Σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων υπό τον Δήμαρχο Κω για τις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ
Πολιτική
05/08/2021

Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, σήμερα στις 13:30, αμέσως μετά τη επιστροφή του από την επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μαστιχάρι, πραγματοποίησε σύσκεψη με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων του νησιού, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση τους για το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Κω, με τις διακοπές ρεύματος και τη συνακόλουθη κακή υδροδότηση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Ο κ. Νικηταράς, στην εισήγησή του, ξεκαθάρισε ότι η διακοπές ρεύματος είναι καθαρή ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ, που σε ένα νησί όπως η Κως δεν είχε λάβει μέριμνα για την γρήγορη ανταπόκριση σε περίπτωση σοβαρής βλάβης ενώ ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ηθική υποχρέωση να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να αντιδράσει στη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα.

Ο ίδιος, ανέγνωσε την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω της οποίας αναλύεται το σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν όχι μόνο η Κως αλλά και τα νησιά της Καλύμνου, της Λέρου, των Λειψών, της Τήλου αλλά και της Νισύρου, σε μια πολύ κομβική χρονική στιγμή, ζωτική για την οικονομική ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών λόγω του τουρισμού.

Ο Δήμαρχος Κω ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί να πληγεί η δημόσια εικόνα του νησιού μας λόγω της ολιγωρίας τρίτων παραγόντων ενώ έκλεισε την τοποθέτηση του με το μήνυμα της ομοψυχίας, της ομοφωνίας και του ανοιχτού διαλόγου, τα οποία συνιστούν τα ''κλειδιά'' για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης στο νησί μας, πάντα προς όφελος της Κωακής κοινωνίας.

Τοποθετήσεις έκαναν όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι φορέων της τοπικής μας κοινωνίας, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του κ, Νικηταρά, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις συχνές διακοπές ρεύματος που έχουν αναστατώσει τους συμπολίτες μας αλλά και τους χιλιάδες τουρίστες.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Κω, συμμετείχαν ο Αστυνομικός Διευθυντής, Ταξιαρχος Λουκάς Θάνος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω, Καπετανικόλας Λευτέρης, ο Αντιδήμαρχος & Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Κω, Σταμάτης Καμπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Παναγιώτης Αβρίθης, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας & πρόεδρος ΔΚ Ασφενδιού, Μιχάλης Γιωργαλλής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Ζαχαρός, ο τεχνικός διευθυντής της υπηρεσίας, Πέτρος Χατζηπέτρος, ο δημοτικός σύμβουλος, Σταμάτης Πης, η πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Ντίνα Σβύνου, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω, Βασίλης Μανιάς και τέλος ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου & Εμπορικού Επιμελητηρίου Κω, Πασχάλης Βρακίδης.

 

Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκτακτη σύσκεψη Δημάρχου Κω με τους φορείς για τα τεράστια προβλήματα που προκαλούν οι συνεχείς  διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Αγωγή θα καταθέσει ο Δήμος Κω.

Πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς με τους φορείς, μετά την επίσκεψη του στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαστιχάρι.

Οι αλλεπάλληλες  βλάβες στις μηχανές του εργοστασίου και η μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος  έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλο το νησί. 

Η εικόνα που παρουσιάζει ως προορισμός η Κως, είναι τριτοκοσμική. Πλην της τεράστιας οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι επιχειρήσεις, η ανεπαρκής υδροδότηση και η έκθεση σε κίνδυνο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, επιβάλλουν  χωρίς καμία απολύτως χρονοκαθυστέρηση, την επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του εργοστασίου. Είναι αδιανόητο να μην είχαν  προβλεφθεί  από τη διοίκηση της εταιρείας, οι εφεδρικές σε περίπτωση βλαβών μηχανές, που θα εξίσωσαν αυτόματα τις όποιες απώλειες από τις βλάβες. Παρά τις  προσπάθειες σε τεχνικό επίπεδο να αποκατασταθεί το πρόβλημα στη λειτουργία τους,  με την παράλληλη έλευση συμπληρωματικά μηχανών παραγωγής 20MW,  η ζημιά ήδη είναι τεράστια. Δυστυχώς, η εκτίμηση των αρμοδίων ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες, δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο τον προβληματισμό των πολιτών και δεν επιλύει κανένα επί της ουσίας ζήτημα. Την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό του με επιστολή του στον πρωθυπουργό , διατύπωσε ο Δήμαρχος Κω, ζητώντας ταυτόχρονα την προσωπική του παρέμβαση για την  άμεση επίλυση του προβλήματος.

Ο Δήμος Κω, εκφράζοντας την απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθούν ευθύνες, θα εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία κατάθεσης αγωγής. 

Παράλληλα, καλούνται οι δημότες να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις της ΔΕΔΔΗΕ για το πρόγραμμα τμηματικής διανομής του ηλεκτρικού φορτίου.

 

 

 

 

 
Ρεπορτάζ