Έκλεψε τις εντυπώσεις η έκθεση λαϊκής τέχνης του Συλλόγου Κρητών Κω "Ο Τάλως" στο Χάνι
Πολιτισμός
22/07/2022

Έκλεψε τις εντυπώσεις η έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης του Συλλόγου Κρητών Κω "Ο Τάλως", τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 19:30 στο Χάνι, με τη συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας, στο πλαίσιο των Θερινών Ιπποκρατείων 2022 που διοργανώνει ο ΔΟΠΑΒΣ.

Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Κω, Αργυρώ Δασκαλάκη, η οποία διευκρίνισε ότι οι δημιουργίες λαϊκής τέχνης του τόπου καταγωγής της προέρχονται από προσωπικές συλλογές Κρητών που ζουν στο νησί μας ενώ εκτίθενται και κομμάτια-κειμήλια της δικής της οικογένειας συνδεδεμένα με στιγμές της ζωής της.

Αμέσως μετά, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο π. Ιωαννης Κουτάντος εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κ.κ Ναθαναήλ, ο Έπαρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής και οι Αντιδήμαρχοι Κω, Παναγιώτης Αβρίθης και Σέβη Βλάχου.

Έπειτα, το λόγο πήρε ξανά η κ.Δασκαλάκη, η οποία έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στην έννοια της λαϊκής τέχνης. Όπως επεσήμανε, αυτή η ιδιαίτερη τέχνη είναι πλέον παραμελημένη, εξαρτάται από την τεχνική και το μεράκι των παλαιότερων ανθρώπων ενώ συνεχίζει να υφίσταται όταν την παραλαμβάνουν οι νεότερες γενιές. Μέσω της λαϊκής τέχνης προκύπτουν έργα χρηστικότητας και ομαδικής αισθητικής μιας ολόκληρης κοινωνίας και συχνά εντός του οικιακού περιβάλλοντος.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Κω ''Ο Τάλως'', οι συμπατριώτες της φημίζονται για την καλλιτεχνική τους έκφραση ενώ αναφέρθηκε στη χρήση του αργαλειού που αποτελεί τη βάση της υφαντικής τέχνης. Κατηγορίες λαϊκής τέχνης αποτελούν, μεταξύ άλλων, η κεραμική, η καλαθοποιΐα, η κεντιτική, η μαχαιροποιϊα, η ξυλογλυπτική. Στην τελευταία εντάσσεται και η δημιουργία μουσικών οργάνων.

Συγκίνηση προκάλεσαν, ντύνοντας μουσικά την εκδήλωση, οι νεαροί Μυρτώ-Γεωργία Αβρίθη και Γιώργος Σταφυλαράκης ερμηνεύοντας ''Ερωτόκριτο'' και οι Παναγιώτης Μαρκάκης και Σταύρος Μαστροπέτρος με τη λύρα και το λαούτο τους, αντιστοίχως. Τους ταλαντούχους καλλιτέχνες υποδέχθηκε η Αργυρώ Δασκαλάκη αφού πρώτα διάβασε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον πρόλογο αυτού του σπουδαίου έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση λαϊκής τέχνης του Συλλόγου Κρητών Κω ''Ο Τάλως'' στο Χάνι θα διαρκέσει ως και την Κυριακή 24 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: 11:00-13:00 &  19:00-21:00

 

 
 
 
 
 
Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ