Αγιασμός και έναρξη σεμιναρίων εργαστηρίου ψηφιδωτών Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου
Πολιτισμός
23/11/2021

Τον αγιασμό του εργαστηρίου ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, με την σύμπραξη της Αστικής εταιρείας "Ιπποκράτης", τέλεσε σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κκ.Ναθαναήλ, συμπαραστατούμενος από τον από τον Γενικό Αρχιερατικό π. Ιωάννη και τον π.Αναστάσιο Τσουκνιά, στον Πρόναο του Ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Ελευθερίου Παραδεισίου της Ενορίας Αγίων Πάντων Κω, με αφορμή την σημερινή πρώτη μέρα λειτουργίας των εργαστηρίων ψηφιδωτών. 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον επιστημονικό διευθυντή της Αστικής εταιρείας κ.Δημήτρη Γερούκαλη , τους δασκάλους Δ.Χατζηδαυίδ (υπεύθυνο των εργαστηρίων) και Νίκο Μίγκλη και όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθούν τα συγκεκριμένα εργαστήρια για να συνεχιστεί η παράδοση των ψηφιδωτών. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε την τέχνη της ψηφίδας τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος επεσήμανε πως είναι σημαντικό που υπάρχει συνέχεια στη παράδοση μας. Επίσης αναφέρθηκε στο σημαντικό χάρισμα της συνεργασίας και έφερε το παράδειγμα των μαύρων λύκων, οι οποίοι κάνουν όμορφα πράγματα στα παρεκκλήσια μας, τα φροντίζουν και τα κάνουν όμορφα για να τα χαιρόμαστε όλοι μαζί. Η πίστη είναι η δυνατότητα να δίνεις και να μοιράζεσαι την αγάπη τόνισε ο Σεβασμιώτατος. 

Ο κ.Γερούκαλης επιστημονικός διευθυντής της Αστικής εταιρείας, εξέφρασε τη συγκίνηση του και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας  για τη δυνατότητα  που δίνει να υλοποιούμε πράγματα που έχουν να κάνουν με τη συνέχεια και εξέλιξη της παράδοσης μας.

Ο κ.Δαυίδ Χατζηδαυίδ ευχαρίστησε τον δάσκαλο του τον Νίκο Μίγκλη, ο οποίος πίστεψε στις δυνατότητες του και σήμερα από κοινού, υλοποιούν τα εργαστήρια. Ο κ.Μίγκλης με τη σειρά του τόνισε πως αυτό που θέλει είναι να βγουν κι άλλοι καλλιτέχνες σαν τον Δαυίδ.

Στη συνέχεια ο κ.Χατζηδαυίδ μοιράστηκε με τους παριστάμενους την τεχνική της ψηφίδας.

 Τα μαθήματα θα γίνονται από τον κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ (τηλ. επικοινωνίας 6936951932), υπεύθυνο εργαστηρίου, και τον κ.Νικόλαο Μίγκλη, δάσκαλο Ψηφιδωτών.

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ