Ν.Σαντορινιός: Συναντήσεις με φορείς του τουρισμού της Κω - Ανήσυχα τα νησιά μας για την πορεία της σεζόν
Πολιτική
14/06/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός σε συναντήσεις με φορείς του τουρισμού της Κω:Ανήσυχα τα νησιά μας για την πορεία της σεζόν. Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου»

Συναντήσεις με φορείς της Εστίασης και του Τουρισμού της Κω πραγματοποίησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στο νησί, συνοδευόμενος και από αντιπροσωπεία της ΝΕ Β. Δωδεκανήσου, αποτελούμενη από τον Γραμματέα της ΟΜ Κω, Νεκτάριο Γεωργαντή και τον πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου, Ηλία Καματερό.

Τα θέματα της εξέλιξης της φετινής τουριστικής κίνησης και το πραγματικό τους αποτύπωμα στις τοπικές Οικονομίες τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νεκτάριου Σαντορινιού με την κα. Σβύνου Ντίνα, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω. Μόνο το 20% των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν ανοίξει στο νησί, παρατήρησε η Πρόεδρος, ενώ οι ελπίδες ενός ολόκληρου κλάδου για αύξηση της κίνησης και ανάκαμψη, υπό το φόντο και της αρνητικής εισόδου της χώρας μας στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα της Μ. Βρετανίας και ιδιαίτερα της Ολλανδίας, μεταφέρονται πια για τον Ιούλιο.

Παράλληλα, ανησυχία εκφράστηκε και από τον κ. Μανιά Βασίλη, Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης Κω, σχετικά με τη καθυστέρηση του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ θα έπρεπε να έχει δοθεί πριν την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων και ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία πληρωμής. Ιδιαίτερα, δε, σημείωσε, πως μετά την απόφαση για την υποβάθμιση της Ελλάδας στην υγειονομική κατάσταση παραδοσιακών τουριστικών αγορών, πολλές επιχειρήσεις που είχαν δαπανήσει κεφάλαια για να ανοίξουν, διέκοψαν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να υποστούν ανεπανόρθωτες οικονομικές απώλειες.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τόνισε ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες, όπως η βελτίωση των υγειονομικών υποδομών των νησιών και η ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, έτσι ώστε να αναστραφεί η αρνητική εικόνα της Ελλάδας στις ξένες τουριστικές αγορές.

Και στις δυο συναντήσεις, ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατέθεσε πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι φορείς του τουρισμού, ότι τα νησιά μας χρειάζονται άμεσα μια συντονισμένη παρέμβαση για ένα σχέδιο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε να διασωθούν οι τοπικές κοινωνίες, οι θέσεις εργασίας και ο ίδιος ο τουρισμός.Η παρέμβαση αυτή θα πρέπει να στηριχθεί σε ένα τρίπτυχο, σημείωσε:

  1. Επιθετική διαφήμιση της δυνατότητας των νησιών να φιλοξενήσουν με ασφάλεια κόσμο, μέχρι και τον Δεκέμβρη.
  2. Επιδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων με χρηματοδότηση του μη μισθολογικού κόστους, έτσι ώστε να παραμείνουν ανοιχτές για μεγαλύτερο διάστημα και να κρατήσουν το προσωπικό τους.
  3. Στενή συνεργασία με τα τουριστικά πρακτορεία, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα αφίξεων τους μήνες αυτούς.

Μπροστά σε αυτές τις πολιτικές που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα επιβίωσης τόσο στον τουριστικό κλάδο, όσο και στον επισιτισμό και στο εμπόριο, τα αρμόδια Υπουργεία κωφεύουν χαρακτηριστικά, σχολίασε τέλος ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

«Οι τοπικοί φορείς επισημαίνουν συνεχώς τον κίνδυνο μαζικών εξαγορών των νησιωτικών επιχειρήσεων και της εκτεταμένης ανεργίας που απειλεί τις τοπικές οικονομίες. Τα νησιά μας ζουν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και εγκατάλειψης. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εφαρμόσει ένα σχέδιο στήριξης και ανάκαμψης».