Εργατικό Κέντρο στην σύσκεψη του Δήμου με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού
Πολιτική
30/06/2020

Το Εργατικό Κέντρο Β. Συγκ/τος Δωδ/σου συμμετείχε σήμερα 29 Ιούνη 2020 στη σύσκεψη που κάλεσε ο Δήμος Κω  με αφορμή την επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.

Κατά την άφιξη του Υπουργού αντιπρόσωποι των σωματείων του Εργατικού Κέντρου, βρέθηκαν στο χώρο άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα με τα αιτήματα των εργαζομένων.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων που συμμετείχαν επιβεβαίωσαν  αυτό που η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέδειξε  στην παρέμβασή της : ότι η τουριστική περίοδος ανοίγει την 1η Ιούλη  για να στηριχθεί η  κερδοφορία των tour operators, μεγάλων ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών και αναιρείται  προκλητικά κάθε «περιορισμός» για την πανδημία. Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει κριτήριο της τις ανάγκες τους και όχι  την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουρισμό που θα δουλέψουν σε συνθήκες εντατικοποίησης  και ανασφάλειας αφού ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό δεν αμφισβητείται.

Τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης  παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα όπως και οι  τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας χωρίς να υπάρχει  πρόβλεψη για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

 «Είναι ντροπή και αίσχος αυτό που συνέβη στη γειτονική  μας Ρόδο με την λιποθυμία από την πείνα του 9χρονου κοριτσιού» ενώ στην ναυαρχίδα του τουρισμού όπως αποκάλεσαν τη Κω η φτώχεια   έχει χτυπήσει  την πόρτα  των εργαζομένων που  η συντριπτική τους  πλειοψηφία πέρασαν ένα τρίμηνο με 800 ευρώ ενώ  μέχρι τον Σεπτέμβρη  θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με 534 ευρώ τον μήνα !. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό όπως αεροδρόμια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μικρά τουριστικά μαγαζιά, επισιτισμός  δεν δικαιούνται ούτε αυτά τα ψίχουλα κάποιοι ούτε το επίδομα ανεργίας των 399 ευρώ.  

Το Εργατικό Κέντρο με όλες του τις δυνάμεις θα συνεχίσει να βάζει εμπόδια  στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης-εργοδοσίας και των κομμάτων που στηρίζουν τις αντεργατικές  τους επιλογές ,οι οποίες θέλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς  εργασιακά  δικαιώματα αλλά και χωρίς προστασία της υγείας τους.»

Το Εργατικό Κέντρο κατέθεσε ξανά υπόμνημα  αιτημάτων  ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα σύμφωνα με τις ΣΣΕ  και τις παρεμβάσεις για την συνδυασμένη ενίσχυση του συστήματος Υγείας ξεκινώντας  με την κινητοποίηση της Τετάρτης  1 Ιούλη στις 11 το πρωί έξω από το Νοσοκομείο της Κω.

 

29/6/2020