Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Archiving Flux / Stasis» στη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana) της Κω
Πολιτισμός
18/07/2022

Δελτίο Τύπου A R C H I V I N G FLUX / STASIS της Erieta Attali Casa Romana/

Κως εγκαίνια 21/07/2022 διάρκεια έκθεσης 16/10/2022

Στη Ρωμαϊκή Οικία της Κω θα φιλοξενηθεί από τις 21 Ιουλίου έως τις 16 Οκτωβρίου 2022 η έκθεση φωτογραφίας της Erieta Attali με τίτλο ARCHIVING FLUX / STASIS.


Η έκθεση αποτελείται από δώδεκα έργα μεγάλων διαστάσεων με θέμα την αποτύπωση κτηρίων από γυαλί. Τα έργα συνδιαλέγονται με το χώρο μέσω της συνύπαρξης κτηρίων και τοπίων διαφορετικών πολιτισμών τα οποία βρίσκονται στις πέντε ηπείρους και συναντώνται στους χώρους της Casa Romana, τονίζοντας την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για κατοίκηση παράλληλα με την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής. Η ιδιαιτερότητα του υλικού της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι τα κτήρια που έχουν φωτογραφηθεί δεν απεικονίζονται ως αυτόνομες μονάδες αλλά ως μέσο θέασης του χώρου που τα περιβάλλει, καθώς το αρχιτεκτονικό γυαλί λειτουργεί ως «οπτικός φακός» μέσα από τον οποίο το περιβάλλον μπορεί να ειδωθεί με τρόπο απρόσμενο.

Το μπετόν συμπλέκεται με τον ουρανό, η άσφαλτος με την άμμο, τα τούβλα με τα σύννεφα, το ατσάλι με τα δέντρα. Άλλες φορές τα γυάλινα κτήρια έχουν την περίεργη ιδιότητα να εξαφανίζονται καθώς απορροφώνται από το σκοτάδι της νύχτας και γίνονται έτσι κομμάτια του τοπίου γύρω τους, όπως τα βουνά στο Ναγκάνο, ο ουρανός στο Hakodate ή η ζωή στους δρόμους του Φοίνιξ της Αριζόνα. Η λήψη των φωτογραφιών, σε πανοραμική προοπτική, πραγματοποιείται είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό των κτηρίων, κυρίως κατά το σούρουπο, την ώρα εκείνη της ημέρας όπου οι αντικατοπτρισμοί και οι διαφάνειες συνυπάρχουν σε μια μυστηριώδη συμβίωση. Με αυτό τον τρόπο, παρά τη μεγαλοπρέπεια των προβαλλόμενων αρχιτεκτονημάτων, το τοπίο παραμένει το πιο σημαντικό στοιχείο που ξεπερνά κατά πολύ την αρχιτεκτονική χειρονομία.

Διοργάνωση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Mε την υποστήριξη: Δήμος Κω-Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. και Ιπποκράτεια 2022. Χορηγός: Site Specific Space - Light Engineers Συντονισμός Έκθεσης, Αρχιτεκτονικός & Γραφιστικός Σχεδιασμός: Τάσος Ροΐδης - Αρχιτέκτων Βιογραφικό Σημείωμα «Η Erieta Attali (γενν. 1966 στο Τελ Αβίβ) έχει αφοσιωθεί στην αλληλεπίδραση μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου για τρεις δεκαετίες.

Μέσα από την πρωτοποριακή της δουλειά, έχει χαράξει μια νέα πορεία στην αρχιτεκτονική φωτογραφία όπου το περιεχόμενο και το πλαίσιο αντιστρέφονται. Η φωτογραφία της διερευνά πώς οι ακραίες συνθήκες και τα δύσκολα εδάφη αναγκάζουν την ανθρωπότητα να αναπροσανατολιστεί και να επικεντρωθεί εκ νέου μέσα από αρχιτεκτονικές αντιδράσεις. Η αντισυμβατική φωτογραφία της βασίζεται σε μια μέθοδο εργασίας που αντλείται από την εμπειρία της στην αρχαιολογία και τη φωτογραφία καλών τεχνών.

Η τρέχουσα έρευνά της για τα αστικά τοπία (Παρίσι & Σιγκαπούρη), τα ιστορικά κέντρα και τις περιφέρειες των πόλεων ενημέρωσε και ενίσχυσε το έργο της. Στις εικόνες της, η αρχιτεκτονική ενσωματώνει ένα φυσικό στοιχείο αλληλένδετο με το πλαίσιο». (Philipp Valente) Η Attali είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) και στο Πολυτεχνείο του Μονάχου (TU Munich) της Γερμανίας. Kέρδισε πρόσφατα το German Photo Book Award 19|20 με τη φωτογραφική της μονογραφία “Periphery | Αρχαιολογία Φωτός”. Διαμένει μεταξύ Παρισιού και Σιγκαπούρης.