Κ.Μητσοτάκης:''Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο αλλά συνεπάγεται ασφαλή Τουρισμό''
Πολιτική
20/02/2021

Σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνει το Nueva Economia Forum της Ισπανίας, πήρε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Πάμπλο Κασάντο και το γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίζ ενώ παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Εισαγωγικά ο Πάμπλο Κασάντο εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική κυβέρνηση και το γεγονός είναι πλέον βασικός παίκτης στις Βρυξέλλες, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην πρόταση του πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αναφέρθηκε στη σημασία του πιστοποιητικού εμβολιασμού που έχει προτείνει προκειμένου να υπάρχει ένας κοινός τρόπος πιστοποίησης, χωρίς μεν να αποτελεί διαβατήριο, προκειμένου να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και να λάβει ώθηση ο Τουρισμός, με ασφάλεια.

Έκανε αναφορά όμως και στην ανάγκη να θιγούν θέματα για την πράσινη ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές αλλά και γεωπολιτικά ζητήματα, και ξεχωριστά αναφέρθηκε στη στήριξη από το Λαϊκό Κόμμα στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Θέλησε να σχολιάσει την πολιτική εμβολιασμού της ΕΕ επισημαίνοντας πως η χώρα μας που είναι μια μετρίου μεγέθους χώρα αισθάνεται πιο άνετα όταν οι διαπραγματεύσεις γίνονται από την ίδια την ΕΕ για λογαριασμό μας, σε σύγκριση με το τι θα γινόταν αν έπρεπε ξεχωριστά να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις και να σταθούμε απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες χώρες.

«Η διανομή τώρα γίνεται κατά κεφαλήν χωρίς άλλα κριτήρια και διακρίσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών, μεγάλων και μικρών, βόρειων και νότιων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως βέβαια όταν υπάρχουν 27 μέλη, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα σε σχέση με τις συνδιαλλαγές που θα μπορούσε να κάνει μια χώρα μόνη της.

Τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί παραπάνω από το 6% του πληθυσμού και ανάλογα με τη ροή των εμβολίων θα μπορούμε να αυξάνουμε το ρυθμό. Επεσήμανε ότι τον Απρίλιο ή τον Μάιο αναμένουμε να έχουμε περισσότερα εμβόλια από εκείνα που τελικά θα χρειαστούμε.

«Έτσι, στη βάση της η απόφαση για κεντρική διαπραγμάτευση ήταν σωστή κι ένα πολύ καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη», τόνισε.

Για τον τουρισμό

Επεσήμανε ακόμη περνώντας στα οικονομικά ζητήματα ότι δεν τίθεται θέμα «εύκολου χρήματος» όσον αφορά τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης κι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, την οποία δεχθήκαμε επί της αρχής. Πρέπει να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις και να σεβαστούμε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κομισιόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πράσινη μετάβαση και τoν ψηφιακό μετασχηματισμό.

Είπε ότι τα χρήματα αυτά που δε βρίσκονταν στον τραπέζι πριν από έναν χρόνο και τώρα χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και της εφαρμογής των σωστών πρωτοκόλλων για να μπορέσει ο Τουρισμός να ανοίξει με ασφάλεια. Τόνισε ότι η εμπειρία από το περσινό καλοκαίρι, που βέβαια δεν είχαμε στη διάθεσή μας τόσα rapid tests μας δείχνει το δρόμο για το πώς να κινηθούμε φέτος καλύτερα. Πήραμε τα μαθήματα της περυσινής χρονιάς και φέτος θα ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρόσθεσε πως η σχετική συζήτηση θα εξειδικευθεί καλύτερα, με περισσότερες λεπτομέρειες τον Μάιο–Ιούνιο όταν ένα ικανό μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί και θα έχει χτιστεί ένα τείχος προστασίας.

www.tanea.gr