Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα εγκαίνια της έκθεσης των Lions, με τίτλο «Μικρασιατική Εκστρατεία, Φωτογραφικά Στιγμιότυπα»
Πολιτισμός
15/07/2022
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Lions στο πλαίσιο της Επετείου Μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας στο πλαίσιο της Επετείου Μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Μικρασιατική Εκστρατεία, Φωτογραφικά Στιγμιότυπα» την  Παρασκευή 15 Ιουλίου, στο Λαογραφικό Μουσείο Κω.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Επιτροπή Πολιτισμού Λεσχών LIONS Θ117α, με πρόεδρο την Ειρήνη Χατζηχριστοφή, η Λέσχη LIONS Κω «Ιπποκράτης», σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΔΟΠΑΒΣ υπό την Αιγίδα της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών .

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο έπαρχος Κω Νισύρου Γιάννης Καμπανής, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κρητικός, εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ, ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Κω Αλέκος Μαρκόγλου, εκ μέρους του δήμου Κω, η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Κω σε θέματα πρόνοιας Σταματία Κανταρζή, η πρόεδρος του Φιλητά Κω Μαρία Παρισίδη, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω Τέτη Φάκκου, η γραμματέας  του συλλόγου Γυναίκες χωρίς σύνορα Λιλή Κονδύλη, ο ταμίας του ΔΙΙΚ Φ.Καλλούδης, ο πρόεδρος  επιτροπής Κώων αποδήμων Νίκος Ιτσινές και αρκετός κόσμος που βρέθηκε στο Χάνι για να απολαύσει από κοντά την έκθεση φωτογραφίας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Εκ μέρους των Lions χαιρετισμό απήυθυνε  η Α΄Αντικυβερνήτης του Θ.117α Mαρία Πολίτου, μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του κυβερνήτη Άγγελου Πολλυλά, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση,  λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. 

Το λεύκωμα περιλαμβάνει 250 φωτογραφίες που αφορούν στη Μικρασιατική Εκστρατεία και όλα τα ιστορικά γεγονότα  εκείνης της περιόδου, τα οποία αξίζει να δείτε από κοντά!

Ώρες επισκέψεων κοινού : Καθημερινά 11:00-13:00 & 19:00-21:00

 

KOS promo 01 min 

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 15 Ιούλιου και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, αποτελείται από 250 και πλέον φωτογραφίες, οι οποίες προέρχονται από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και ανήκουν σε μια ομάδα 7,000 περίπου φωτογραφιών και επιστολικών δελταρίων της Μικρασιάτικης Εκστρατείας, κυρίως από τα έτη 1920-1922. Χωρισμένες σε ενότητες αφηγούνται την πορεία των γεγονότων, με έμφαση στις προσωπικές μαρτυρίες καθώς πλαισιώνονται από αποσπάσματα στρατιωτικών ημερολογίων, επιστολών, πολεμικών ανταποκρίσεων και λογοτεχνικών κειμένων της περιόδου. Στόχος της έκθεσης είναι ο επισκέπτης να αποκομίσει μια γενική εικόνα των γεγονότων και κυρίως να προβάλει τον ανθρώπινο παράγοντα πίσω από τις εξελίξεις που οδήγησαν σε μια μεγάλη καταστροφή αλλά και σε μια νέα αρχή, η οποία καθόρισε τη φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδας.

KOS 04 min

Οι φωτογραφίες του Φ.Α. του ΕΙΜ έχουν ληφθεί στις πόλεις και στα πεδία των μαχών του Μικρασιατικού Μετώπου από ειδική υπηρεσία της Στρατιάς Μικράς Ασίας. Η υπηρεσία αυτή καταρτίστηκε σε κάθε Σώμα Στρατού και κάθε Μεραρχία από οπλίτες φωτογράφους αλλά και από ερασιτέχνες. Στο τέλος κάθε μήνα οι φωτογραφικές πλάκες συγκεντρώνονταν στην υπηρεσία και καταρτίζονταν έτσι ένα φωτογραφικό αρχείο για κάθε μονάδα. Πολλές από τις φωτογραφίες τυπώθηκαν, διανεμήθηκαν και αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία φωτογραφικών λευκωμάτων. Από το σύνολο του φωτογραφικού υλικού που είχε συγκεντρωθεί, το 1922 επιλέχθηκαν 1860 φωτογραφίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο Ζάππειο, τον Μάιο και Ιούνιο, μαζί με έργα των πολεμικών ζωγράφων Σπύρου Παπαλουκά, Παύλου Ροδοκανάκη και Περικλή Βυζάντιου, που ακολουθούσαν τη Στρατιά. Τμήμα της έκθεσης παρουσιάστηκε και Σμύρνη, παραμονές της καταστροφής, με αποτέλεσμα κατά την είσοδο του τουρκικού στρατού στη πόλη τα περισσότερα έργα να καταστραφούν. Μετά το τέλος της έκθεσης στο Ζάππειο, το σύνολο των φωτογραφιών με τα πλαίσιά τους κατατέθηκαν στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της Εκστρατείας.

 

KOS 01 min

 

Την επιμέλεια, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έκθεσης ανέλαβαν οι επιμελήτριες του ΕΙΜ Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου και Ανδρονίκη Μαρκασιώτη, με τη συνδρομή της Μπέτυς Χωριανοπουλου συνεργάτιδας στο Φωτογραφικό Αρχείο της ΙΕΕΕ.

 

 

 

KOS banner 01 min

 
 
 
 
 
Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ