Β. Κικίλιας: Υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά
Πολιτική
06/05/2021

Σήμερα ξεπερνάμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς με δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε ότι στο τέλος Μαΐου στη χώρα θα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι χθες, μέχρι αργά το βράδυ, αναμένονταν να πραγματοποιηθούν 100.000 εμβολιασμοί, ενώ εντός Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν 2,3 εκατ. εμβολιασμοί.

«Θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και τέλος του μήνα θα ξεπεραστούν τα 5 εκατ. εμβολιασμούς» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να εμβολιαστεί.

Απηύθυνε, δε, νέα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να τηρούν τα μέτρα, τονίζοντας πως πλέον η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω του πιο ενεργού πληθυσμού, με μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων τα 43 έτη.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμη εδώ και σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.

Προανήγγειλε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά, ενώ τόνισε ότι φέτος είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 3,5 εκατ. πολίτες με την πρώτη δόση και σχεδόν δύο εκατ. πολίτες και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

 

«Χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30άρηδες»
Κατά την τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30αρηδες με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους. Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από χθες γίνεται και στην Ελλάδα, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση. «Μην παρασυρθούμε από τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη,  παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς. Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους τρεις μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για έξι και εννέα μήνες προστασίας. Παρατήρησε, δε, ότι δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό.

Ερωτηθείσα για τον θάνατο 44χρονης λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το περιστατικό ερευνάται λεπτομερώς, ωστόσο σημείωσε ότι, βάσει της αρχικής ενημέρωσης, δεν φαίνεται ο θάνατος να συνδέεται με θρομβώσεις.