Τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό
Πολιτική
31/12/2020

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Σταμάτης Καμπουράκης: Αυτό το διαχειριστικό "εργαλείο" θα βοηθήσει το δήμο και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Η εικόνα της πόλης μας έχει αλλάξει και επιβάλλεται να πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Βάσω Πη : Έχουμε καταψηφίσει τον Αναπτυξιακό Οργανισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται να ψηφίσει μια οικονομική επιτροπή -με απόλυτη πλειοψηφία της δημοτικής αρχής- η οποία θα αποφασίζει. Με τη σημερινή απόφαση δεν διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του  δήμου . Επικαλείστε το τεράστιο ποσό που θα διαχειρίζεται η περιφέρεια  ενώ μπορεί ο δήμος να απορροφήσει κονδύλια.  Η παράταξη της Δύναμης Αλλαγής δεν ενδίδει με θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.  Η σημερινή σας απόφαση θα μας απασχολήσει για το μέλλον και είναι υπόλογοι όσοι το ψηφίσουν ή σιωπηρά συμφώνησαν.

Βασίλης Μανιάς: Είναι δυνατόν κάποιοι με την πολιτική εμπειρία που διαθέτουν να μην βλέπουν την πραγματικότητα? όλες οι περιφέρειες και δήμοι προστρέχουν να φτιάξουν Αναπτυξιακούς Οργανισμούς αυτό κάτι πρέπει να μας λεει .. Κάποιοι δε θέλουν να πετύχει το εγχείρημα.  Έγιναν τροποποιήσεις στο καταστατικό, δόθηκε το master plan , το καταστατικό εσωτερικής λειτουργίας και έχει ενημερωθεί όλο το σώμα.   

θεόφιλος Μουζουράκης: Eυχαρίστησε το σώμα και τους συνδοιμότες για το ενδιαφέρον στο θέμα υγείας του. Δυστυχώς κανένας Αναπτυξιακός Οργανισμός δεν πήγε καλά όλα αυτά τα χρόνια τόνισε  κ. Μουζουράκης. Ψηφίζω όχι

Νίκος Ζερβός: O οργανισμός έχει τα πλεονεκτήματα μιας ΑΕ. Η σύγκριση με άλλους Αναπτυξιακούς -που έπαιξαν σημαντικό ρόλο-  δεν έχει καμία σχέση με τον συγκεκριμένο.  Ο Α.Ο έχει στόχο την στήριξη και τη βοήθεια της πολιτικής στόχευσης  των δήμων με μεγάλη ευελιξία και αξιοποίηση των κονδυλίων. 

Παναγιώτης Αβρίθης: Θλίβομαι με τα όσα ακούω. Άκουσα τον λαϊκό τροβαδούρο να μελοποιεί τραγούδια του καρόδρομου, βλέπουμε πίσω δυστυχώς. Άκουσα τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να παρασύρον το κόσμο . Οι ΑΕ του δήμου δεν έχουν αποτύχει είναι κερδοφόρες (βλέπε ΑΝΕΜ, ΜΑΡΙΝΑ). Οι Αναπτυξιακοί δεν επιχορηγούνται, δεν υπάρχει πακτωλός χρημάτων. Ο νομοθέτης επισημαίνει πως η εύρυθμη λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ,  διασφαλίζεται απόλυτα.  Είναι ιστορικής σημασίας η ψήφιση του κατασταστικού, πρέπει να ψηφιστεί με δυο παρατηρήσεις.

Αντώνης Κρητικός: Επανέφερε η δημοτική αρχή το θέμα χωρίς να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Η νομοθεσία έχει αλλάξει και έχει δοθεί έμφαση στις οικονομικές επιτροπές.  Ο κ. Αβρίθης ανέφερε ότι "μισούμε το κόσμο" αυτό πρέπει να το πάρει πίσω γιατί  είμαστε παρόντες στο δήμο και δε χρειάζεται να διχάζετε. Απαξιώνετε τα πέντε χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δίπλα στο δήμο, με τον Αναπτυξιακό θα  υπάρχει μια παράλληλη δομή που θα υποκαταστήσει τις λειτουργίες του δήμου. Αντί ο δήμος να διεκδικεί κονδύλια και την ισχυροποίηση του, πάμε σε μια παράλληλη δομή.

Σέβη Βλάχου : Η αποψινή συνεδρίαση είναι μια νίκη της κοινωνίας και των φορέων σε αντίθεση με τη θέση της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου που επιλέγει την απομόνωση. Πιστεύουμε στη δημοκρατία κι αυτό είναι δύναμη κι όχι αδυναμία. Είμαστε εδώ για το κοινό καλό και αυτό δεν αναγνωρίζεται από τη μειοψηφία. Ο Αναπτυξιακός αποτελεί επένδυση για το δήμο και εμείς θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη. Ο κόσμος έχει καταλάβει ποιος θέλει να πάει τον κόσμο μπροστά... "Τολμήστε και δράστε" είπαν οι φορείς και για εμάς, κανένα ευρώ και ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί! Περίμενα υπέρβαση από την αντιπολίτευση.

Σμαράγδα Παρισίδη: H σημερινή πρόταση ήρθε ολοκληρωμένη όμως είμαστε επιφυλακτικοί γιατί αυτή η εταιρεία δεν έχει συμμετοχή φορέων και ιδιωτών,  δεν έχει αυτονομία. Οι σκοποί σας είναι διαφορετικοί και θέλετε να τη διαχειρίζεστε εσείς κι όχι φορείς ή ιδιώτες. Για τον τουρισμό δεν κάνατε τίποτα και δεν μας καλέσατε να τις συζητήσουμε. Εμείς καταθέτουμε προτάσεις κι εσείς αδιαφορείτε. Η κυβέρνηση σας διέθεσε πάνω από 2 εκατ. ευρώ και εσείς δεν τις αξιοποιήσατε. Η Κως είναι ένα ακυβέρνητο καράβι.

Κώστας Ζαχαρός:  Όλοι γνωρίζουν τη γραφειοκρατική διαδικασία και σήμερα μας δίδεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνετε μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού ο οποίος  θα φέρει ανάπτυξη στο νησί μας με έργα υποδομών.

Διονυσία Τελλή: Ο Σκοπός των Αναπτυξιακών είναι η εκτέλεση έργων και η υποστήριξη των ΟΤΑ. Αποτελεί ένα αναγκαίο καλό . Εισάγεται για πρώτη φορά και αποτελεί σημείο αναφοράς μέσα από τον οποίο θα υλοποιηθούν έργα υποδομής  με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.  Η κοινωνία είναι υπέρμαχη για μια ισχυρή Κω

Παναγιώτης Χατζηχριστοφής:  Είναι η κοινή προσπάθεια των δήμων , ένα εργαλείο ανάπτυξης του τόπου μας και όλοι μαζί μπορούμε να πάμε το νησί μας μπροστά και να συμπράξουμε με τα εργαλεία της σύγχρονης εποχής. Η κοινωνία μίλησε μέσω των φορέων και αποφάσισε πριν από εμάς. Εμείς αυτούς δεν υπηρετούμε? Ο Αναπτυξιακός για εμένα είναι ένας κουμπαράς και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δράσεις που μπορούμε να κάνουμε για τη νεολαία του νησιού μας.  Πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας  και να ψηφίσουμε θετικά.

Σταμάτης Πης: Πολλοί ίσως δεν έχουν καταλάβει τι προσφέρει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός και δεν συμβιβάζονται με τις εξελίξεις. Αν δεν ψηφιστεί σήμερα θα πάρουμε στο λαιμό μας την Κω, την Αστυπάλαια και τη Νίσυρο.

Γεωργία Κασσιώτη:  Ο Αναπτυξιακός είναι υπέρ της ανάπτυξης των τοπικών  θα μας βοηθήσει στην απορροφήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και θα βοηθήσει να εντάξουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ως δημοτική αρχή αγωνιζόμαστε να στελεχώσουμε τις Τεχνικές υπηρεσίες. Ζητήσαμε 22 στελέχη από την κυβέρνηση και πήραμε μόνο 2 στελέχη για την επάνδρωση των Τεχνικών υπηρεσιών . Η πρώην δημοτική αρχή δεν εκμεταλλεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού. προχωράμε μπροστά με τεχνογνωσία και με ειλικρίνεια.

Σταματία Κανταρζή:  Είναι πρόκληση ο Αναπτυξιακός αφού θα στελεχώσουμε τις Τεχνικές Υπηρεσίες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.  Διεκδικούμε μόνιμο στελεχιακό δυναμικό για το δήμο μας. Ο Αναπτυξιακός θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του νησιού μας. Δεν περίμενα σήμερα να υπάρχουν κάποιοι απέναντι στην ανάπτυξη του τόπου! 

Κώστας Χόνδρος: Ο Αναπτυξιακός  είναι ένα εργαλείο, μια πρόταση  για να πάει ο τόπος μπροστά!  Σήμερα θα επιλέξουμε αν επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε αυτό και αξιοποιήσουμε κονδύλια. Η συνεργασία με τους άλλους δήμους είναι άψογη. Υποστηρίζουμε τις υπηρεσίες του δήμου. Με χαροποίησε η ευαισθητοποίηση του κόσμου κι η ενημέρωση του για τον Αναπτυξιακό. Ο ΑΟΤΑ ανήκει διαχρονικά στην Κω

Αλέξανδρος Χρυσόπουλος:  Ένας Αναπτυξιακός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ακολουθεί τις εξελίξεις. Η διοίκηση θα ακολουθεί τη νομοθεσία των ανωνύμων εταιρειών. Έχει περιορισμούς και δικλίδες . Δεν υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες όπως τέθηκε από την αντιπολίτευση . Όλες οι προσλήψεις  θα γίνονται μεσω ΑΣΕΠ. Όλοι θέλουμε τη στελέχωση των υπηρεσιών.  Είνα ένα καλό βήμα παρακαταθήκη για το δήμο μας.

Γιάννης Καλούδης πρόεδρος ΔΣ:  Θα λύσει τα χέρια της δημοτικής αρχής ο Αναπτυξιακός, θα βοηθήσει την ανάπτυξη του δήμου .

Θεόφιλος Μουζουράκης:  Eπί προσωπικού στα λεγώμενα του κ. Aβρίθη.  Ο κ. Αβρίθης ανακηρύχθηκε ως παιδί του λαού ως νέος Ξανθόπουλος. Ζηλεύω το δήμαρχο που έχει μια κυβέρνηση που επικοινωνει ενώ εμείς ακριβώς το αντίθετο.

Γιώργος Κυρίτσης: Μαραθώνια συνεδρίαση και απόψε . Να αλληλοχαίρεστε ο ένας τον άλλο. Έχετε αδυναμία και ανικανότητα να διοικήσετε το δήμο. Τα βήματα της κω οπισθοχωρούν.

Κική Μακρή:  Γιατί όλα αυτά τα χρόνια με τόσα κονδύλια δεν υπάρχει στελέχωση του δήμου? Κάθε φορά κάθε κυβέρνηση μιλάει για πακτωλό χρημάτων  και συνεχίζει η υποστελέχωση. Τα κονδύλια πάνε σε συγκεκριμένους τομείς. Κι εμείς ακούμε τον κόσμο και απαιτούμε στελέχωση των δήμων προκειμένου οι ίδιοι οι δήμοι να σχεδιάζουν και να υλοποιούν.

Αντώνης Κρητικός:  Είμαστε λίγο πρίν την ψηφοφορία  και είδαμε μια αποχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο που κρύβει εκβιασμό

Βάσω Πη:   Άκουσα με προσοχή τους δημοτικούς συμβούλους και ένας αντιδήμαρχος μίλησε περισσότερο από τον εισηγητή. 

Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς: Χαίρομαι που συνεργάζομαι με αυτά τα στελέχη  οι οποίοι περιέγραψαν από τη δική τους ματιά τον Αναπτυξιακό Οργανισμό  χωρίς κομματικές δεσμεύσεις. Η μείζονος μειοψηφία αδρανεί, αδιαφορεί και ισοπεδώνει με τη αντιπολίτευση της. Αυτοί δεν κατάφεραν να δουν τα αυτονόητα στο νησί, αυτοί δεν ψήφισαν ούτε καν το master plan για τη χερσαία ζώνη.  Εκτοξεύουν ψέματα για να ξεγελάσουν το κόσμο. Με ψέματα έχτισαν την πολιτική τους ταυτότητα. Με τα ψεύδη καλύπτουν την πολιτική τους ανεπάρκεια και την έλλειψη πολιτικού λόγου. Η έννοια της κοινωνικής σύμπραξης και της σύστασης ΑΕ διαφέρουν και δεν έχουν καμία σχέση . Αυτό το ξέρει κι ένας πρωτοετής. Εμείς μιλάμε πολιτικά. Ο τόπος ήταν ξεχασμένος, η  Κως άλλαξε, ο δήμος αξιοποιεί τα στελέχη και τις δυνατότητες του κι  έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.  Ο πακτωλός επιπολαιότητας και ανευθυνότητας έλαβε τέλος. Τώρα υπάρχει διάλογος, συμπόρευση με την κοινωνία και τους φορείς . Έχουμε διαφορετική πολιτική φιλοσοφία. Η προηγούμενη δημοτική αρχή διοίκησε με εκδικητικότητα, με οικονομική εξόντωση της κοινωνίας, με επιπολαιότητα κι ανευθυνότητα. Χαίρομαι που βάζουμε στέρεες βάσεις για τη νέα χρονιά με συνοδοιπόρους την κοινωνία και τους φορείς.

Ρεπορτάζ