? Ο Αναπτυξιακός για εμένα είναι ένας κουμπαράς και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δράσεις που μπορούμε να κάνουμε για τη νεολαία του νησιού μας.  Πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας  και να ψηφίσουμε θετικά.

Σταμάτης Πης: Πολλοί ίσως δεν έχουν καταλάβει τι προσφέρει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός και δεν συμβιβάζονται με τις εξελίξεις. Αν δεν ψηφιστεί σήμερα θα πάρουμε στο λαιμό μας την Κω, την Αστυπάλαια και τη Νίσυρο.

Γεωργία Κασσιώτη:  Ο Αναπτυξιακός είναι υπέρ της ανάπτυξης των τοπικών  θα μας βοηθήσει στην απορροφήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και θα βοηθήσει να εντάξουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ως δημοτική αρχή αγωνιζόμαστε να στελεχώσουμε τις Τεχνικές υπηρεσίες. Ζητήσαμε 22 στελέχη από την κυβέρνηση και πήραμε μόνο 2 στελέχη για την επάνδρωση των Τεχνικών υπηρεσιών . Η πρώην δημοτική αρχή δεν εκμεταλλεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού. προχωράμε μπροστά με τεχνογνωσία και με ειλικρίνεια.

Σταματία Κανταρζή:  Είναι πρόκληση ο Αναπτυξιακός αφού θα στελεχώσουμε τις Τεχνικές Υπηρεσίες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.  Διεκδικούμε μόνιμο στελεχιακό δυναμικό για το δήμο μας. Ο Αναπτυξιακός θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του νησιού μας. Δεν περίμενα σήμερα να υπάρχουν κάποιοι απέναντι στην ανάπτυξη του τόπου! 

Κώστας Χόνδρος: Ο Αναπτυξιακός  είναι ένα εργαλείο, μια πρόταση  για να πάει ο τόπος μπροστά!  Σήμερα θα επιλέξουμε αν επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε αυτό και αξιοποιήσουμε κονδύλια. Η συνεργασία με τους άλλους δήμους είναι άψογη. Υποστηρίζουμε τις υπηρεσίες του δήμου. Με χαροποίησε η ευαισθητοποίηση του κόσμου κι η ενημέρωση του για τον Αναπτυξιακό. Ο ΑΟΤΑ ανήκει διαχρονικά στην Κω

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος:  Ένας Αναπτυξιακός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ακολουθεί τις εξελίξεις. Η διοίκηση θα ακολουθεί τη νομοθεσία των ανωνύμων εταιρειών. Έχει περιορισμούς και δικλίδες . Δεν υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες όπως τέθηκε από την αντιπολίτευση . Όλες οι προσλήψεις  θα γίνονται μεσω ΑΣΕΠ. Όλοι θέλουμε τη στελέχωση των υπηρεσιών.  Είνα ένα καλό βήμα παρακαταθήκη για το δήμο μας.

Γιάννης Καλούδης πρόεδρος ΔΣ:  Θα λύσει τα χέρια της δημοτικής αρχής ο Αναπτυξιακός, θα βοηθήσει την ανάπτυξη του δήμου .

Θεόφιλος Μουζουράκης:  Eπί προσωπικού στα λεγώμενα του κ. Aβρίθη.  Ο κ. Αβρίθης ανακηρύχθηκε ως παιδί του λαού ως νέος Ξανθόπουλος. Ζηλεύω το δήμαρχο που έχει μια κυβέρνηση που επικοινωνει ενώ εμείς ακριβώς το αντίθετο.

Γιώργος Κυρίτσης: Μαραθώνια συνεδρίαση και απόψε . Να αλληλοχαίρεστε ο ένας τον άλλο. Έχετε αδυναμία και ανικανότητα να διοικήσετε το δήμο. Τα βήματα της κω οπισθοχωρούν.

Κική Μακρή:  Γιατί όλα αυτά τα χρόνια με τόσα κονδύλια δεν υπάρχει στελέχωση του δήμου? Κάθε φορά κάθε κυβέρνηση μιλάει για πακτωλό χρημάτων  και συνεχίζει η υποστελέχωση. Τα κονδύλια πάνε σε συγκεκριμένους τομείς. Κι εμείς ακούμε τον κόσμο και απαιτούμε στελέχωση των δήμων προκειμένου οι ίδιοι οι δήμοι να σχεδιάζουν και να υλοποιούν.

Αντώνης Κρητικός:  Είμαστε λίγο πρίν την ψηφοφορία  και είδαμε μια αποχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο που κρύβει εκβιασμό

Βάσω Πη:   Άκουσα με προσοχή τους δημοτικούς συμβούλους και ένας αντιδήμαρχος μίλησε περισσότερο από τον εισηγητή. 

Xρυσουλάκης ΤΕΕ: θεωρούμε πως το μοντέλο του δήμου χρειάζεται εξέλιξη και ο Αναπτυξιακός, θα εξυπηρετήσει το συμφέρον της Κω και θα ξεμπλοκάρει διαδικασίες. Θέλουμε όπου πρέπει να πάει ο δήμος με ιδιώτες ή  επιστήμονες να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του.  Τιμούμε τους συναδέλφους στις Τεχνικές Υπηρεσίες. 

Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς: Χαίρομαι που συνεργάζομαι με αυτά τα στελέχη  οι οποίοι περιέγραψαν από τη δική τους ματιά τον Αναπτυξιακό Οργανισμό  χωρίς κομματικές δεσμεύσεις. Η μείζονος μειοψηφία αδρανεί, αδιαφορεί και ισοπεδώνει με τη αντιπολίτευση της. Αυτοί δεν κατάφεραν να δουν τα αυτονόητα στο νησί, αυτοί δεν ψήφισαν ούτε καν το master plan για τη χερσαία ζώνη.  Εκτοξεύουν ψέματα για να ξεγελάσουν το κόσμο. Με ψέματα έχτισαν την πολιτική τους ταυτότητα. Με τα ψεύδη καλύπτουν την πολιτική τους ανεπάρκεια και την έλλειψη πολιτικού λόγου. Η έννοια της κοινωνικής σύμπραξης και της σύστασης ΑΕ διαφέρουν και δεν έχουν καμία σχέση . Αυτό το ξέρει κι ένας πρωτοετής. Εμείς μιλάμε πολιτικά. Ο τόπος ήταν ξεχασμένος, η  Κως άλλαξε, ο δήμος αξιοποιεί τα στελέχη και τις δυνατότητες του κι  έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.  Ο πακτωλός επιπολαιότητας και ανευθυνότητας έλαβε τέλος. Τώρα υπάρχει διάλογος, συμπόρευση με την κοινωνία και τους φορείς . Έχουμε διαφορετική πολιτική φιλοσοφία. Η προηγούμενη δημοτική αρχή διοίκησε με εκδικητικότητα, με οικονομική εξόντωση της κοινωνίας, με επιπολαιότητα κι ανευθυνότητα. Χαίρομαι που βάζουμε στέρεες βάσεις για τη νέα χρονιά με συνοδοιπόρους την κοινωνία και τους φορείς.

Δύο επισημάνσεις ανέγνωσε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης

Ως εκπρόσωπος του ΔΣ προτάθηκε ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς

Εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία 

 

Ρεπορτάζ