Συγκλόνισε το κοινό η θεατρική παράσταση «Η Δέσποινα του κανενού» βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Πολιτισμός
19/09/2022

Συγκλόνισε το κοινό της Κω η θεατρική παράσταση με τίτλο "Η Δέσποινα του κανενού" που παρουσιάστηκε απόψε Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στο πλαίσιο των Θερινών Ιπποκρατείων 2022. 

Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες από την Μικρασιατική Καταστροφη, το οποίο  γράφει και σκηνοθετεί η γνωστή ηθοποιός, Νικολέτα Βλαβιανού.

Η παράσταση ανεβαίνει στην Κω με πρωτοβουλία του Δήμου Κω και του ΔΟΠΑΒΣ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, το Σύλλογο Μικρασιατών Κω "Ο Ηρόδοτος", την Αστική Εταιρεία  "Ιπποκράτης", πάντα με την αμέριστη στήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. 

Οι ηθοποιοί της θεατρικής παράστασης "Η Δέσποινα του κανενού", με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους μετέφεραν νοερά τους θεατές στη Μικρασία. Η Μικρασιατική Καταστροφή με τις φρικτές σκηνές της, τις σφαγές Ελλήνων και τον διωγμό στα απέναντι παράλια όσων επέζησαν μετά βασάνων προκαλούσαν, προκαλούν και θα προκαλούν αποτροπή. Το έργο ζωντάνεψε αυτές τις μαύρες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου, προκαλώντας βαθειά συγκίνηση στο κοινό. 

Την αποψινή παράσταση που θα παρουσιαστεί και την Κυριακή στις 20:30 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Πυλίου, χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω "Ο Ηρόδοτος", Αλέκος Μαρκόγλου και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού, Σέβη Βλάχου. 

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Κώου & Νισύρου κι εφημέριος Ι.Ν Αγ. Παρασκευής π. Ιωακείμ, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ, Παναγιώτης Χατζηχριστοφης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω "Ο Ηρόδοτος" και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν.Αιγαιου, Νίκος Κανταρζής.

Οι συντελεστές της παράστασης: 

Σύνθεση κειμένου: Ν. Μαρκέτου, Γιοβάννα Μακκά Σκηνοθεσία: Νικολέτα Βλαβιανού

Επιμέλεια Κίνησης: Μόνικα Κολοκοτρώνη Πρωτότυπη Μουσική: Αντώνης Βαρθαλίτης Φωτισμός: Στηβ Μαργαρίτης

Κοστούμια: Δάφνη Τσακώτα

Σκηνογραφική επιμέλεια-Κοστούμια: Ομάδα ART Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρεία ART

Τεχνική Υποστήριξη: 2ΘΠ

Ηθοποιοί: Νικολέτα Βλαβιανού, Μόνικα Κολοκοτρώνη, Νικήτας Αναστόπουλος, Αντώνης Βαρθαλίτης, Γιοβάννα Μακκά, Άντα Κουγιά

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ