Σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση και ειδικώς στο Υπ. Ανάπτυξης άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης, ως εισηγητής του κόμματος στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, την εθνική πολιτική ποιότητας και τη μεταποίηση.
Ο κ. Νικητιάδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η συζήτηση αυτή «κυριαρχείται από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις έρευνες της OLAF για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη μόνιμη πλέον εγκατάσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα» για την οποία ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας πως «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά αυτή την περίοδο 84 υποθέσεις στη χώρα μας».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση σχετίζεται με τις δημόσιες συμβάσεις τον εκσυγχρονισμό και την εκπαίδευση του προσωπικού, είναι προφανές ότι θα μπορούσε να έχει θετική αφετηρία, αρκεί όμως αυτό να μην αποτελούσε άλλοθι ή ένα φύλλο συκής για να συνεχίζεται το πάρτι με τα δημόσια ταμεία».
Εστιάζοντας στην πολιτική των απευθείας αναθέσεων που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: «72,7% των συμβάσεων για κάθε είδους προμήθεια σε αυτή τη χώρα γίνεται με απευθείας αναθέσεις. Σε ό,τι αφορά το χρηματικό ύψος των απευθείας αναθέσεων, αυτό ξεπερνά το 15%». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι «στο 49% των διαγωνισμών στην Ελλάδα το 2023 συμμετέχει μόνο ένας. Ένας! Είναι αυτό διαγωνισμός; Πρωταθλητές είστε πάλι, μαζί με την Πολωνία αυτή τη φορά».
Ο κ. Νικητιάδης κατηγόρησε ευθέως την Κυβέρνηση ότι «έχει εξελιχθεί σε πρωταθλήτρια στις απευθείας αναθέσεις» και πρόσθεσε με έμφαση ότι «περίπου το θεωρήσατε φυσικό φαινόμενο και φυσιολογική λειτουργία, ευλογώντας τις απευθείας αναθέσεις».
Παρουσιάζοντας την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Νικητιάδης τόνισε πως «με την τροπολογία μας μειώνουμε κατά 50% τα ποσά που μπορούν οι οργανισμοί να προβαίνουν σε απευθείας αναθέσεις». Όπως ανέφερε, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει τρεις βασικές παρεμβάσεις:
-
«Ο “κόφτης” που υπάρχει ζητούμε να επεκταθεί σε όλα τα είδη των απευθείας αναθέσεων, ανεξαρτήτως αντικειμένου.»
-
«Το ποσοστό αυτό να μειωθεί δραστικά από το 10% στο 5%, ώστε οι απευθείας αναθέσεις να περιοριστούν ως η απολύτως αναγκαία εξαίρεση.»
-
«Τα ανώτατα όρια των απευθείας αναθέσεων να μειωθούν από τις 30.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ στις 20.000 ευρώ, και των 60.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ στις 30.000 ευρώ.»





