Κ. Σφυρίου:“Η νέα μεγάλη τουρκική άσκηση στο Αιγαίο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας”
Πολιτική
27/02/2021

Του Κοσμά Σφυρίου

 

Από προχθές, 25 Φλεβάρη, μέχρι την εθνική γιορτή της Δωδεκανήσου, στις 7 του Μάρτη, γίνεται στο Αιγαίο μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας.

Σ’ αυτή την άσκηση η ηγεσία της γειτονικής χώρας έδωσε τον τίτλο «Γαλάζια πατρίδα». Δηλαδή, την ονομασία που έχει δώσει (αυθαίρετα και σωβινιστικά) η τουρκική ηγεσία στο μισό Αιγαίο – μέχρι τις δυτικές ακτές της Τουρκίας – διακηρύσσοντας, ότι μέχρι εκεί φθάνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της.

Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο ανατολικό Αιγαίο. Όμως, Ποιά ;

Βέβαια, αυτά που καθορίζονται από τις ρητές διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι αυτά – στο μισό Αιγαίο – που μονομερώς δηλώνει, ότι έχει η Τουρκία, χωρίς αυτά να εδράζονται σε καμιά νομική βάση.

Έτσι, ο χαρακτηρισμός «Γαλάζια πατρίδα» είναι μόνο ένας επεκτατικός στόχος, που επί πολλές δεκαετίας (το 1976, το 1987 και τώρα το 2021) προσπαθεί να επιβάλει η γειτονική μας χώρα, με την «στρατηγική των κανονιοφόρων».

Σ’ αυτή την στρατηγική είναι ενταγμένη και η νέα μεγάλη άσκηση των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο, με την συμμετοχή :

87 πλοίων πολεμικού ναυτικού & ακτοφυλακής, με ισχυρές αποβατικές δυνάμεις, 27 πολεμικών αεροσκαφών και 12 επιθετικών ελικοπτέρων.

Και πριν απ’ αυτά, η «έρευνα» του τουρκικού υδρογραφικού «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, μεταξύ Λέσβου (ανατολικά), Λήμνου (βόρεια) και Σκύρου (δυτικά), για να καταγράφεται η δήθεν άσκηση, στην πράξη, κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και όλ’ αυτά διαπράττονται, τις ημέρες που η Ελλάδα έχει προτείνει στην Τουρκία την διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών, στις 5 Μαρτίου, στην Αθήνα. Πρόταση, που ακόμη μένει αναπάντητη …

Έτσι η ηγεσία της γειτονικής χώρας στέλλει – σε κάθε κατεύθυνση – ένα απόλυτα καθαρό μήνυμα : όταν θα συνομιλούμε – διερευνητικά – εμείς θα «πιέζουμε», με όλα τα μέσα και αν αντιδράσετε, θα σας κατηγορούμε, για …προκλητικότητα (!).

Απέναντι σ’ αυτή την τουρκική τακτική, η χώρα μας πρέπει ν’ ακολουθεί την στρατηγική : – «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», δηλ. στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με όλες τις άλλες γειτονικές χώρες

– και θα οικοδομούμε όλο και πιο ισχυρές δυνάμεις αποτροπής, στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό πεδίο.

Αυτή η εθνική στρατηγική επιβάλλεται – τώρα περισσότερο από ποτέ – να «κτίζεται» με υπευθυνότητα απ’ όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, με ειλικρινή διάθεση εθνικής συνεννόησης, ώστε να δημιουργείται στην κοινωνία εθνική ομοψυχία και όχι «στείρα» ψηφοθυρική πόλωση και διχασμός.

 

Ρόδος 27 / 2 / 2021

Κοσμάς Σφυρίου