Β.Κικίλιας-Υπουργός Υγείας : Ανοιχτό να μην ανοίξουν τα σχολεία
Πολιτική
07/01/2021

«Με καλύπτει απολύτως η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά και να μην ανοίξουν τελικά τα σχολεία την ερχόμενη Δεύτερα.

«Αυξήθηκε η κινητικότητα στις  γιορτές κι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προβληματίζει» εξήγησε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι  τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της  επιστημονικής επιτροπής.

«Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc  (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παρακολουθούμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Τα εμβόλια είναι εδώ» ανέφερε για τους εμβολιασμούς. «Υλοποιούμε σχεδιασμό πολύ σοβαρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και ασφαλή. Ξεκίνησε σταδιακά με εμβολιασμό 50 υγειονομικών σε κάθε νοσοκομείο αναφοράς, και η διαδικασία επιταχύνθηκε από τις 4 Ιανουαρίου με 5.000 εμβολιασθέντες την ημέρα. Στις 20 Ιανουαρίου που θα έχουμε εμβολιάσει 100.000 συμπολίτες μας η πρώτη φάση του σχεδιασμού θα έχει ολοκληρωθεί»

«Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει 500 εμβόλια όπως οι Γάλλοι ή μηδέν όπως οι Ελβετοί ή άλλοι, ή θα μπορούσα να έχουμε κάνει υπερπολλαπλάσιες πρώτες δόσεις και μετά να μην έχουμε να κάνουμε δεύτερη» τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι μπορούμε να κάνουμε 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα και δεν αλλάζει τίποτα σε αυτό» αλλά «η προμήθεια των εμβολίων έρχεται ανάλογα με τις δυνατότητες των εταιρειών και τις συμφωνίες που έχει κάνει η Ευρώπη». «Χαίρομαι που εγκρίθηκε και το δεύτερο εμβόλιο της Moderna» σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι «θέλουμε μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων».

Είναι πολύ δύσκολο, τεράστιο υγειονομικό εγχείρημα με πολλές κρυφές παγίδες. Ήδη από τις 4 Ιανουαρίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές και στα στρατιωτικά νοσοκομεία, και από τις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουμε εμβολιασμό των υπέργηρων εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας. «Θα συνιστούσα σε όλους συστολή και προσοχή σε ένα εγχείρημα εθνικό και πατριωτικό» σχολίασε.

«Δεν μπορώ να εξισώσω αυτούς του λίγους, που από πρόθεση ή με πείσμα θεώρησαν ότι θα είναι πιο πιστοί από εμάς, με τον παππού και τη γιαγιά που περιδεμένα υπομονετικά καρτερικά με 2 – 3 μετρά απόσταση έξω από τις εκκλησιές προκειμένου να πάρουν μπουκαλάκι αγιασμό. Η συμπεριφορά κάποιων είναι προβληματική. Η εκκλησία μας και η πίστη μας είναι σημαντική» είπε για τα Θεοφάνεια.
Πηγή: skai.gr