Ξύπνησε μνήμες η έκθεση κειμηλίων της Μάχης της Κρήτης του Συλλόγου Κρητών Κω " Ο Τάλως" στο Χάνι
Πολιτισμός
20/05/2022

Στο πλαίσιο των διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης με τη στήριξη του ΔΟΠΑΒΣ

 

 

 

Ξύπνησαν μνήμες τα εγκαίνια της έκθεσης κειμηλίων της Μάχης της Κρήτης του Συλλόγου Κρητών Κω " Ο Τάλως" στο Χάνι, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο των διήμερων εορταστικών δράσεων του (20-21 Μαϊου) για την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΒΣ.

Την αυλαία του προγράμματος της εκδήλωσης άνοιξε η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου ''Ο Τάλως'', Αργυρώ Δασκαλάκη ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού, Σέβη Βλάχου.

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία αντιπροσωπείας του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, η οποία το Σάββατο 21 Μαϊου θα χαρίσει στους συμπολίτες μας αλλά και στους επισκέπτες της Κω, ένα εντυπωσιακό χορευτικό πρόγραμμα στις 19:00, στην πλατεία Ελευθερίας. 

Έπειτα, το λόγο πήρε ο συγγραφέας- ερευνητής και Γενικός Γραμματέας του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, Νίκος Δερεδάκης, ο οποίος έκανε εκτενή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη Μεγαλόνησο από τη στιγμή της απόβασης των κατοχικών Γερμανικών στρατευμάτων στα χώματα της μέχρι την κατάκτηση της από τον εχθρό και την απελευθέρωσή της.  

Ο κ.Δερεδάκης έδωσε, επίσης, πολλά στοιχεία για τον εξοπλισμό των Κρητών συμπατριωτών μας με τον οποίο αντιμετώπισαν σθεναρά τους εισβολείς, το ρουχισμό τους καθώς και τα όπλα που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι Γερμανοί. Χαρακτηριστική η αναφορά του ιδίου στην κατσούνα δηλαδή τη γκλίτσα των Κρητικών, η οποία αποτέλεσε βασικό όπλο έναντι των κατακτητών. 

Αμέσως μετά ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας για τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης κειμηλίων στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κω από το Δήμαρχο Κω, Θεοδόση Νικηταρά, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ και την πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Κω, Αργυρώ Δασκαλάκη. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν η πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κω, Διονυσία Τελλή και οι Αντιδήμαρχοι Κω, Παναγιώτης Αβρίθης και Σταμάτης Καμπουράκης. 

 

Για την ιστορία, Μάχη της Κρήτης  ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα ''Επιχείρηση Ερμής'', εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.

Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.

Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη αυτή θεωρείται, επίσης, πολύ σημαντική για τους Κρητικούς, λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που πρόβαλλαν εναντίον των αριθμητικά ανώτερων Γερμανών και του μεγάλου τιμήματος που είχε η επίθεση, και η επακόλουθη κατοχή, στον πληθυσμό του νησιού.

 
 
Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ