''Δύναμη Αλλαγής''- Μηνάς Κιάρης: ''Ας μιλήσουμε με λογική και επιχειρήματα…''
Πολιτική
15/04/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘’ΜΗΝΑΣ ΚΙΑΡΗΣ :  Ας μιλήσουμε με λογική και επιχειρήματα…’’

Η μεταφορά παράτυπων μεταναστών από τη Ρόδο στην Κω επανέφερε και πάλι το πρόβλημα του μεταναστευτικού, που το  “φόρτωσαν” κάποιοι στην πλάτη της Κω.

Αυτή τη φορά ο κ.Νικηταράς δεν κατέβηκε στο λιμάνι με τις μπουλντόζες και τα απορριμματοφόρα για να εμποδίσει την αποβίβαση των παράτυπων μεταναστών από το πλοίο. Είναι προφανές ότι όταν είσαι ‘’δεδομένος’’ και όταν φωτογραφίζεσαι με αυτούς που στέλνουν μετανάστες στην Κω, δεν μπορείς να κάνεις και ακτιβιστικές ενέργειες γιατί θα σου τραβήξουν το αυτί...όχι μόνο οι συγκεκριμένοι αλλά οι υπόλοιπες ...συνιστώσες.

Το ζήτημα όμως προσφέρεται για μια νηφάλια συζήτηση, με επιχειρήματα, έστω και αν στο νησί μας δεν έχουμε μάθει να συζητάμε με επιχειρήματα

Ζήτημα 1ο: Γιατί επελέγη η Κως για να δημιουργηθεί hot spot και όχι η Ρόδος;  Προφανώς γιατί η Ρόδος είχε ‘’πλάτες’’, ενώ κάποιοι άλλοι έβαλαν πλάτη για να γίνει στην Κω. Θα μπορούσαν να σταθούν πουθενά ο Περιφερειάρχης  αλλά και οι Βουλευτές αν είχε δημιουργηθεί hot spot στη Ρόδο;

Ζήτημα 2ο: Στη Ρόδο είχε δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη δομή. Ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης μπήκαν μπροστά,  έκλεισαν τη δομή και έστειλαν σε εμάς τους παράτυπους μετανάστες.  Κάτι ανάλογο συνέβη στην Κω με το αλήστου μνήμης ξενοδοχείο ‘’Κάπτεν Ηλίας’’, μόνο που εδώ εξελίχθηκαν διαφορετικά τα πράγματα: ο Δήμαρχος αντέδρασε αλλά πολεμήθηκε από συγκεκριμένους κύκλους που ήθελαν τη λειτουργία του Κάπτεν Ηλίας και να παραμένουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Κω.

Ζήτημα 3ο: Οι πολίτες της Κω που αντέδρασαν στη δημιουργία hot spot στο Πυλί, χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ. Η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος και οι πολίτες που αντιδρούσαν, χαρακτηρίζονταν ως ‘’φασίστες’’. Στη Ρόδο χθες όλοι στήριξαν την κίνηση του Δημάρχου να κλείσει τη δομή και να απομακρύνει τους παράτυπους μετανάστες, κανείς δεν αποκάλεσε φασίστα το Δήμαρχο και τους πολίτες της Ρόδου. Ας μην απορούμε λοιπόν για τα χάλια μας...

Ζήτημα 4ο: Ο Γιώργος Κυρίτσης και η δική μας δημοτική αρχή ήταν στη λογική μόνο της ταυτοποίησης και της αναχώρησης των παράτυπων μεταναστών άμεσα από την Κω. Πρότεινε 10 χώρους για αυτό, γιατί όμως δεν τους ήθελαν; Γιατί ήταν μικροί χώροι , απομακρυσμένοι, ενώ αυτοί ήθελαν τεράστιους χώρους για την δημιουργία μόνιμων υπερδομών. Και τότε κάποιοι κατηγορούσαν τη δημοτική αρχή , άλλοι σιωπούσαν και άλλοι παρασκηνιακά έβαζαν πλάτη για να γίνει το hot spot στο Πυλί.

Ζήτημα 5ο: Οι διαβεβαιώσεις του Γεν. Γραμματέα Υποδοχής ότι αυτοί που μεταφέρθηκαν από τη Ρόδο θα μείνουν μόνο για να ταυτοποιηθούν και στη συνέχεια θα φύγουν, έχουν μικρότερη αξία από το χαρτί στο οποίο γράφτηκαν. Και βέβαια όλα αυτά μέχρι την επόμενη φορά που θα έρθουν ξανά από οποιοδήποτε άλλο νησί νέοι «προσωρινοί» παράτυποι μετανάστες. Να θυμίσω ότι μας έλεγαν ότι πρέπει να πούμε ΝΑΙ στη δημιουργία του hot spot στο Πυλί γιατί θα έμεναν μόνο για 48 ώρες...και αυτά τα έλεγαν Βουλευτές, Πρόεδροι...είδαμε όλοι βέβαια τι έγινε..έγινε αυτό που προειδοποιούσαμε ότι θα γίνει, δηλαδή χώρος εγκλωβισμού.

Ζήτημα 6ο: Η πανδημία και η ενισχυμένη φρούρηση πλέον των θαλάσσιων συνόρων έχει μηδενίσει σχεδόν τις ροές και μειώθηκε ο πληθυσμός του hot spot. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε...βλέπουμε ότι η χωρητικότητα και η έκταση του hot spot στο Πυλί αυξάνονται...γιατί άραγε; Βλέπουμε επίσης (με το χθεσινό παράδειγμα της Ρόδου) να γίνονται μεταφορές. Βλέπουμε επίσης ότι δεν μπορούν πλέον να γίνουν επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, η οποία δεν τους δέχεται πίσω. Άρα το πρόβλημα είναι εδώ.

Ζήτημα 7ο: Η Κως έχει πρόβλημα ενότητας και συναντίληψης απέναντι στο πρόβλημα, δεν είναι Ρόδος. Η δημοτική αρχή Κυρίτση είχε και έχει μια σταθερή θέση: δεν αποδέχεται και δε νομιμοποιεί το hot spot, πιστεύει ότι πρέπει να κλείσει και η Κως πρέπει να βγει έξω από το χάρτη των hot spot. Η σημερινή δημοτική αρχή ξέρει κανείς τι θέση έχει; Ξεκίνησε με τις μπουλντόζες και συνεχίζει με τις γαργάρες ενώ βασικά εργαλεία και εξαρτήματα της συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του hot spot.

Συμπέρασμα : Το πρόβλημα είναι εδώ και για να το αντιμετωπίσουμε χρειάζονται τρία πράγματα:

α. Στιβαρή Τοπική Ηγεσία χωρίς εξαρτήσεις από κόμματα και συστήματα.

β. Ισχυρή Βούληση και αποφασιστικότητα για να κλείσει το hot spot.

γ. Ενότητα.

Υπήρχε βεβαίως και μια άλλη λύση: να είχε ταχθεί ο Γιώργος Κυρίτσης υπέρ του hot spot. Τότε η σημερινή δημοτική αρχή και όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη και μας επέβαλαν δια της βίας το hot spot θα είχαν πάρει την εκ διαμέτρου αντίθετη θέση, θα ήταν λαύροι κατά του hot spot...Δυστυχώς αυτή είναι η κατάντια της Κω και πρέπει να αγωνιστούμε για να ξεριζωθεί η συκοφαντία, η ακραία πόλωση, η συγκρουσιακή και τοξική λογική.

Ας δούμε όλοι το παράδειγμα της Ρόδου...και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Οι  δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές έρχονται και φεύγουν...το πρόβλημα όμως, δηλαδή το hot spot στο Πυλί, θα είναι εδώ και θα το αντιμετωπίζουμε εμείς και τα παιδιά μας...πότε θα το καταλάβουμε;