Το 1ο ΓΕΛ ΚΩ παρουσιάζει το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου «ΕΛΙΖΑ»
Πολιτισμός
18/06/2022

Την  πιο συναρπαστική ιστορία αγάπης για ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα, την «Ελίζα» , ανεβάζει στον πολυχώρο «Σφαγείο» η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Κω «Ιπποκράτειο». Πρόκειται για μια ευχάριστη ιστορία ενός κοριτσιού έξυπνου, πεισματάρικου που δεν φοβάται να περιμένει και να αγαπάει. Ένα κορίτσι που αγωνίζεται για τα πιστεύω της και τον έρωτά της.

Η θεατρική ομάδα του 1ου λυκείου Κω,  πραγματοποιεί την τέταρτη  παράσταση, με πρωτοβουλία της ακούραστης  εκπαιδευτικού Σοφίας Καραγιάννη, έχοντας δίπλα της την γνωστή για την υπέροχη δουλειά της, Μίλκα Στογιάνοβιτς, που ετοίμασε τα σκηνικά και τα κοστούμια . Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν Κυριακή 19 Ιουνίου και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις  8.30 μμ. στον πολυχώρο «Σφαγείο».


 4 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 8.30 Μ.Μ

ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη

Μουσική:  Ελένη Καραΐνδρου

Στίχοι Τραγουδιών: Μαριανίνα Κριεζή

Σκηνικά-Κοστούμια-Μακιγιάζ: Μίλκα Στογιάνοβιτς

Πρωταγωνιστούν και τραγουδούν με αλφαβητική σειρά:

Γαμβρέλλης Αντώνης: Πελάτης στην ταβέρνα (Η’ Ηθοποιός), Γκόρντον, Έμπορος  

Γεωργαρά Κοραλλία Αλεξάνδρα: Πελάτης στην ταβέρνα (Ε’ Ηθοποιός), -Ναύτης, Μουσικός

Γκουντελίτσας Γιώργος: Πελάτης στην ταβέρνα (Δ’ Ηθοποιός), -Ναύτης, Δήμαρχος, Αζελάχ

Καραδήμου Ραφαηλία: Φρέντυ

Κουζούκα Δέσποινα: Πελάτης στην ταβέρνα (Β’ & Γ’ ηθοποιός), Σουλεϊμάν

Κυπραίου Ελευθερία: Αφηγητής-Πελάτης στην ταβέρνα (Α’ Ηθοποιός), Μουσικός

Κυπραίου Στέλλα: Πελάτης στην ταβέρνα-Υποβολέας-Αντιπαθητικός

Κώστογλους Χρήστος: Πάτρικ

Παπαδόπουλος Γιώργος: Γκρέγκορυ ΜακΦαρλάραν

Πλατανίστας Αντώνης: Στάνλεϋ

Ρουσιαμάνης Παύλος: Πειρατής, παπαγάλος, Πειρατής στη Μαυριτανία

Σπυροπούλου Αριάδνη: Πελάτης στην ταβέρνα (Ζ’ Ηθοποιός)-Ναύτης, Φρουρός

Σπύρου Ελευθερία-Ελίζα

Φουρτούνη Τούλα Αφροδίτη: Μπάρναμπυ, Έμπορος

Φώτα (Στήσιμο): Γρηγοριάδης Γιώργος

Φώτα, τρέιλερ: Μυλωνάς Αθανάσιος Φίλιππος

Ήχος: Καραχάλιος Γιάννης

Λίγα λόγια για το έργο:

Η πιο συναρπαστική ιστορία αγάπης για ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα. Ένα κορίτσι έξυπνο, πεισματάρικο, δυναμικό, ένα κορίτσι που δεν φοβάται να περιμένει και να αγαπάει. Ένα κορίτσι που αγωνίζεται για τα πιστεύω της και τον έρωτά της. Μια ταβερνιάρισσα γενναία, ένας καπετάνιος γένους θηλυκού. Ένας «ναύαρχος» με κίτρινο σκουφί. Μια κερασιά. Ένας παπαγάλος. Ένα τρελό πλήρωμα από άντρες. Ναύτες, καπετάνιοι, πειρατές. Δυο χώρες. Δυο ήπειροι. Η περιπέτεια αρχίζει και έχει όνομα: Ελίζα!

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Την Ελίζα τη συνάντησα πριν 20 χρόνια στο Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης και με μάγεψε. Έκτοτε με περίμενε. Το ραντεβού μας ήταν στην γνωστή μας κερασιά το φθινόπωρο του ’21. Κι ήρθε ο χειμώνας, κι η άνοιξη και το καλοκαίρι και γινόταν όλο και πιο δύσκολο να γίνει η παράσταση. Αλλά η Ελίζα μας έμαθε πάντα να περιμένουμε, μας έμαθε να πεισμώνουμε και να μην τα παρατάμε. Μας έμαθε κι άλλα πολλά για την αισιοδοξία, για την πίστη, για το πείσμα, για την αποφασιστικότητα , για τη φιλία και την αγάπη. Μας έμαθε ότι οι φίλοι είναι οικογένεια, ότι η πίστη σ’ έναν άνθρωπο είναι πιο ισχυρή κι απ’ τον θάνατο, ότι πατρίδα είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά σου.

Όσο για το τι σημαίνει το θέατρο για τους μαθητές κι αν είναι σημαντικό.. Το ανέβασμα μιας παράστασης είναι ένα Σχολείο από μόνο του. Ένα αλλιώτικο Σχολείο. Ένα Σχολείο στο οποίο η ομάδα είναι πιο σημαντική από το «εγώ». Όπου όλοι είμαστε αναπόσπαστοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και όλοι προσπαθούμε για έναν κοινό σκοπό. Ένα Σχολείο όπου η οργάνωση, η πειθαρχία, η αγάπη, η πίστη και ο στόχος είναι δεδομένα.

Σοφία Καραγιάννη

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ