Ν. Σαντορινιός: ''Το χάος μέσα στην Κυβέρνηση είναι απόλυτο και απίστευτο''
Πολιτική
13/04/2021

Συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός:Το χάος μέσα στην Κυβέρνηση είναι απόλυτο και απίστευτο»

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, ήταν καλεσμένος την Κυριακή (11/4) ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχολίασε με ένταση το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση και που όπως είπε υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα. Ακόμη, χαρακτήρισε τη διαχείριση του Κυβερνητικού επιτελείου σε σχέση με το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων, χαοτική, ενώ τόνισε ότι με τα selftestμετακυλίεται για μια ακόμη φορά η ευθύνη από το Κράτος, στους πολίτες.

https://www.youtube.com/watch?v=eaA5UV6GHAE

  • Η Κυβέρνηση με το νέο της Νομοσχέδιο εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στον κόσμο της Εργασίας

«Πρόσφατα ολοκλήρωσα μια μεγάλη και ουσιαστική τηλεσυνάντηση με τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου, παρουσία και της ΜαριλίζαςΞενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Οι αντιδράσεις των φορέων απέναντι σε αυτό το Νομοσχέδιο της ΝΔ είναι σύσσωμες: διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί το 8ωρο, υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και οδηγεί σε ατομικές συμβάσεις εργασίας. Εμείς συντασσόμαστε με τον κόσμο της Εργασίας και ζητάμε από την Κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα».

«Αν ο φόβος της Κυβέρνησης είναι μην βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο στους δρόμους, έχουμε να της πούμε, ότι πρώτον τα Σωματεία είναι έτοιμα για ολομέτωπη επίθεση, με ή χωρίς εμάς, και ότι δεύτερον είναι ανεπίτρεπτο να φέρνει τέτοιες ρυθμίσεις που επηρεάζουν όλη την εργατική νομοθεσία, εν μέσω πανδημίας και βαθιάς κρίσης. Την ευθύνη για τον κόσμο που θα βγει στους δρόμους, για να προστατεύσει τις συνθήκες εργασίας του, θα την έχει ολόκληρη, η ΝΔ.»

  • Αν πάμε σε χαλάρωση των μέτρων πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και όχι κατόπιν «πιέσεως» της Κυβέρνησης

«Όλα δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας και τα σκληρά στοιχεία των διασωληνομένων συνανθρώπων μας και των θανάτων έχουν επιδεινωθεί πολύ. Εμείς θεωρούμε ότι η όποια χαλάρωση μέτρων αποφασιστεί από την Κυβέρνηση (πχ. άνοιγμα καταστημάτων, άνοιγμα σχολείων, μετακινήσεις ανάμεσα στους Νομούς, κα) οφείλει να βασίζεται στις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και να είναι καλά προετοιμασμένη. Δεν μπορεί μια τέτοια απόφαση να είναι προϊόν πίεσης της Κυβέρνησης προς τους Επιστήμονες.»

«Δυστυχώς μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, τις χαρακτηρίζει η προχειρότητα και ότι δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή ανάμεσα στα Υπουργεία, αφού τη μια μέρα, πχ για τις μετακινήσεις το Πάσχα, άλλα λέει ο ένας Υπουργός άλλα ο άλλος. Το χάος μέσα στην Κυβέρνηση είναι απόλυτο και απίστευτο.» 

  • Άνοιγμα Σχολείων και Selftest: για άλλη μια φορά διέπρεψε το επιτελικό κράτος της ΝΔ

«Τα selftest, που όσα προμηθεύτηκε η χώρα μας ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία,πήγαν στα φαρμακεία σε πακέτα των 25, τα οποία οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί χρειάζεται να τα συναρμολογήσουν για να τα δώσουν στους πολίτες!Είναι τεστ Lego!Ενώ, όπως λένε οι ίδιες οι αγγλικές οδηγίες που τα συνοδεύουν, προορίζονται για εργαστηριακή χρήση, από υγειονομικούς, και όχι για ατομική. Ταυτόχρονα, όπως σχολιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και όλη η επιστημονική κοινότητα, ειδικά στις περιπτώσεις των ασυπτωματικών ασθενών, τα selftest έχουν 40% αποτυχία».

«Η Κυβέρνηση μετέφερε, και σε αυτή την περίπτωση, την ευθύνη του ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων και της χαρτογράφησης των κρουσμάτων, στους μαθητές και στους καθηγητές. Αν επιδίωξη του Κράτους είναι να υπάρξει ένας σοβαρός επιδημιολογικός έλεγχος, οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε δωρεάν συνταγογράφηση μοριακών τεστ».

«Για να ξεκινήσουν τα σχολεία, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει ένας προγραμματισμός εμβολιασμού των δασκάλων και καθηγητών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ελεγχθεί ο συντελεστής μετάδοσης στην κοινότητα, διαφορετικά θα είναι μια σπασμωδική ενέργεια. Ακόμη, με βάση το γεγονός ότι η εκπαιδευτική λειτουργία αρχίζει πρώτα από τα Λύκεια, υπάρχει η δυνατότητα να «σπάσουν» τα Τμήματα και να χωριστούν οι μαθητές σε τάξεις. Το φαινόμενο των 27 μαθητών ανά αίθουσα συντελεί αρνητικά στην εξέλιξη της πανδημία».