Έντονη αντίδραση του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά στην διαφαινόμενη μεταφορά μεταναστών από την Ρόδο στην Κω
Πολιτική
13/04/2021

Πολύ πριν λάβει γνώση ο κ. Κυρίτσης για την πιθανότητα μεταφοράς μεταναστών από τη Ρόδο, είχε ήδη αντιδράσει ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, με επιστολή του στον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Μηταράκη, την οποία και δημοσιοποιούμε. 

Τελικά ο κ. Κυρίτσης δεν κατάλαβε τίποτα από τις αποτυχίες του και συνεχίζει να στέλνει μηνύματα έντασης και ανασφάλειας στους συμπολίτες μας.

Τις τακτικές του τις πλήρωσαν ακριβά οι συμπατριώτες μας από το 2015, με την κρίση που προκάλεσε στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία, μετατρέποντας την πόλη μας σε μια ανοιχτή κατασκήνωση προσφύγων και μεταναστών, δίχως νερό να πιούν και με κλειστές τις τουαλέτες. 

Αυτός που δυσφήμισε την Κω σε όλο τον κόσμο, έρχεται να θυμίσει στους συμπατριώτες μας τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο πρόβλημα. 

Κοροϊδευε και κοροϊδεύει τους συνδημότες μας λες και ξέχασαν ότι δεν συζητούσε με κανέναν πραγματικές λύσεις, αν και πρότεινε δέκα θέσεις για hot spot, που εξυπηρετούσαν άλλους στόχους του. 

Από τη μια ξεσήκωνε τον κόσμο και από την άλλη αρνήθηκε να δώσει νομική υποστήριξη σε αυτούς που αντιμετώπισαν διώξεις.

Ούτε καν ρεύμα έδωσε από το Δημαρχείο στους Φορείς που διοργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας τότε, τους οποίους έστειλε να βρουν ηλεκτροδότηση σε παρακείμενη επιχείρηση.

Στα πέντε χρόνια της θητείας του, άφησε δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών να βρεθούν στο νησί μας, αδιαφορώντας και καλοπερνώντας ο ίδιος. 

Υποκρισία, ετσιθελισμός και αμετροέπεια χαρακτήριζαν όλες του τις επιλογές. 

Οι συμπατριώτες μας τον έκριναν, απέρριψαν τη θητεία και τις τακτικές του, για αυτό και τον έστειλαν στην πολιτική αποστρατεία. 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Υπουργέ, 

πληροφορούμαστε ότι σήμερα εκκενώθηκε το κτίριο των παλιών σφαγείων της Ρόδου, από τους περίπου 160 διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σκοπεύετε να μεταφέρετε με το πλοίο ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κω. 

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία, όπως δεν έγινε δεκτή αντίστοιχη μετακίνηση το Νοέμβριο του 2019.

Υπενθυμίζω επίσης την αρνητική θέση του Δήμου μας στην επέκταση της δομής του ΚΥΤ.

Τα νησιά μας δε μπορεί, σε καμία περίπτωση, να γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Κως έχει σηκώσει μεγάλο βάρος όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει επιπλέον αυτού που της αναλογεί.

Για αυτό η κυβέρνηση, και η Πολιτεία στο σύνολό της, πρέπει να αντιμετωπίζει με προσοχή τις θέσεις και απόψεις της κοινωνίας μας.

Να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης η αδυναμία συγκεντρώσεων και αντιδράσεων, λόγω της πανδημίας. 

Με την πεποίθηση ότι δεν θα πυροδοτηθεί, με ανάλογες κινήσεις, το ήρεμο κλίμα που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία.

 

Ο Δήμαρχος Κω

 

Θεοδόσης Α. Νικηταράς