Από 1 έως 11 Αυγούστου θα διεξαχθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού
Πολιτισμός
30/07/2022

Με στόχο να δημιουργήσει μία γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στη Ρόδο και την Ευρώπη αλλά και να εκπαιδεύσει τους Ροδίτες στην τέχνη του χορού, μία ομάδα νέων καλλιτεχνών πραγματοποιεί με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ, το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance  Laboratory- Rhodes  (DLR) που θα πραγματοποιηθεί 1-11 Αυγούστου σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Για το φεστιβάλ, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, η διευθύντρια του οργανισμού κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, η χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Μαρία Μανουκιάν, ο υπεύθυνος επικοινωνίας, παραγωγής και εικόνας του Φεστιβάλ Γαβριήλ Καρπάθιος και τα μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας Βαρβάρα Μπαρδακά, η Μαριτίνα Κατσιμπράκη και η Χριστιάνα Κατσιμπράκη.

Καταρχάς, η κ. Τρυποσκούφη, είπε ότι ο ΔΟΠΑΡ συνεχίζει δυναμικά το πλούσιο πολιτιστικό του πρόγραμμα με δράσεις που προσπάθησαν να αγγίζουν όλο το φάσμα των τεχνών, ποικίλες και ποιοτικές. Μία από αυτές είναι και το Φεστιβάλ αυτό.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία ομάδα νέων Ρόδιων καλλιτεχνών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Μανουκιάν. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στόχος είναι να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, πιο διευρυμένο, και να καταστεί θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.

Ο ΔΟΠΑΡ, έχοντας ως στόχο να στηρίζει τα νέα ταλαντούχα παιδιά του τόπου μας, όπως σημείωσε η κ. Τρυποσκούφη, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στην ομάδα του DLR, στηρίζοντας έμπρακτα και εξ ολοκλήρου το Φεστιβάλ ενώ  ευχαρίστησε την οργανωτική ομάδα του για την ευκαιρία που θα δώσει σε όλους να μυηθούν στην τέχνη του χορού.

Από την πλευρά του, ο κ. Κολιάδης είπε ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν συναντήθηκε με τη Μαρία Μανουκιάν και τον Γαβριήλ Καρπάθιο, και η πρώτη προσπάθεια έγινε το καλοκαίρι του 2020 κάτω από δύσκολες συνθήκες αλλά με ένα «φοβερό» αποτέλεσμα.

 

«Θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουμε, να προστατεύσουμε, να καλλιεργήσουμε όλες αυτές τις συνθήκες ώστε ένα όνομα όπως είναι αυτό της Μαρίας Μανουκιάν στον σύγχρονο χορό, να επενδύσουμε πάνω σε αυτό και να κάνουμε τέτοιου είδους φεστιβάλ», είπε, και τους ευχαρίστησε για τον επαγγελματισμό και το πάθος τους.

Η ίδια η «ψυχή» του φεστιβάλ, Μαρία Μανουκιάν, παίρνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, είπε ότι αρχίζει πλέον και χτίζεται, μετά από τρία χρόνια, το Φεστιβάλ.

Για την ίδια -είπε ακόμη- είναι πολύ μεγάλη χαρά που βρήκε εύφορο έδαφος και μια μεγάλη υποστήριξη και εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή που είπε την ιδέα της στον ΔΟΠΑΡ.

Είπε, ακόμη, ότι οι ίδιοι ήταν πολύ σίγουροι για το αποτέλεσμα, ότι δηλαδή αυτό θα έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στη Ρόδο και στο κοινό γιατί ήθελαν πολύ απλά ο σύγχρονος χορός να επικοινωνηθεί με πολύ άμεσο τρόπο σε όλο το νησί και ο βασικός τους στόχος ήταν πώς θα μπορέσουν να κάνουν τον κόσμο να κινητοποιηθεί και να νιώσει ζωντανός μέσα από αυτά τα δύο χρόνια που δεν μπορούσε να βγει ούτε για μία βόλτα.

 

«Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για όλους εμάς που καταφέραμε να διοργανώσουμε εν μέσω καραντίνας μία τόσο μεγάλη διοργάνωση», είπε και ανέφερε ότι, με το φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, ήταν τα μόνα που έγιναν δια ζώσης. 

Η ομάδα ξεκίνησε από το 2015 με σεμινάρια σύγχρονου χορού μόνο για το ευρύ κοινό, το 2020 ξεκίνησε να γίνεται πια φεστιβάλ που φέτος γίνεται διεθνές με πολλές ομάδες από το εξωτερικό όπως από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία κ.ά. που θα δώσουν τις γνώσεις τους ενώ οι παραστάσεις που θα γίνονται σε όλη την πόλη της Ρόδου θα είναι διαδραστικές.

Ο Γαβριήλ Καρπάθιος, μεταξύ άλλων, είπε ότι το DLR είναι μία ομάδα νέων καλλιτεχνών που αποφασίζει συνειδητά να δραστηριοποιηθεί στη Ρόδο και να δημιουργήσει μία γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στη Ρόδο και την Ευρώπη, στοχευμένη και εμπνευσμένη από μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας, όπως αυτό της Καλαμάτας, ένα όραμά τους είναι να επικοινωνήσουν τον σύγχρονο χορό στη Ρόδο ώστε ο κόσμος να εκπαιδευτεί σε ένα νέο θέαμα.

rodiaki.gr