Μ.Κόνσολας: ''Το νοσοκομείο της Ρόδου δεν μπορεί να λειτουργήσει με δύο αναισθησιολόγους. Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με προσωπικό''
Πολιτική
05/05/2021

Ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου ΝΔ στον Υπ. Υγείας

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το νοσοκομείο της Ρόδου δεν μπορεί να λειτουργήσει με δύο μόνο αναισθησιολόγους. Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με προσωπικό»

 

Παρέμβαση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ.Μάνο Κόνσολα, για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Ρόδου.

Όπως αναφέρει ο κ.Κόνσολας, υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι, τη στιγμή που οι οργανικές θέσεις είναι εννέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ήδη προβλήματα σε τακτικά χειρουργεία ενώ οι δύο υπάρχοντες αναισθησιολόγοι έχουν υπερβεί τα όρια της αντοχής τους, εκτελώντας 15 εφημερίες ο κάθε ένας εξ αυτών.

Πρόκειται για μία ακραία και δύσκολη κατάσταση που θα καταστεί ακόμα δυσκολότερη στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γιατρών κάνει χρήση της άδειας που δικαιούται.

Ο κ.Κόνσολας ζητά άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με τρεις αναισθησιολόγους προκειμένου να καλύπτονται όλες οι βάρδιες και να πραγματοποιούνται τα τακτικά χειρουργεία.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, για την στελέχωση νοσηλευτικών μονάδων μέχρι τις 30 Ιουνίου, με σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την πανδημία.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ.Κόνσολα.

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου Ρόδου με αναισθησιολόγους»

Κύριε Υπουργέ,

Το νοσοκομείο Ρόδου συνιστά μια δομή υγείας με υπερτοπική εμβέλεια αφού εξυπηρετεί τις ανάγκες των νησιών του Αιγαίου ενώ τη θερινή περίοδο, λόγω της παρουσίας χιλιάδων επισκεπτών στο νησί, η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του συνιστά ζήτημα μείζονος σημασίας.

Αυτή τη στιγμή, καταγράφεται ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την λειτουργία του και επικεντρώνεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι, τη στιγμή που οι οργανικές θέσεις είναι εννέα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ήδη προβλήματα σε τακτικά χειρουργεία, ενώ οι δύο υπάρχοντες αναισθησιολόγοι έχουν υπερβεί τα όρια της αντοχής τους , εκτελώντας 15 εφημερίες ο κάθε ένας εξ αυτών.

Πρόκειται για μία ακραία και δύσκολη κατάσταση που θα καταστεί ακόμα δυσκολότερη στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γιατρών κάνει χρήση της άδειας που δικαιούται.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για κρίσιμες ειδικότητες για την λειτουργία του νοσοκομείου, απαιτείται η άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με τρεις αναισθησιολόγους προκειμένου να καλύπτονται όλες οι βάρδιες και να πραγματοποιούνται τα τακτικά χειρουργεία.

Επισημαίνεται ότι με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, για την στελέχωση νοσηλευτικών μονάδων μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Εάν γνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Ρόδου, και σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου