«Η Κως και η Λέρος δεν πρέπει να αποτελούν την εύκολη λύση για τη μεταφορά μεταναστών από άλλες περιοχές»
Πολιτική
14/04/2021

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι θέσεις μου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν έχουν αλλάξει. Θεωρούσα και θεωρώ λάθος τη δημιουργία μόνιμων δομών σε νησιά που βρίσκονται σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές και αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειώσει θεαματικά τον αριθμό των διαμενόντων στα hot spot στα νησιά του Αιγαίου, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί.

Η μεταφορά στην Κω των παράτυπων μεταναστών που διέμεναν για πολύ καιρό στη Ρόδο, δεν αποτελεί λύση, έστω και αν ο πληθυσμός του hot spot στην Κω έχει μειωθεί κατά 95% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αφού έχουν ήδη μεταφερθεί 2.361 άτομα στην ενδοχώρα.

Η διαβεβαίωση του Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μάνου Λογοθέτη, ότι όσοι μεταφέρθηκαν από τη Ρόδο στην Κω, απλά θα ταυτοποιηθούν και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο.

Από εκεί και πέρα, προκύπτει άλλο ένα ερώτημα: είναι δυνατόν να διαμένουν 130 παράτυποι μετανάστες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στη Ρόδο και να μην έγινε η οποιαδήποτε κίνηση ταυτοποίησης τους;

Επαναλαμβάνω ότι η Κως και η Λέρος δεν πρέπει να αποτελούν την εύκολη λύση μεταφοράς μεταναστών. Τα νησιά δεν προσφέρονται για αυτό το ρόλο».