Κάλεσμα συμμετοχής στο δωρεάν σεμινάριο κούκλας στην Κω, στο πλαίσιο του προγράμματος '''Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός''
Πολιτισμός
17/08/2022

 

Κάλεσμα συμμετοχής στο δωρεάν σεμινάριο κούκλας  στην Κω, για παιδιά 10-18 χρονών απευθύνει το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας "Πράσσειν  άλογα" με τίτλο  "Ξεριζωμός, Σαν Χθες, 1922-2022" στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού "ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ - 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. To σεμινάριο κούκλας για παιδιά θα διεξαχθεί από τις 30 Αυγούστου έως και τις 9 Σεπτεμβρίου και θα καταλήξει σε δύο μοναδικές παραστάσεις στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω.

       

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ελάτε να κατασκευάσουμε θεατρικές κούκλες, να τους δώσουμε ζωή και να μάθουμε ιστορία παίζοντας με αυτοσχεδιασμούς και δημιουργώντας τη δική μας παράσταση! Γίνετε πρωταγωνιστές μαζί με τις θεατρικές κούκλες σας στη δική σας παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω, 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2022, δείχνοντας τις δημιουργίες σας σε κοινό!

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα” θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού “ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ - 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

To σεμινάριο κούκλας για παιδιά θα διεξαχθεί από τις 30 Αυγούστου έως και τις 9 Σεπτεμβρίου και θα καταλήξει σε δύο μοναδικές παραστάσεις στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω. Με αφετηρία την Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζεται η ιστορία του ξεριζωμού των λαών που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα. Οι συμμετέχοντες ευαισθητοποιούνται ιστορικά και καλούνται να δουλέψουν σ’ ένα σεμινάριο δύο εβδομάδων, το οποίο θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 10.00 έως τις 13.00. Κατασκευάζουν κούκλες-ήρωες που απεικονίζουν πρόσφυγες από το 1922 ή από μετέπειτα ξεριζωμούς και μαθαίνουν να τις ζωντανεύουν και να τις εμψυχώνουν. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς καλούνται να αποδώσουν τον πόνο του ξεριζωμού στον αιώνα μας, την σκληρή μεταχείριση και την ιδεατή υποδοχή των προσφύγων. Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Η πρόβα στις 9 Σεπτεμβρίου και οι δύο παραστάσεις στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν απογευματινές ώρες. Το δρώμενο αποτελείται από τους αυτοσχεδιασμούς των παιδιών με τις κούκλες, σε συνδυασμό με την προβολή ιστορικών στιγμιοτύπων και προβολή ζωντανής αναμετάδοσης σε οθόνη στη σκηνή. Η παράσταση κλείνει με κάλεσμα του κοινού σε ένα στοχασμό για ειρήνη και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες των πολέμων. Το σεμινάριο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με την υποστήριξη του Δήμου της Κω και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, του LIONS Club Kos “Ιπποκράτης” και της Blue Star Ferries. Το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους (10-18 χρονών) που διαμένουν στο νησί της Κω. Η καθημερινή συμμετοχή τους στο σεμινάριο κρίνεται αναγκαία.

ΠΩΣ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ;

 Έχω διάθεση να κατασκευάσω μία θεατρική κούκλα

 Θέλω να παίξω θέατρο

 Μου αρέσει η ομαδική συνεργασία

 Έχω συνέπεια και είμαι υπεύθυνη/ος σε ότι αναλαμβάνω

 Θέλω να δείξω τη δουλειά μου στο κοινό

 Θέλω να μάθω κάτι καινούργιο και να συμμετέχω σε καθημερινό σεμινάριο για 2 εβδομάδες

→ Για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να συμπληρώσουν την φόρμα Google. Έπειτα από την επιλογή των ενδιαφερόμενων θα ακολουθήσει μια συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη της ομάδας μας. Λίγα λόγια για το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezières, Γαλλία) με υποτροφία από το Ωνάσειο Ίδρυμα. Προτείνει ένα θέαμα κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο.

Οι παραστάσεις προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, συνδυασμό δράσης ηθοποιού και κούκλας για παιδιά και ενήλικες θεατές. Οι κούκλες κατασκευάζονται με διαφορετικές τεχνικές με εικαστική έμφαση. Η κοινωνική δράση της ομάδας αφορά παραστάσεις και εργαστήρια για ευπαθείς ομάδες (παιδιά σε κοινωφελή ιδρύματα και νοσοκομεία, εφήβους σε απεξάρτηση, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, φυλακισμένες γυναίκες).

Πραγματοποιεί σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, εργαστήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικά βίντεο για να χρησιμοποιηθεί η θεατρική κούκλα σαν εκπαιδευτικό εργαλείο, βοηθώντας στην καλύτερη εμπέδωση της διδακτέας ύλης, αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών και των δεξιοτήτων τους.

Το πιο πρόσφατο δημιούργημα της ομάδας, το «Κουκλοπαίζουμε», είναι ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πανελλήνιος διαγωνισμός παράστασης Θεάτρου Κούκλας για σχολεία, αλλά και για καθοδηγητές ομάδων (παιδιών, ενηλίκων και ευπαθών ομάδων). Στόχος μας είναι η ποιοτική εκπαίδευση για μια νέα γενιά δημιουργικών πολιτών με δεξιότητες και πρωτοβουλίες και ευρύτερα μια πιο ευφάνταστη κοινωνία. Γι’ αυτό η βασική κατηγορία κοινού στην οποία στοχεύουμε αποτελείται από εκπαιδευτικούς και σχολεία ̇ καθιστώντας την κούκλα ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, καλλιεργείται η φαντασία, η σκέψη, η έκφραση, η ομαδικότητα και παράλληλα ενθαρρύνεται η δημιουργία, το παιχνίδι και η κατασκευή.

 

→ Για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να συμπληρώσουν την φόρμα Google που μπορούν να βρουν και στην ιστοσελίδα μας prasinaloga.gr:  

https://forms.gle/WdeKkRng3wzm6jGi8

Ρεπορτάζ