Κέντρο Πρόληψης Κω: Εκδήλωση με θέμα ᾽Ο φιλόσοφος, στοχαστής και συγγραφέας Χρήστος Μαλεβίτσης᾽
Πολιτισμός
10/10/2021

Η Αστική Εταιρεία “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ”/Κέντρο Προλήψεως τῶν Ἐξαρτήσεων καί Προαγωγῆς τῆς Ψυχοκοινωνικής Ὑγείας¨ και ο Σύνδεσμος Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση, διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στη Χάβρα, ειδική εκδήλωση εις μνήμην του Χρήστου Μαλεβίτση.

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης, υπήρξε διανοητής με εκτενές και πολύπλευρο έργο. Καλλιέργησε το φιλοσοφικό δοκίμιο με κείμενα τομές  στη συνείδηση μας. Σεμνή παρουσία με ευρεία φιλοσοφική κατάρτιση, εκφράζει την αγωνία του διά το μυστήριο, την τραγικότητα και την έσχατη μέριμνα του ανθρώπου.
Τα έργα του αναδεικνύουν την αρτιότητα της ελληνικής γλώσσας και χαρακτηρίζονται από εκφραστική δύναμη και λυρισμό.
Απώτερος σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή του έργου του και η αυτοσυνειδησία για τον Ελληνικό πολιτισμό, ώστε να συνειδητοποιηθεί η κρισιμότητα της ιστορικής ώρας, να διασωθεί ό,τι μαρτυρείται γνήσια από το παρελθόν και να επιβεβαιωθεί ό,τι υπόσχεται την αυθεντική επιβίωση  στο μέλλον.

Την εκδήλωση προλόγισαν η Πρόεδρος της Αστικής Εταιρείας, Διονυσία Τελλή και ο επιστημονικός διευθυντής Δημήτρης Γερούκαλης, ο οποίος ανέφερε πως ο Χ.Μαλεβίτσης, δεν ακολουθεί ρεύματα , κάποια μοντέρνα άποψη με λίγη διάρκεια ζωής, γιατί αγωνιά για την παιδεία και όχι την εκπαίδευση. Επίσης,γιατί τον ενδιαφέρει το μυστήριο της ζωής.

Έπειτα το λόγο πήρε η Δέσποινα Παπαγγελή ανιψιά του Χ. Μαλεβίτση , όπου έκανε ανάλυση της φιλοσοφικής διάστασης του έργου του (έγραψε μικρά δοκίμια για μεγάλα θέματα). Ανέφερε ότι κυρίως το έργο του ήταν φιλοσοφικό ,τονίζοντας το νόημα της ανθρώπινης παρουσίας στον κόσμο και έδινε κυρίως σημασία στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Ακολούθησε ο Γιάννης Βουλιουρής  ,Φυσικός στο επάγγελμα και  σύζυγος της  ανιψιάς του Χ.Μαλεβίτση, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου του μέσω των πολλών εκδηλώσεων που έγιναν προς τιμήν του. Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται εκτός Αθηνών για να τιμηθεί ο Μαλεβίτσης.

Τέλος, ο Σπύρος Γεωργίου, κοινωνιολόγος και εκπαιδευτικός, μίλησε για το θέμα ῾Χρέος της εφημερίας στο Μαλεβίτση῾ (διαρκώς σε επαγρύπνηση) και τόνισε πως έχει συμπεριληπτική έννοια, έχοντας πολλά νοήματα.

Πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση, έναν σύντομο χαιρετισμό έδωσαν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ.κ Ιερεμίας, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος και ο Έπαρχος Κω και Νισύρου ,Γιάννης Καμπανής.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ