Παρουσίαση βιβλίου με την 30χρονη έρευνα, για την Αρχαία Αλάσαρνα της Κω
Πολιτισμός
23/07/2022

Ο  Πνευματικός Όμιλος Κώων «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. στο πλαίσο των Θερινών Ιπποκρατείων 2022, παρουσίασε τα Πρακτικά της 30χρονης έρευνας της Αρχαιολογικής σχολής του ΕΚΠΑ για την Αρχαία Αλάσαρνα της Κω το Σάββατο 23 Ιουλίου  στο Δημοτικό Σχολείο Καρδάμαινας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο ιμάμης Ιρφάν Τράμπα, ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Πόγιας, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κρητικός, ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Ηρακλειδών, Θεοδόσης Βαρκάς, Στέργος Μπιλλης η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σμαραγδή Παρισίδη, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χατζηνικολάου, ο κοινοτικός σύμβουλος Γιώργος Ψύρρης, ο πρόεδρος της ΔΡΕΠΠΟ "Φαιναρέτης" Μηνάς Χατζηαντωνίου , ο συγγραφέας Νίκος Ιερομνήμων, η αρχαιολόγος Μαρία Χαλκίτη και αρκετός κόσμος.

Η πρόεδρος του Φιλητά Μαρία Παρισίδη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια έδωσε  το λόγο στην κ.Ελένη Καλαβρία διδάκτωρ αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, μιας και η κ.Αλευρά για λόγους ανωτέρας βίας δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης της 30χρονης έρευνας . Η κ.Καλαβρία αναφέρθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό που εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια,  με αντικείμενο τις ανασκαφές και τις μελέτες για την αρχαία Αλάσαρνα που ήταν πάνω από 2.500 χιλιάδες φοιτητές  καθώς και διδάκτορες αρχαιολογίας . Ένα ερευνητικό έργο που ξεκίνησε  τις καταγραφές από τον 8ο αιώνα, ενώ  παρουσιάστηκαν ερευνητικά στοιχεία σε συνέδρια σε όλο τον κόσμο με αφιερώματα για την αρχαία Αλάσαρνα και τις  ανασκαφές που  που ξεκίνησαν το 1985 στις οποίες ανακαλύφθηκαν πέντε οικοδομήματα για τα οποία αναφέρθηκε αναλυτικά η κ. Καλαβρία με οπτικό υλικό και διαφάνειες.

Η κ.Καλαβρία έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την αξιοποίηση της περιοχής, αφού το σημείο αυτό μπορεί να αναβαθμίσει τουριστικά και πολιτιστικά την Καρδάμαινα και ολόκληρο το νησί.

Η αρχαιολόγος της Κω, κ. Μαρία Χαλκίτη επισήμανε πως την περιοχή της Αλάσαρνας, την γνώρισε ως φοιτήτρια και μετέπειτα ως αρχαιολόγος στην Κω και τόνισε την αξία αναβάθμισης της περιοχής με τα όποια οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Τέθηκαν ερωτήματα και προτάσεις από κατοίκους της περιοχής για αξιοποίηση των ευρημάτων με την πρόταση του κ.Κεφαλλιανού (τέως διευθυντή του δημοτικού σχολείου Καρδάμαινας)  για ανάδειξη των ευρημάτων,  στο παλιό δημοτικό σχολείο Καρδάμαινας.

Ο κ. Μπίλλης πρώην δήμαρχος σημείωσε την ανάγκη προστασίας των ευρημάτων γιατί "χάνονται"  επειδή είναι απροστάτευτα σε εξωγενής παράγοντες και έριξε αιχμές στους βουλευτές της περιοχής ότι " δύο λαλούν και τρείς χορεύουν" αφού δεν γνωρίζουν καν που είναι η αρχαία Αλάσαρνα και δεν έχουν κάνει τίποτα για την ανάδειξη της.

Ο κ. Μηνάς Χατζηαντωνίου τόνισε πως η σημερινή εκδήλωση είναι μια νέα αρχή για ανάδειξη της αρχαίας Αλάσαρνας και υπογράμμισε την ανάγκη ο κόσμος να ενεργοποιηθεί για την αξιοποίηση της.

Ο πρώην δήμαρχος Θεοδόσης Βαρκάς ευχάριστησε το επιστημονικό προσωπικό για τη σημαντική έρευνα για την Αλάσαρνα και επισήμανε πως θα μπορούσε το υπουργείο Πολιτισμού να κάνει περισσότερα πράγματα για να αναδειχθεί ο ιστορικός πλούτος της  Κω, ενώ  τόνισε χαρακτηριστικά, ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε που έζησε ο Ιπποκράτης και επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί με προσωπικό  η αρχαιολογική υπηρεσία της Κω. Ζήτησε επίσης, να επισπεύσει το υπουργείο  τους χρόνους ανάδειξης του αρχαιολογικού μας πλούτου που έχει επηρεαστεί αισθητά από τον σεισμό του 2017 , με την κ.Καλαβρία να απαντά πως δεν γνωρίζει πού έζησε ο Ιπποκράτης και τόνισε πως σε συνεργασία τοπικής και περιφερειακής αρχής μπορούν να αναδειχθούν σημαντικά στοιχεία του νησιού και σημείωσε πως μέσα στο βιβλίο υπάρχουν  τα στοιχεία που κατευθύνουν τόπους ανάδειξης της περιοχής.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Πόγιας ευχάριστησε την ομάδα εργασίας του πανεπιστημίου και τόνισε πως θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους.

Ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς  σημείωσε ότι οι ανασκαφές ξεκίνησαν όταν κι ο ίδιος ήταν φοιτητής και σήμερα συνεχίζει στο πολυτεχνείο ο γιος του. Υπογράμμισε ότι όλα έχουν να κάνουν με την διαχείριση αυτού του ιστορικού πλούτου  και ανακοίνωσε την πρόθεση του δήμου να υπογράψει προγραμματική σύμβαση  με το υπουργείο πολιτισμού για πέντε χρόνια αξίας 600 χιλ. ευρώ για την ανάδειξη και αποψίλωση των αρχαιολογικών χώρων, τη χρήση ψηφιακών σύγχρονων τεχνολογιών περίφραξη κτλ. Ο δήμαρχος ανέδειξε για άλλη μια φορά την άνιση μεταχείριση του υπουργείου πολιτισμού με τις τοπικές κοινωνίες και την αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου, αναφέρθηκε επίσης, στην πρόθεση του δήμου για αξιοποίηση των παλιών δημοτικών  σχολείων Καρδάμαινας και  Κεφάλου. Επισήμανε δε, τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής και του ιδίου για έναρξη των ανασκαφών του αρχαίου ωδείου στον Αμπάβρη, τις οποίες είχαν ξεκινήσει οι Ιταλοί. Η απάντηση του υπουργείου όταν  ανέπτυξε την πρόταση του δήμου για χρηματοδότηση της μελέτης, ήταν ότι το υπουργείο,  δεν μπορεί  να αξιοποιήσει αυτά που έχει . πόσο μάλλον να ξεκινήσει νέα,   με τον δήμαρχο να δηλώνει πως δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες του.

Τέλος ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κρητικός τόνισε τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται από όλους για ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Αλάσαρνας, με κοινές προσπάθειες από όλους!

Επισήμανε τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας, η οποία  ανέλαβε την εκτύπωση αυτών των πρακτικών της 30χρονης έρευνας και είναι σε επαφή με την επιτροπή πολιτισμού, για περαιτέρω δράσεις που θα συμπεριλάβουν κάποια μελλοντική χρηματοδότηση για την Αλασαρνα.

 

ΦΩΤΟ: φοιτητές εν δράσει στην Αλάσαρνα

 

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ