ΣΥΡΙΖΑ Κω: Ενισχύουμε τη φωνή των εργαζομένων στο ΕΣΥ
Πολιτική
30/06/2020

Ενισχύουμε τη φωνή των εργαζομένων στο ΕΣΥ

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τεράστια αξία του δημόσιου συστήματος καθολικής κάλυψης υγείας και την ανάγκη ενδυνάμωσης του ΕΣΥ στη χώρα μας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός από τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών φίλων της, διασπάθιση δημόσιου χρήματος και έλλειψη σχεδιασμού, δεν κινήθηκε ούτε γρήγορα, ούτε προς την ενδεδειγμένη κατεύθυνση, υιοθετώντας τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας.

Τώρα όμως είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στη Δημόσια Υγεία και μιας αποφασιστικής  ενίσχυσης  των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των υπόλοιπων δημόσιων δομών υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμό και μέσα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κω ενώνει τη φωνή του και ενισχύει τη διεκδίκηση των ανθρώπων της δημόσιας  περίθαλψης για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων στο ΕΣΥ.

Στηρίζει την κινητοποίηση για τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, που αποφάσισε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω, την Τετάρτη 1η Ιουλίου, στις 11:00 π.μ., στην είσοδο του Νοσοκομείου Κω.

Καλούμε την Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς, τους Συλλόγους Ασθενών και τους πολίτες του τόπου μας, να ενισχύσουν τη φωνή των ανθρώπων της δημόσιας περίθαλψης που δίνουν με αυταπάρνηση στην «πρώτη γραμμή» τη μάχη της προστασίας της κοινωνίας από την απειλή της πανδημίας.

Διεκδικούμε ένα ΕΣΥ να μας στηρίζει πάντα!!!

Ειδικότερα για το νησί μας απαιτούμε :

  • Άμεση ενίσχυση με τρείς (3)  ιατρούς με εξειδίκευση στην εντατικολογία για να στελεχώσουν την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, δυο (2) παθολόγους, ένα (1) πνευμονολόγο, δυο (2) παιδιάτρους, ένα (1) ουρολόγο, δυο (2) ΩΡΛ, ένα (1) νεφρολόγο,  και έναν (1) ακτινολόγο. Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί και η πρόσληψη μόνιμου Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού για το Τμήμα Επειγόντων  Περιστατικών. Πρόσληψη του απαραίτητου νοσηλευτικού, διοικητικού & τεχνικού προσωπικού.
  • Ανάπτυξη και ολοκλήρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας( ΤΟΜΥ). Πρόσληψη του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που προβλέπεται για την 1η ΤΟΜΥ Κω στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ.
  • Άμεση αξιοποίηση και στελέχωση του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας για τις ανάγκες της Δημοτικής Ενότητας Ηρακλειδών, του αεροδρομίου και των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής. Στο ίδιο κτήριο μπορεί επίσης να συστεγαστεί και η 2η ΤΟΜΥ Κω εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στις προσλήψεις που είναι ενταγμένες σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και οι πόροι κινδυνεύουν να χαθούν!
  • Πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για την ανέγερση νέου νοσοκομείου βάσει της μελέτης σκοπιμότητας που έχει υλοποιήσει το ΓΝ-ΚΥ Κω υπό την Διοίκηση του συμπατριώτη μας Νεκτάριου Γεωργαντή.
  • Άμεση δημιουργία νέου σταθμού βάσης του ΕΚΑΒ με την πρόσληψη ανάλογου αριθμού διασωστών στο κτήριο του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.
  • Διευρυμένους  διαγνωστικούς  ελέγχους  προληπτικού χαρακτήρα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου
  • Διασφάλιση των προϋποθέσεων για διασωλήνωση , νοσηλεία  σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και διακομιδή με ασφάλεια των περιστατικών covid-19
  • Νέα δέσμη κινήτρων (οικονομικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, υπηρεσιακών  και άλλων) με τη συνδρομή Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο για την προσέλκυση αλλά και για την παραμονή στα νησιά ειδικευμένων γιατρών.
  • Μέριμνα για την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα πληθυσμών ειδικής ευαλωτότητας (πρόσφυγες, Ρομά, τρόφιμοι των δικαστικών φυλακών κλπ ).  Ειδικά για το ΚΥΤ στο Πυλί απαιτείται η αποσυμφόρηση με άμεση μετεγκατάσταση των μετακινούμενων προσφύγων στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες δομές.
  • Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και «θωράκισης» των υγειονομικών.

Η αλληλεγγύη και η υπεύθυνη στάση που επέδειξε η ελληνική κοινωνία σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την οργανωμένη και συντεταγμένη ευθύνη της πολιτείας.

Η καθολική κάλυψη με ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι απλώς ένα μέτρο αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης, αλλά διαχρονικός παράγοντας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.

Η ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ και των εργαζομένων σε αυτό πρέπει να προχωρήσει τώρα.