Την έντονη αντίθεση τους με τη δημιουργία του Αναπτυξιακού οργανισμού εξέφρασαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης 
Πολιτική
31/12/2020

Στη εισήγηση τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έξέφρασαν την έντονη  αντίθεση τους με τη δημιουργία του Αναπτυξιακού οργανισμού .

Στη εισήγηση του ο  Γ.Κυρίτσης επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" τόνισε πως ο δήμος και η ΔΕΥΑΚ μπορούν να διαχειριστούν Ευρωπαϊκά κονδύλια . Από την μια η πανάκεια και από την άλλη η απαξίωση του δήμου. Η εταιρεία αυτή θα παίρνει τα χρήματα από τους δήμους  και θα τα διαχειρίζονται κάποιοι άνθρωποι.  Ο κ. Κυρίτσης τόνισε πως κατανοεί την αγωνία των φορέων αλλά θα πρέπει η ΑΕ αυτή, να μην υποκαθιστά τον δήμο.  Σημείωσε επίσης πως αν ψηφιστεί ο Αναπτυξιακός σήμερα, δεν θα μπορεί όταν θέλει  να κάνει εκκαθάριση.  Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής τόνισε πως η παράταξη του δε θα δώσει την πλειοψηφία στη δημοτική αρχή με μια συνεργατική με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Η εταιρεία αυτή θα υποκαταστήσει τη λειτουργία του δήμου επισήμανε ο κ. Κυρίτσης.  Επίσης τόνισε πως η δημοτική αρχή έχει αρνητικό ρεκόρ έργων, απαξίωση των κοινοτήτων και διαχειριστική ανεπάρκεια. Συναίνεση σε τέτοιες αποφάσεις δεν θα πάρετε από τη Δύναμη Αλλαγής τόνισε ο κ. Κύριτσης.

Η κ. Ρούφα στην εισήγηση της τόνισε πως ο δήμαρχος αν σεβόταν τους φορείς θα τους καλούσε σε διαβούλευση. Το πολιτικό ζήτημα που μπαίνει είναι η παραχώρηση του δήμου σε μια ΑΕ. Δε θα συμμετάσχουμε , καταθέτουμε την πολιτική μας αντίθεση τόνισε η κ. Ρούφα. Για απόκρυψη του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας στην πρώτη συνεδρίαση ,  κατηγόρησε η κ. Ρούφα τη δημοτική αρχή. Επίσης αναφέρθηκε στα ονόματα που "¨κυκλοφορούν" για τη στελέχωση της . Έθεσε το ερώτημα πως θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια της ΑΕ και ρώτησε επίσης πως θα υπάρχει η εμπορική επικοινωνία που ανέφερε ο κ. Νικηταράς. Η κ. Ρούφα αναφέρθηκε επίσης στους εργαζόμενους που έχουν σκορπιστεί σε άλλες υπηρεσίες και θα μπορούσαν να επανδρώσουν τις υπηρεσίες του δήμου ως επιστημονικό προσωπικό ενώ τόνισε πως καλό θα ήταν να ακουστεί η φωνή του συλλόγου εργαζομένων δήμου Κω. Η σύμπραξη με τα άλλα δυο νησιά δεν θα είναι προς τα πάνω. Την αποδόμηση του δήμου και την απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου, θα φέρει η σύσταση της εταιρείας. Εμμένουμε στην αρχική μας απόφαση και δεν δεχόμαστε να μας υποδεικνύει κανείς πως ο δρόμος αυτός είναι μονόδρομος. Η θέση μας κατεγράφη. Θα αποχωρήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε η κ. Ρούφα.

Στην εισήγηση της η  κ. Κική Μακρή, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε πως θα παραμείνει στη συνεδρίαση αλλά δεν συναινεί  στην σύσταση της ΑΕ και εμμένει στην τοποθέτηση της. Το "όχι" της  Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έχει σχέση με το όχι των άλλων παρατάξεων. Με τις αλλαγές στους δήμους ανέφερε η κ. Μακρή πως απαξιώνετε και υποτιμάτε το έργο των εργαζομένων. Υπάρχει παραδοχή πως οι δήμοι δεν χρηματοδοτούνται και η ΛΣ το αναδεικνύει  διαχρονικά ως ζήτημα. Τα νέα δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρχει πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή αναβάθμιση ,όμως βλέπουμε μια χειροτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη δομή του δήμου αλλα δε θα δώσουμε σπρωξιά προς τον γκρεμό με τη ψήφιση του Αναπτυξιακού επισήμανε η κ. Μακρή.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ